Normiranci adijo?

Garfildd

Guru
24. jul 2007
7.530
6.348
113
Ja in ta minimum je hitro vec kot 651€. Z 10k€ dobicka na mesec - torej 120k€/leto prispevki niso 651€. Tudi na normirancu ne, ce gre za dohodke. Ne po starem, ne po novem...
Pri normirancu je morda to problem, da so prispevki dokaj nizki (minimalni) do 60.000 ali celo 70.000€ prihodkov, potem pa eksponentno narastejo,
poleg prispevkov je še akontacija dohodnine, ki tudi konkretno naraste...

PrihodkiDavčna osnova (20%)Ocenjeni mesečni prispevki 2026Letno
40.000 €8.000 €≈ 650 € (minimalni)~7.800 €
60.000 €12.000 €≈ 650 € (minimalni)~7.800 €
80.000 €16.000 €≈ 1.000–1.100 €~12.500 €
100.000 €20.000 €≈ 1.300–1.400 €~16.500 €

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.172
2.885
113
To ni vec nobena solidarnost, to je kraja. Kar je vec od 4.800 bruto mesecno, se ti ne steje nikamor.

Ne razumem tvojega komentarja, da mi je sistem onogocil, da pridem do 10.000 bruto. Znesek sem si omogocil sam, ker je delodajalec videl v meni dodano vrednost, da me toliko placa in ne sistem.

Pa se nekaj; imas en mesec npr. 10.000 eur bruto. Ker je nad 4.800 se porezene za penzijo. Potem pa imas naslednji mesec 2.000 eur bruto, se ti pa ta znesek steje za penzijo. Ko bi se vsak na letni ravni poracunalo in bi veljalo povprecje, pa se ne.
Jaz tega ne razumem. Pri 4800€ bruto si na minimalnih prispevkih. Nad tem se prispevki povečajo in se šteje več za pokojnino. Znesek do max pokojnine je mnogo višji.

Pa tudi na letni ravni se poračuna. Saj nimaš vsak mesec drugačnih prispevkov.

A ti za redno zaposlitev govoriš?

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.941
9.150
113
Pa se nekaj; imas en mesec npr. 10.000 eur bruto. Ker je nad 4.800 se porezene za penzijo. Potem pa imas naslednji mesec 2.000 eur bruto, se ti pa ta znesek steje za penzijo. Ko bi se vsak na letni ravni poracunalo in bi veljalo povprecje, pa se ne.

Caki malo... Ja, da so zjebali sistem normiranca, tudi meni ni prav prislo. Zaradi prej omenjenih dvigov dohodnine IN prispevkov (ki niso minimalni!), sem se spokala na povsem drug model poslovanja. Zahteva malo vec angažmaja, ampak OK... Placam davkov vseh sort bistveno več, ampak mi tudi ostane bistveno vec.

To rečeno, zgornja trditev je neumnost. Placo imaš mesečno, fluktuacije delodajalec pavsalizira na leto. ja kaki mesec vec naredis, potem si pa en mesec na dopustu. Pa se morebitne bolniske mora upostevati... Ce si s.p., pa sam na letno raven poracunavas in ne mesecno. Vsak s.p., tako kot podjetje, dela racunico od 1.1. do naslednjega 1.1. in ne mesecno...

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.172
2.885
113
Gemini sicer pravi da mešaš bruto in neto.

Da bi dosegli najvišjo možno osnovo, mora biti vaša povprečna bruto plača (v najboljših zaporednih 24 letih) vsaj tolikšna, kot je zgornja meja osnove, vendar se pri tem gleda neto osnova (plača, zmanjšana za prispevke in davke).

V praksi to pomeni:

• Vaša povprečna mesečna bruto plača bi morala biti približno 8.500 € ali več (odvisno od davčnih olajšav in takratnih prispevkov), da bi vaša neto osnova dosegla limit najvišje pokojninske osnove.
  • Vse, kar zaslužite nad tem zneskom, ne vpliva več na višino vaše javne pokojnine.
Da, zneski se poračunajo, vendar ne na mesečni ravni, temveč v sklopu letnega povprečja.

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.613
1.129
113
Jaz tega ne razumem. Pri 4800€ bruto si na minimalnih prispevkih. Nad tem se prispevki povečajo in se šteje več za pokojnino. Znesek do max pokojnine je mnogo višji.

