Nikon D60 - se splača?

Carlito149

Pripravnik
18. apr 2008
978
0
16
Ja Mercator ima D40, ki je pa že malo star (mislim da ima D40x enak senzor kot D80).
Sploh pa za 100€ več, dobiš boljši body in nekaj opreme (torbica, kartice) kar tudi nekaj nanese.
Mogoče pa malo vrži uč tudi na vstopni Pentax, ki mu z lahkoto parira (boljši kit).

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik uncle_sam pravi:
Imam na objektivu VR in ga imam izklopljenega
tongue-1.gif

Aparat dela kr opazno hitreje...pa na teh 18-55mm itak ne rabis tega, sej nimaš parkinsonove no
wink-1.gif

Še en mega poznavalec fotografije...

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Ti si pa jaki poznavalec postal odkar imas dslrja..

Poznavalec fotografije? Ne.

Poznavalec vstopnih DSLR-jev z vidika kaj kupiti in kaj ne? Po 3 mesečnem prebiranju testov, ocen, kritik ipd...preden sem kupil svojega....

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Do 55 ne rabiš VR:)

http://www.dpreview.com/lensreviews/nikon_18-55_3p5-5p6_vr_n15/page3.asp

Naslov Vibrant Reduction:

povzetek:
Citat:
hese results demonstrate that you no longer need to pay an arm and a leg for a lens with an effective VR system for your Nikon dSLR. We see an approximate 2 stop improvement in 'hand-holdability' at wide angle, with a 90% success rate of critically sharp shots at 1/13 sec when VR is turned on, as opposed to 1/50sec without. There's even a 50% chance of getting a usable shot at shutter speeds as low as 1/3 sec, which is essentially impossible handheld without stabilisation.

At the telephoto end results are similar, with the VR again offering about 2 stops of stabilisation, and giving a good chance of getting usable results at shutter speeds as low as 1/13 sec. It's also worth noting that this performance is essentially identical to that which we obtained from the much more expensive Nikon 18-200mm VR, showing that no corners have been cut given the relatively low cost of the 18-55mm VR.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
tongue-1.gif

Aparat dela kr opazno hitreje...pa na teh 18-55mm itak ne rabis tega, sej nimaš parkinsonove no
wink-1.gif

Čak mal... kaj ima pa VR veze s hitrostjo? Če sem jaz prav štekal ta sistem (res, da se prav veliko nisem poglabljal) je princip da se leča upira tresljajem. Ne štekam kaj ima hitrost (predvidevam da ostrenja) veze pri tem. Lahko razložiš?

Pa ne rabiš met parkinsonove - v švoh svetlobi se IS/VR zelo pozna. Tud mal nesmiselno je, da bi vstopil v DSLR razred potem pa šparal pri tem ali vzet kit lečo s stabilizacijo ali brez. Mogoče, če se kupuje rabljeno, da bi tako stvar spregledal ampak pri novi robi in tako majhni cenovni razliki je malce nesmiselno.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Citat:
Uporabnik Carlito149 pravi:
Ja Mercator ima D40, ki je pa že malo star (mislim da ima D40x enak senzor kot D80).
Sploh pa za 100€ več, dobiš boljši body in nekaj opreme (torbica, kartice) kar tudi nekaj nanese.
Mogoče pa malo vrži uč tudi na vstopni Pentax, ki mu z lahkoto parira (boljši kit).

Tukaj pa piše da gre za 40x
smile-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
VR sistem je počasnejši v fokusiranju, ker mora spotoma še izničevat vibracije in se objektiv preverjeno bolj obotavlja - vsaj pri slabših objektivih.

@all: na kratko - če misli odpiralec teme fotkati za domači album, je D60 čez glavo dober. še bolje bo, če bo res D40x za ta mali denar vzel pa doda še eno allround lečo (Sigma 18 - 200 je dobra leča, resno), je pa sploh zmagal.

