Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
...Malo sem zgubljen, nekako sem bolj na Canona navajen, ker ga imam doma, ampak saj teorija fotografiranja je z vsakim fotičem enaka...
Nikon kaže efektivno zaslonko, Canon pa nazivno. Pri makru je vmes "bellows" faktor (odvisen od povečave), tako da greš za isti DoF pri Nikonu do nekaj večjega F-števila.
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
...
Sicer pa za flat stvari je bolje slikat z manjšo goriščnico ker dobiš VEČ globinske ostrine in na splošno bolj oster objekt. Sicer pri tebi bi to pomenilo da moraš spravit objektiv v gobec od stranke tako da mogoče vsaj za ta del slikanja ne pride v poštev!
To ni čisto res, globinska ostrina je približno enaka ne glede na goriščnico, pri isti povečavi in zaslonki. Se pa z goriščnico močno spremeni relativna zabluranost ozadja (vključno z morebitnim neostrim delom delov objekta, ki padejo izven območja DoF). Pri krajši goriščnici je v kadru več ozadja na neki razdalji, ki je zato videti manj zablurano, čeprav je ta blur absolutno gledano enak. Zato je vendarle lahko videti "v splošnem bolj oster objekt".
Širokokotnih makro objektivov ni, najširši meni znan je Sony 30mm (tj 45mm v 35mm equiv). Obvoz je navaden širokokotnik ali celo kit zoom na kratkem makro obročku; ampak pri večini objektivov delovna razdalja izgleda pade na
nič pri povečavi okrog 1:2 ali 1:3; neki Canonovi širokokotniki menda pridejo do 1:1.
Citat:
Uporabnik BeerBelly pravi:
... Ali pa vzemi kompakt, nastavi luči in fotkaj tako
Kompakti dajejo videz velike "globine" iz dveh razlogov.
Prvi je, da so njihovi makro načini z največjo povečavo ponavadi pri širokem kotu, okrog 28mm equiv. Glej zgoraj, relativno malo zablurano ozadje.
Drugi pa da delajo z ozko ekvivalentno zaslonko. Pri F številu je treba pri primerjavah upoštevat crop faktor, tako da je njihovo tipično območje F/2.8-F/8 dejansko med srednje in zelo zaprto. Ker je kvaliteta slike itaq tko tko, se ob difrakcijski blur redkokdo spotika, zlasti če je ciljni medij Facebook.