Nokia Lumia 1020

Azgard

Pripravnik
5. feb 2011
688
0
16
Bolše kot kompaktni fotoaparati do 300-400€, to je pa to...

(medtem ko so kamere od S4, Iphone in podobnih ownane že z 70€ kompaktnim iz Leclerca)

Nazadnje urejeno:

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
300-400 eur je nex 3, prot katermu lahko nokija fafa... resolucija fotke ni vse...

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
In to veš iz obsežnih testov, ki si jih naredil s 1020, ne?

Neverjetno kak eni branijo kompakte, kot da jih sami proizvajajo/prodajajo, enaka zgodba je bila pri izdaji 808.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Imaš pa pol dve napravi, pa še brez 800 eur ostaneš... Kdo nuca res dober foto na telefonu bo pač kupil to nokijo. Ostala večina pa pač ne.

Lecter

Pripravnik
26. jul 2007
598
0
16
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
300-400 eur je nex 3, prot katermu lahko nokija fafa... resolucija fotke ni vse...

hysterical-1.gif

Ker nisem siguren, da je nex 3 boljsi, zakaj ne bi sel na safe side in rekel da temu lahko nokia karkoli:

Nikon_D800_Video.jpg

Je pa res, da video ima pa se vseeno nokia boljsi
sprasujem se.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ne poznam, tudi ne vem kake fotke dela, ampak se ponavlja enaka zgodba kot pri 808: ''telefon ne more biti menjava za fotoaparat'', ''megapixli niso vse'', ''cropanje slike ne more nadomestit optičnega zooma'' in nevemkajše, a telefona niso niti od daleč videli.

Potem pa seveda pridejo na vrsto še ''proti DSLR popuši'' in je debata padla na dno.

Edit: Skoraj sem pozabil na slavni ''za ta denar dobiš že...''
bonk.gif

Azgard

Pripravnik
5. feb 2011
688
0
16
Rekel sem kompaktni fotoaparati, ne MILC, kot je NEX in ne DSLR kot je Nikon D3100. Ja tako najcenejšpe MILC kot najcenejše DSLR dobiš za 300-400€ in popapajo vse kompaktne telefone/fotoaparate za podobno ceno, ampak ljudje vseeno kupujejo kompaktne fotoaparate za 400€, ker pač rabijo kompaktno kamero ane...

Toliko mate za primerjat z DSLRji, tako marketing Nokije, kot tudi nasprotni tabor da se vedno pozablja, da je Nokia ultrakompaktna, še bolj kompaktna kot kompaktni fotoaparati. Po kvaliteti pa v rangu tanajdražjih kompaktnih fotoaparatov. Za to ultrakompaktnost pa žrtvuje optični zoom in ga nadomesti z večjim številom pikslov, ki dovolji 3x cropanja da še vedno ostane 5MP fotka.

Tak da R0XY, močno me je zmotila tvoja izjava "za smarthphone dela hude fotke", ker je NAPAČNA.

Lumia 1020 dela ZELO dobre fotke v rangu kompaktnih fotoaparatov.

Da MILC/DSLR popapa vse kompaktne telefone mi res ni treba govorit, ker kupujem ravno Sony NEX, da ga bom uporabljal v kombinaciji z Lumia 1020. MILC (in DSLR še mnogo težje) pač ne more povsod, zato je nujno imeti še en kompaktni fotoaparat, da imam lahko to v telefonu bi jaz bil pripravljen plačati tudi 1000€ (600€ telefon+400€ kompaktni fotoaparat). Torej ne samo ceneje, še dosti bolj praktično, kot nakup kompaktneža, zmaga.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
sej pravm da ma za smartphone hude fotke, ampak prot fotkicu to se zmer ni to... mejhn senzor plus mejhna goriscnica pac ne morta delat cudezev...

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Citat:
Lumia 1020 dela ZELO dobre fotke v rangu kompaktnih fotoaparatov.