Pa tudi na letni ravni se poračuna. Saj nimaš vsak mesec drugačnih prispevkov.

A ti za redno zaposlitev govoriš?
Ne razumes. Pri 4.800 bruto place si na max. prispevkih. Ce imas vec kot 4.800 bruto place in gor, se ti nad tem prispevki, ki jih placas ne stejejo nikamor. Beri, nimas nic od tega, beri davek na buda*e.

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.613
1.129
113
Gemini sicer pravi da mešaš bruto in neto.

Da bi dosegli najvišjo možno osnovo, mora biti vaša povprečna bruto plača (v najboljših zaporednih 24 letih) vsaj tolikšna, kot je zgornja meja osnove, vendar se pri tem gleda neto osnova (plača, zmanjšana za prispevke in davke).

V praksi to pomeni:

• Vaša povprečna mesečna bruto plača bi morala biti približno 8.500 € ali več (odvisno od davčnih olajšav in takratnih prispevkov), da bi vaša neto osnova dosegla limit najvišje pokojninske osnove.
  • Vse, kar zaslužite nad tem zneskom, ne vpliva več na višino vaše javne pokojnine.
Da, zneski se poračunajo, vendar ne na mesečni ravni, temveč v sklopu letnega povprečja.
Ni res.

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.172
2.885
113
Da se med letom poravna in da ti gre v pokojninsko osnovo cca. 8.000 bruto. Mislim, gre ti, ampak ti pri penziji porezejo.

Ta članek je tako dober, da je na voljo samo premium članom. :D

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.941
9.150
113
V bistvu se poravna preko cele upostevane dobe. Jaz clanka vidim ne, ampak dvomim da je kredibilnejsi od tega:

Ce pise v članku karkoli drugega kot tu, je bullshit... Za davkom na neumnost pa vsakem primeru...

gr69

Guru
15. dec 2009
12.205
3.211
113
še v SLO - ampak komaj
Če ste že začeli …

Kako bodo upoštevana leta in osnovna za leta, za katere si sicer prejemal plačo, a delodajalec ni odvedel prispevkov?

Sem eden od tistih srečnežev, ki so jih nategnili, ker je država to mahinacijo (v imenu socialnega miru) dopuščala. Kot zaposleni pa nisi imel nikakšne možnosti kaj storiti, niti možnosti preverjanja.

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.613
1.129
113
Če ste že začeli …

Kako bodo upoštevana leta in osnovna za leta, za katere si sicer prejemal plačo, a delodajalec ni odvedel prispevkov?

Sem eden od tistih srečnežev, ki so jih nategnili, ker je država to mahinacijo (v imenu socialnega miru) dopuščala. Kot zaposleni pa nisi imel nikakšne možnosti kaj storiti, niti možnosti preverjanja.
Leta se ti stejejo. Ne pa prispevki, ker jih ni.

tony

Guru
23. jul 2007
11.015
1.871
113
Ali ta lopovski delodajalec (firma) še obstaja? Je ze kdo uspel iztoziti neplacane prispevke?

gr69

Guru
15. dec 2009
12.205
3.211
113
še v SLO - ampak komaj
Ne - pravni subjekt ne obstaja, lastnik pa je “opravil” osebni stečaj. Dodatno - dogajanje je bilo več kot 1/4 stoletja nazaj.
Ko sem se “zavedel” pyzdarije je bilo okrog 10
let od tega - in že takrat je bila 3. firma.
Dejansko se špilam z idejo tožiti državo (ko, če bom tako daleč).
Roko na srce - dokler je bilo “najboljših 20 ozr. 24” je BMK - ti neplačani so iz začetka delovne dobe. No - sedaj pa gredo not.
Sicer bom, če bom, lahko “brisal” najslabših 3 ali 4 (ali celo 5 če bo zdravje in volja dala) - kar načeloma pomeni kot da pyzdarije ni bilo. A vseeno ostaja slab priokus.
Aja - pa to samo, če bom do pokoja držal to plačo in ne prišle v skušnjavo vse skupaj poslati nekam in iti v Hofer za blagajno.

• Všeč mi je
Reactions: tony