Pa da napišem še nekaj iz gasilskega stališča...
Na terenu smo od petka od 17h naprej z vmesnimi pavzami. Večino dela smo mi do sedaj opravljali na področju Viča in Vrhovcev.
Prvo kot prvo bi pograjal nekatere domačine, ki čisto nič ne naredijo, da bi zaščitili vsaj nekaj svojega premoženja. Lep primer so novi bloki ob Viški cesti, kjer so se prebivalci enega bloka organizirali in sami naredili nasip in tako vsaj delno zaščitili pred poplavo. Sosednja dva bloka - naredili niso popolnoma nič. Podobna zgodba se ponavlja tudi v privat hišah. Da ne govorim o tem, da samo gledajo, ko pridejo do njih gasilci ali pa celo kritizirajo njihovo delo.
Kot drugič je gasilcem težko posredovati, ker enostavno tudi mi ne vemo, kaj narediti. Voda je vsepovsod! Če črpamo v eni hiši, jo voda takoj spet zalije, saj se razmere ne umirjajo. Pa tudi vode nimamo kam odvajati. Tudi če jo 100 metrov stran... Bo slej ko prej zalila drug objekt. Žal je tako...
Kot tretjič bi izpostavil prioriteto reševanja. Verjetno se vsi strinjamo, da je potrebno najprej reševati ljudi! Ampak nekateri še kar ne zastopijo, da ne moremo gasilci čistiti kleti na fino, izčrpati vodo čisto do tal. Imamo črpalke, ki pustijo cca 10 do 15 cm vode. Potem bodo morali to lastniki sami počistiti do konca.
Kot četrtič bi pa rad pohvalil sistem reševanja v MOL, ki je do sedaj deloval odlično. Poklicni gasilci, prostovoljni gasilci in vse ostale službe sodelujejo zelo dobro, vse skupaj pa je koordinirano iz "štaba". Ne moremo biti pa pri vseh v enakem trenutnku!
Pa še nekdo je rekel, da Jankoviæa ni nikjer na spregled. Sam sem ga srečal, ko je še z nekaterimi opravljal ogled terena, dal kakšno vzpodbudno besedo itd. Kaj drugega tudi ni v njegovi moči.