Ni prave ostrine...

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Slikam objekt in nikakor mi ne uspe dobit prave globinske ostrine. Primer prilepljen F14, čas 1/40. Fotič D40, leča Nikkor 105mm 1:2.8G. Slikano z dvema stranskima flashema. Malo sem zgubljen, nekako sem bolj na Canona navajen, ker ga imam doma, ampak saj teorija fotografiranja je z vsakim fotičem enaka... Sem poskušal tudi z bolj zaprto zaslonko in daljšim časom, pa vseeno ni efekta. Tista prava ostrina manjka. Ampak se mi zdi, da samo kadar probam slikat model, če slikam usta, dobim boljšo ostrino, tudi globinsko.
2077747-DSC_0668copy.jpg

Priponke

• 2077747-DSC_0668copy.jpg
    2077747-DSC_0668copy.jpg
    33,4 KB · Ogledi: 247

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Zaslonke nad 11 so problematične zaradi difrakcije (Diffraction).
Poleg tega je v primeru tega objekta lahko težava pri ostrenju zaradi dokaj enotne strukture brez robov, aparat torej težko zazna točko ostrenja.
Lahko bi poskusil z ročnim ostrenjem, pri treh ali več posnetkih z različnimi razdaljami, ali pa z dodanim ostrokotnim elementom, na primer kakšen manjši vijak, ki ga potem odkloniraš

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Pač cilj je, da je vse kar je na sliki ostro. Torej ne samo del tega objekta ampak vse. Dimenzije so pa recimo od oka 10x10x5cm (v resnici v vseh treh oseh malo manjše).

Skrbi me, da z odpiranjem zaslonke in posledično krajšim časom nikakor ne bom dobil globinske ostrine?

Grem probat 10 fotk nardit
grin1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.056
113
Čakaj kaj sedaj želiš, globinsko ostrino ali ostrino objekta? To dvoje ne gre skupaj če imaš cel objekt v kadru, globinska ostrina je to da je en del objekta v fokusu ostalo pa počasi pada in s tem se dobi "občutek" da je stvar 3D.

Če želiš pa cel objekt enako oster se moraš pa odpovedat "globini". Pri slikanju osebka v usta se ustvari boljša globinska ostrina predvsem zato ker je pač ozadje "drugačno" in se lepše "fade outa". Tule imaš pa ozadje v nivoju fokusa in nekako ne more bit drugače kot da bo v fokusu. Igraš se lahko z lučmi ali pa ozadjem da dobiš "lepšo" sliko primarnega objekta in to je to.

Sicer pa za flat stvari je bolje slikat z manjšo goriščnico ker dobiš VEČ globinske ostrine in na splošno bolj oster objekt. Sicer pri tebi bi to pomenilo da moraš spravit objektiv v gobec od stranke tako da mogoče vsaj za ta del slikanja ne pride v poštev!
grin1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:Skrbi me, da z odpiranjem zaslonke in posledično krajšim časom nikakor ne bom dobil globinske ostrine?
Čas na globinsko ostrino nima vpliva. Taga lahko skrajšaš ali podaljšaš s spremembo ISO vrednosti in zaslonke, kar pa je pomembno le pri stresnosti ob predolgih časih.
Predlagam, da nekoliko pogledaš stran http://www.cambridgeincolour.com/ kjer boš našel tudi zelo uporabne simulacije vpliva posameznih nastavitev na želeno fotografijo.

LP

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:Skrbi me, da z odpiranjem zaslonke in posledično krajšim časom nikakor ne bom dobil globinske ostrine?
Čas na globinsko ostrino nima vpliva. Taga lahko skrajšaš ali podaljšaš s spremembo ISO vrednosti in zaslonke, kar pa je pomembno le pri stresnosti ob predolgih časih.
Predlagam, da nekoliko pogledaš stran http://www.cambridgeincolour.com/ kjer boš našel tudi zelo uporabne simulacije vpliva posameznih nastavitev na želeno fotografijo.

