Ne bi rekla, da kakorkoli opravičujem svojo odvisnost, samo enostavno menim, da je zdravstveno stanje odvisno od mnogih dejavnikov, ne samo enega, sploh če zmerno kadiš. Zame to pomeni cca 5 cigaretov dnevno. Meni jih redko uspe skaditi več, razen če grem kam žurat. Glede na to, da dnevno športu namenim vsaj eno uro in da jem zdravo hrano, bi rekla da je učinek cigaretov na moje zdravje zanemarljiv.Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Citat:
Uporabnik Bitch_inside pravi:
No drugače pa neko zmerno kajenje ne bi tako strogo obsojala, niti se mi ne zdi tako škodljivo kot je naprimer nezdrava prehrana, pomanjkanje gibanja, prevelika količina stresa, alkohol ali prekomerno sončenje. Glede na to s kakšno hitrostjo se prebivalstvo redi, se mi zdijo cigareti po pravici povedano še najmanjši problem. Dokler smo pri stvareh zmerni je vse ok in to velja za vsa področja v življenju.
Žal me izkušnje učijo drugače in ne zameri, če rečem, da je to pač klasična racionalizacija lastne odvisnosti. Ljudje, ki trdijo, da pokadijo "samo par cigaretov na dan", v veliki večini enostavno lažejo sami sebi, saj nimajo uvida v potek svoje odvisnosti skozi čas. Odvisnost od kajenja je izjemno močna, saj ima poleg fizične tudi nezanemarljivo psihično kompomento. Podobno kot pri ostalih substancah pa se razvija toleranca in s časom odvisnik potrebuje vedno večji vnos. V mladosti to morda ni tako očitno, ampak slejkotprej pridemo v fazo, ki jo omenjaš tudi sama - da ljudje kadijo zato, da se pomirijo.
KAJENJE NE POMIRJA, AMPAK SAMO ZAČASNO POZDRAVI ABSTINENČNI SINDROM. Lahko prebereš še kakšne druge vire, kako zelo to drži. Keep that in mind, ko boš naslednjič živčno segala po cigareti.
Tako da žal - kajenje ne pozna zmernosti. Zato tudi medicinska definicija kadilca - nekdo, ki je v življenju pokadil več kot 5 cigaretov.
Kajenje seveda ni nedolžna zadeva in moraš sam sebe opazovati v kakšnih situacijah kadiš, kdaj ti paše, kakšen učinek ima to na tvoje fizično in psihično počutje in če imaš stvari razčiščene v glavi in kadiš v "pravih" situacijah in v normalnih količinah, mislim da je vse ok.
lp