To je bolj pravilno povedano. Lumia 1020, ceprav je po ostali funkcionalnosti poln telefon in tudi po dimenzija je telefon, je pri fotoaparatu blizje kompaktom kot telefonom. Ce pogledas namrec fotoaparate pri konkurenci (Samsung, Apple) ti zaostanejo na vec podrocjih posamezno, skupno pa je to cisto nekaj drugega.

Za smartphone dela fotografije, ki so izven lige. Ne hude fotke. Opticna stabilizacija, velik sensor, zoom, odlicen audio recording so stvari, ki jo ze vsaka posebej dvignejo nad konkurenco, ko pa to skombiniras pa samo
13.gif

Kompakti pa seveda mocno zaostanejo na vseh ostalih podrocjih za nokijo.

Azgard

Pripravnik
5. feb 2011
688
0
16
Res je, in ko R0KY izjavi "ampak proti fotkiču to še vedno ni to", se ne zaveda, da za 99% populacija kompaktnež JE fotkič, ker DSLRje in MILC ne uporablja veliko ljudi, torej R0KY vse take ljudi zavaja. Pravilna izjava je, da 1020 poseka večino fotkičev.

Velikost senzor je bi lahko rekli najpomembnejši del specifikacije:
-večina telefonov ima senzor velikosti 20mm^2(1/3") ALI MANJŠI.
-večina(98%) kompaktnežev ima senzor velikosti 30mm^2 (1/2.3")
-Lumia 1020 ima senzor velikosti 55mm^2(1/1.5")
-2% kompaktnežev ima senzopr od 30mm^2 do 116mm^2, so dragi, like 500€+!
-eden takih je Sony RX100, ki ima 116mm^2(1"), gre za najbolši kompaktni fotič na svetu
-MILC imajo senzorje od 116mm^2 do 370mm^2
-DSLRs imajo senzorje od 329mm^2 do 864mm^2
pomagal z pomočjo googla in: http://en.wikipedia.org/wiki/File:SensorSizes.svg

Nazadnje urejeno:

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
najboljsi kompakt je sony rx1, ki ima ff senzor... potem imas se fujia x100s in x100 itd itd... tud kompakti se razvijajo...

Azgard

Pripravnik
5. feb 2011
688
0
16
No ja, se strinjam RX1 je najbolši kompakt, ampak se mi skupaj z Fuji ni zdel vreden omembe v tej temi, ker imata malo noro ceno. RX100 je najbolši kompaktnež z "normalno" ceno in tudi huda konkurenca osnovnim DSLR/MILC.

Da se kompaktneži razvijajo bi pa težko rekel, zaradi zgolj par dobrih modelov. Ko pa večina kompaktnih fotičev, ki se jih vidi v rokah turistov še vedno uporablja en mali bogi 1/2.3" senzor....

Mogoče se bodo zdaj zbudili, ker so jih proizvajalci telefonov začeli izpodrivati. Če se ne bojo, bo trg sub 500€ kompaktnežev pač šel rakom žvižgat z tako slabimi senzorji.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
kompakte bodo zamenjal MILC sistemi, ki imajo ze zdej ceno primerljivo bolsim kompatkom... pa z pancake-om niso prov nic vecji...

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Jaz imam doma omaro rezervirano za foto opremo. Te opreme noben telefon ne preseze, ko je govora o staticni fotografiji (ne video). Ampak to velja samo kadar jo imam sabo.
Ker vecino casa tega nimam pri sebi, mi koristi bore malo. Se tako ubogi fotoaparati kot jih npr uporabljata Samsung in Apple so v tistih primerih boljsi.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.231
7.039
113
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
za smartphone dela hude fotke... to je pa to...

Res je ja, fotke sploh niso ničemu podobne, človek ne razbere kaj je na fotki, barve so sprane ali pa preveč izrazite, obrazov se sploh ne loči...

uf-1.gif

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Pa se vi zavedate, da so te fotke, na katerih se naslajate, delali profi fotografi in jih po tem še dodatno obdelali? Npr. večina mojih fotk na iPhonu na avtomatiki niti slučajno ne zgleda takole .