LP

Takrat, ko sem prvič nabavil DSLR, je bilo tako rečeno (sicer ne za makro objekte), ampak da če hočeš, da je cela slika ostra, zapreš zaslonko in podaljšaš čas. Bom pogledal zdaj tisto stran.

BeerBelly

Pripravnik
5. dec 2007
445
1
18
Obišči stran
Podaljšan čas je samo posledica zapiranja zaslonke, ne pa razlog za večjo globinsko ostrino. Glede na to, da slikaš dokaj blizu bo najbrž še najboljše narediti kakšen focus stacking če pač želiš vse ostro. Ali pa vzemi kompakt, nastavi luči in fotkaj tako
smile-1.gif

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Zapreti ja, samo ne preveč. Ene 8 je ravno prav. Pa obvezno iso na 100 in zoom nekje ne sredo (zgornji objektiv ga itak nima).

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Bi bilo morda boljše, da bi še malo od dlje slikal zadevo? Čisto tako logično se mi zdi, da bo potem lažje dosečt večji depth of field, pa če tud potem malo pocropam končno fotko ni grozne tragedije.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Zoom na sredo zato ker imajo zoom objektivi v obeh skrajnih lega manj ostro sliko (podobno kot pri zaslonki - na zelo majhnih in zelo velkih vrednostih je manj ostra slika.

Lahko slikaš od dlje, saj bo tako tudi perspektiva bolj prava (ne poznam pa tvojega objektiva)

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Vstavi parametre v ta kalkulator, boš tako videl pri čem si: http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Pa seveda malo rezerve tudi ne škodi
smile-1.gif

Glede ostrine in zaslonke... stestiraj slikanje na nekem fiksnem objektu pri različnih zaslonkah in poglej kje je najbolj ostra. Navadno je to tam okrog F8 in F10. V najslabšem narediš kot so ti že svetovali - slikaj bolj od daleč in cropaj sliko.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Zoom na sredo zato ker imajo zoom objektivi v obeh skrajnih lega manj ostro sliko (podobno kot pri zaslonki - na zelo majhnih in zelo velkih vrednostih je manj ostra slika. Lahko slikaš od dlje, saj bo tako tudi perspektiva bolj prava (ne poznam pa tvojega objektiva)
Saj je napisal v prvem prispevku - Nikkor 105/2,8.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.919
10.646
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Čakaj kaj sedaj želiš, globinsko ostrino ali ostrino objekta? To dvoje ne gre skupaj če imaš cel objekt v kadru, globinska ostrina je to da je en del objekta v fokusu ostalo pa počasi pada in s tem se dobi "občutek" da je stvar 3D.

Če želiš pa cel objekt enako oster se moraš pa odpovedat "globini". Pri slikanju osebka v usta se ustvari boljša globinska ostrina predvsem zato ker je pač ozadje "drugačno" in se lepše "fade outa". Tule imaš pa ozadje v nivoju fokusa in nekako ne more bit drugače kot da bo v fokusu. Igraš se lahko z lučmi ali pa ozadjem da dobiš "lepšo" sliko primarnega objekta in to je to.

Sicer pa za flat stvari je bolje slikat z manjšo goriščnico ker dobiš VEČ globinske ostrine in na splošno bolj oster objekt. Sicer pri tebi bi to pomenilo da moraš spravit objektiv v gobec od stranke tako da mogoče vsaj za ta del slikanja ne pride v poštev!
grin1.gif

Bedarije pišeš. Globinska ostrina je razdalja med skrajno točko pred fokusno ravnino in skrajno točko za fokusno ravnino, ki sta še ostri. In točno to rabi Killa. Globinska ostrina je v osnovi odvisna od treh parametrov, oddaljenosti objekta, zaslonke in CoC (circle of confusion). Slednji je v glavnem funkcija velikosti piksla na senzorju, torej lahko poenostavimo, da je odvisen od velikosti senzorja in števila pikslov na njem, ter seveda od razdalje, iz katere se bo slika gledala.

