Neurja 2014

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
vem pa, da so se pojavljale ti pijavke - predhodnice tornadov, ampak se mi zdi, da nekak ne razvijejo tiste prave moči, da bi naredile štalo
ebeš tak tornado, ki ne zradira glavnega mesta ali pa vsaj ene vasice
v naših krajih čisto "navaden" veter nekajkrat na leto razkrije strehe nekaj šolam, vrtcem , hišam itd,

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Pijavice in tornadi so čisto drug hec
wink-1.gif
Pijavica nastane ob hitrem dvigu toplega zraka skozi višjeležeci mrzel zrak, tornado pa je vrtinec v oblaku, ki se dotakne tal.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.647
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
ksz

Sam bo moralo kaj biti na tem - na Accuweather je "opomba", da bo v torek območje prizadel (pazi sad - dobesedni citat) "tropski naliv".

Jaz sem ravnokar na streho dodal še nekaj snegobranov, sedaj pa grem ven in bom še pokosil (zadnja košnja letos), potem še pospravim "tegelce". Sicer je vse to bilo že prej planirano - če nas bo pa res odplaknilo, bom imel vsaj pospravljeno okol bajte.
potopsstilom.press
tongue-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
tole so hiše narjene za burjo, torej projektne hitrosti vetra v sunkih tudi precej nad 200km/h. Veter ki je tole podrl je pihal blizu 300km/h, smer glede na posledice ni bila stalna (torej je šlo za vrtinec ali križne vetrove). Na input parametre bi bil po US lestvici tole lahko tornado 3 stopnje (F3).

Seveda je tornado oznaka za specifičen pojav ki nastane ob določenih pogojih. V zgornjem primeru težko govorimo o tornadu ker gre za čisto drugačne pogoje nastanka, lahko se imenuje recimo "kraška tromba"!
evil.gif

Ampak taka tromba nekje drugje kot pa na območju kjer so navajeni burje bi povzročila kar precej škode, če gre toel čez lj bi 100% par ljudi pomrlo in materialna škoda bi bila ogromna!
tongue-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.175
6.989
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
vem pa, da so se pojavljale ti pijavke - predhodnice tornadov, ampak se mi zdi, da nekak ne razvijejo tiste prave moči, da bi naredile štalo
ebeš tak tornado, ki ne zradira glavnega mesta ali pa vsaj ene vasice
v naših krajih čisto "navaden" veter nekajkrat na leto razkrije strehe nekaj šolam, vrtcem , hišam itd,
Če vreme ”podre” pol slovenije (ljubljana izzvzeta) ne bo nobene katastrofe. Če v ljubljani zalije nekaj kleti na sicer poplavnem območju, se bo tem govorilo nekaj let po medijih, parlamentu, humanitarnih organizacijah.....

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
zamuja za kvecjemu za en penis, ker je animacija podana v universal coordinated time (UTC), sedaj pa za domaco nalogo preveri v katerem smo mi.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.106
4.098
113
Ne zamuja, le ura je nastavljena na UTC. Tisti uri prištej 2 uri in dobil boš pravo uro. Radar na ARSO-u ima cca. 10 minut delay-a.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Kje si ti vidu, da Arsotov radar dve uri zamuja?
rolleyes-1.gif

Tam spodaj, če porajtaš, ni navedena naša ura, ampak po Greenwichu . In potemtakem ura štima.

edit: hehe, smo se pa usuli poznavalci timinga
hysterical-1.gif

Nazadnje urejeno:

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
ksz

Mi smo v UTC + 1, za ostale nepoznavalce, trenutno na daylight saving time, ki mu pristejes se +1h, zal, sam osebno ta dodatni cas sovrazim.

QBR

Pripravnik
26. okt 2012
886
0
16

Citat:
Uporabnik satelite_mike pravi:
a obstaja kak bolj aktualen radar kot Arsotov ko dve ure zamuja.

Naša stara mat ga ima v kosteh, ampak ni na posojo. Jo imamo samo za domačo napoved.
evil.gif

Nazadnje urejeno:

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.656
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
ksz

Mi smo v UTC + 1, za ostale nepoznavalce, trenutno na daylight saving time, ki mu pristejes se +1h, zal, sam osebno ta dodatni cas sovrazim.
Potrpi še par dni
wink-1.gif

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Hehe, na vodi čutim, da bo satelit Mike kandidat za naslednjo custom titulo... npr radar zamuja, 2 uri za cajtom, ali kaj podobnega.
evil.gif