D40 je res mal stara bunkica, tako da na to raje pozabite nanj. Pentax je vreden ogleda, samo morate vedeti, da potem Sigma/Tokina/Tamron objektivo ni toliko na razpolago, kolikor vem.

Sony je res za samo LCD TV-je in walkmane, pa za kompaktne fotiče, za DSLR-je jim pa še glih en mal manjka ...

aja - VR - pri prav sem ter tja, vendar se stresenost ne pozna toliko do 35 mm, potem ga je pa včasih fino met.

aja, pa tisti k je rekel, da si s tem objektivom na 35 mm in s tem ni dejanski wide objektiv - 18 mm x 1,5 (1,6) krop faktor = 27 mm. torej je še bolj wide kot je trenutno standard z 28 mm ...
wink-1.gif

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.761
4.906
113
Citat:
aja, pa tisti k je rekel, da si s tem objektivom na 35 mm in s tem ni dejanski wide objektiv - 18 mm x 1,5 (1,6) krop faktor = 27 mm. torej je še bolj wide kot je trenutno standard z 28 mm ...

Narobe si bral... govora je blo o 50 mm nikkorju, ki na d40 ipd ne dela...

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.213
1.712
113
40
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Citat:
tongue-1.gif

wink-1.gif

Še en mega poznavalec fotografije...

Ja itak!
rolleyes-1.gif

Ktera pa je tebi dans na rep stopla? Kaj pa sm narobe napisal?

No sej je Dizzy pojasnu...še vredi da mamo Dizziya, ki ni tak svetovno nadut in si za razliko od enih lahko vedno vzame čas in kaj uporabnega napise!

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Sem pogledal v Mečkatorju, imajo res D40 in ne D40x
smile-1.gif
.

Je pa zraven bil Pentax K-m, z objektivoma 18-55 in 70-300 Tamron + 2 GB SD za 569 eur. Koliko se to splača, pa ne vem, se mi ni dalo se guglat
smile-1.gif
.

LP,
PIC

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Narobe si napisal točno to, kar si napisal in sicer, da se pri teh goriščnih razdaljah ne potrebuje stabilizacije. Veš, včasih se jo. In to zelo.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
kot npr. kdaj? Jaz jo pri svojem, amaterskem fotkanju še nisem... Pa če pogledam v moj album, so vse fotke, za katere sem hotel, da so ostre tudi dejansko ostre.

Saj nima veze kdaj si ti hotel da so slike ostre, dejstvo je, da so z VR/IS sistemom slike ostre tudi ob daljših časih. To pa itak vedno prav pride.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
mah, za enega amaterja je to precej nepomembno, po moje. itak se mu fleš odpre in zamrzne prvi plan in je fotka ostra.

je fino imeti VR ampak pri wide mm ni panike če ga nimaš, pri daljših mm pa zna priti precej bolj prav.

D40 je mogoče res full star, ampak, poglej s te strani - za print fotk večjih od A4 dvomim da se bo odločal, za ostalo je 6 mpix čez glavo dovolj.

drugače je tisti kit s Pentaxom spet ugoden, vendar gre spet za starejši model fotoaparata.

mah, zaenkrat vzami D60, pa basta. pa počasi fotkaj s kitom, potem nabaviš pa Sigmo 18 - 200 s stabilizacijo in si za 2 leti rešen. potem bo pa itak že kaj novega zunaj.
smile-1.gif

malce preveri kak komplet (ne vem cen iz glave), kjer je kakšen allround objektiv zraven v igri.
wink-1.gif

EDIT: je še en koment padel vmes - res je, pripomore stabilizacija k ostrejši oz. ne toliko ostrejši kot nestreseni fotki. je fino to imeti, vendar na kit objektivu ni neke panike če tega nimaš. stabilizacija pride prav nekje od 40 mm naprej, ko se pač možnost stresenosti fotke kar naglo povečuje.

Nazadnje urejeno: