Verjamem, da je popolnemu laiku popolnoma nejasno kako to, kot še mnogo drugih stvari. Če si bral vse moje poste na to temo bi videl, da sem že na precej stvari odgovoril, izgleda da so bili moji argumentirani odgovori na različna vprašanja dobro sprejeti, saj na večino ni večjih pripomb, razen nekaterih večnih alter provokatorjev. Pa naj še tebi vsaj poskusim odgovoriti, čeprav je to težko narediti v parih stavkih.
Na vseh poštah se do določene ure, ki je napisana na poštnih nabiralnikih pobira pošta, prav tako za okencem do konca delovnega časa, ampak večina jih pač pošto vrže v nabiralnik, saj nima smisla hodit delat gužvo na pošto, razen če hočeš oddati priporočeno. Btw., če oddaš priporočeno pošta ne pride nič prej, le potrdilo imaš. Dežurni poštarji ki delajo popoldne, vse te pošiljke posortirajo glede na velikost in standard (standardna pisma,nestandarna pisma...). Ne sortira se po krajih, kar pomeni, če nekdo pošilja iz Kamnika v Domžale gre to pismo v Ljubljano, kjer se razvrsti v sortirnih strojih, nekaj pa tudi še ročno. Zaradi velike gužve med prazniki pa stroji in seveda tudi ljudje niso mogli razvrstiti tako velike količine pošte isti dan, kar je sicer praksa( btw., rok raznosa je tri dni, čeprav je v praksi čez 90% dostavljeno že naslednji dan in pri tem ne igra vloge, če kdo piše sosedu ali pa znancu na drugem koncu Slovenije). Upam, da je kolikor toliko to razumljivo napisano.
Če se dotaknem konkretno tvojega primera. Pisma si nesel direktno na pošto v poštni center v Murgle. Tudi če si tam kje doma, to nima smisla, je popolnoma vseeno, če bi jih vrgel v bližnji nabiralnik( btw., VSI nabiralniki se praznijo vsak dan ob določenih urah, NI variante, da bi se vsak drugi dan ali pač, ko bi se kdo spomnil, glede tega je zeeelo strogo, uvaja se celo nadzorni sistem ki zabeleži uro, ko je bil nabiralnik izpraznjen). Rahlo večja gužva za okenci ne pomeni nič, saj pri tvoji zgodbi ne igra nobene vloge. V decembru je namreč poslana manjša količina raznih sodnih, upravnih ipd. pisem, ki jih mora naslovnik v primeru, da ga ni doma priti iskat na pošto zaradi podaljšanih dopustov in zmanjšane količine dela na sodiščih in v JU. Tvoja pisma so bila vržena v vreče ali zabojnike in prepeljana med vso drugo pošto iz cele Slovenije.
In obravnavana po enakem postopku kot vsa druga. Če sem napisal dovolj razumljivo za laika, ti je sedaj mogoče že bolj jasno, da Murgle ne polnijo selektivno svojih kamionov. Kar pa se tiče sortiranja na naslovnih poštah pa še to. Velika večina pošiljk (v tem času sicer nekoliko manj) pride iz Murgel sortirana že tudi po okrajih! Poštar si samo sortira še po obhodnem redu, kar pa vseeno vzame veliko časa. In verjemi-te, ko vsi poštarji dopoldne zapustijo pošto NIKOLI za njimi ne ostane niti eno samcato pismo! Verjeli ali ne. Sicer ne dam roke v ogenj, da ob kakšnem izrednem dnevu kakšen poštar samovoljno kakšno pismo tudi skrije za naslednji dan, ampak to so res redki primeri, ki se v primeru razkritja ostro kaznujejo.
Upam, da sem vsaj malo na grobo razjasnil zadevo, če pa te še kaj zanima samo vprašaj!
Na prijazna vprašanja prav z veseljem odgovorim, če odgovor poznam, ne maram pa raznih provokacij in tudi naslovov tem kakor je ta. Kot povsod drugod se morate zavedati, da delavci za razmere niso nič krivi, kriv je sistem.