Ker je pri aparatu CoC določen, lahko Killa zobovje spravi v fokus le na dva načina, s spreminjanjem oddaljenosti (večanje oddaljenosti povečuje globinsko ostrino) in zapiranjem zaslonke (bolj zaprta pomeni večjo globinsko ostrino). Vendar ima tudi zapiranje zaslonke svojo mejo. Če jo zapreš preveč, naletiš na difrakcijo, ki začne povzročati neostrino objekta, četudi je ta v fokusu. Tu velja pravilo, da manjši ko je senzor, pri nižji vrednosti zaslonke pride do vidnih učinkov difrakcije. Za APS-C senzorje je opazna nekje pri f/16 in naprej. Pri boljših objektivih z manj aberacijami pa so efekti vidni že celo pri f/8.

Pri makro fotografiji je globinska ostrina torej fizikalno omejena in zapiranje zaslonke tega problema ne reši. Edini način za ostrino celotnega objekta je t.i. focus stacking, kjer malenkostno premikamo fokusno ravnino in vsakič naredimo fotko, potem pa te fotke sestavimo v eno samo, na kateri pa je celoten objekt oster. Ampak za te štose se uporablja stativ in focusing rail, brez tega je rezultat le zmazek.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.919
10.646
113
kod Džej-Zija
Glede globinske ostrine glej moj odgovor Utiševalcu. Zanima me pa, zakaj imaš tako dolg čas ob uporabi flešev. Tudi to je lahko razlog za neostrino. Pri makro fotografiji se vsak premik objektiva zelo pozna, zato, če slikaš iz roke, rabiš po pravilu čez palec vsaj 1/150 s, jaz bi čas še skrajšal. Razen če nimaš izbire zaradi sinhronizacije.

P.s. Še nasvet pri makro fotografiji. Ne fokusiraj z obročkom na objektivu, ampak se premikaj naprej/nazaj, dokler ne dosežeš željenega učinka. Ostrino lahko preveriš z DoF preview gumbom, če ga aparat ima. Večina boljših slrjev ga ima.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.056
113
Razumem jst kaj je DOF, problem je ker sem odpiratelja teme razumel da bi želel imeti "ostro" sliko predmeta in pa zamegljeno ozadje. To namreč naredi objekt navidezno bolj oster. No v konkretnem primeru to ni možno ker "ostrina predmeta" pokriva območje ki ga sestavlja tudi ozadje in v tem primeru imaš sliko z ozadjem flat.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.656
9.459
113
Zaslonko na 11, kot ti je že nekdo napisal so zaslonke nad to vrednostjo problem, , stopi malo dlje, ker si za dobro globinsko ostrino absolutno preblizu in fotkaj. Če ne bo šlo z avtomatskim ostrenjem preklopi na manual.

Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Glede globinske ostrine glej moj odgovor Utiševalcu. Zanima me pa, zakaj imaš tako dolg čas ob uporabi flešev. Tudi to je lahko razlog za neostrino. Pri makro fotografiji se vsak premik objektiva zelo pozna, zato, če slikaš iz roke, rabiš po pravilu čez palec vsaj 1/150 s, jaz bi čas še skrajšal. Razen če nimaš izbire zaradi sinhronizacije.

P.s. Še nasvet pri makro fotografiji. Ne fokusiraj z obročkom na objektivu, ampak se premikaj naprej/nazaj, dokler ne dosežeš željenega učinka. Ostrino lahko preveriš z DoF preview gumbom, če ga aparat ima. Večina boljših slrjev ga ima.

Čas imam tako dolg, ker mi fotič skalkulira tak čas za nevtralno osvetlitev. Možno je tudi, da mi narobe računa s fleši. Ampak načeloma kljub 3-5x daljšemu času niso prežgane slike...