Nepremičnine na Hrvaškem

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Citat:
Uporabnik Fiat007 pravi:
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Namen imam kupit apartma za sebe in mojo familijo. Se pravi bomo večinoma ožja familija starši, tašča itd. Če bo pa kak termin fraj, pa oddam še kakmu kolegu.
V glavnem nimam namena služit z apartmajem. No mogoče samo toliko, da pokrijem kakšno položnico.

Ne priporočam ti oddajanja na črno. Ker imajo hrčki abnormalno inšpekcij ravno s tem namenom. Predlani so kar nekaj stanovanj v Červarju zapečatili in izdali kazni
smirk-1.gif
.
Mi se v začetku sezone prijavimo, oz. se samo starša, potem pa mi, ko tožji člani smo lahko tam kolikor želimo. In je zadeva preverjena, ker sem tudi jaz lansko leto doživel inšpekcijo, ki je potrkala na vrata.

Kako pa imate porihtano prjemanje položnic? Ne da se mi ravno vsak mesec dol vozit po položnice. Obstaja kaka pametna kombinacija, recimo predplačništva ali kako drugače?

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Da ti še jz odgovorim,

Hrvati majo davek na promet nepremičnin, saj ti bodo tudi sami predlagali kako ga najlaže znižaš.

provizije pri prodaji so nekje od 3-5 %, splača se met agencijo ker ti vse porihtajo

vpis lastninske pravice ni več problematičen, paziš samo da imajo vse papirje in izpiske iz zemljiške knjige, če nimajo porihtano se raje ogni.

Komunalo plačuješ enako kot oni, ne vem od kod vam ideje o različnih cenah. Najlaže je tako da greš tam na banko odpreš račun, in narediš trajnike in si rešen vseh problemov.

glede prijavljanja 15 ljudi pa naslednje, rad bi videl ta pravilnik, ker nisem še nič slišal o 15 ljudeh na sezono. Ljudje ki pridejo se pač prijavijo, in ne rabiš dajat nobenega seznama tako kot pri barkah, mislite da imajo vsi tam stanujoči prijavljene osebe, ki bodo prihajale na obisk...Ker tudi na barkah je tako, da lahko prijavis sorazmerno število ljudi glede na velikost barke...dvomim da je pri apartmajih enako.

lp

a

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Ker se mi je dalo :D hahaha, nisem šel celega skozi ker nimam časa, ampak nikjer ne vidim kake omejitve, za ladje pa je in tudi piše

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2008_12_152_4144.html

Osobe koje borave u kuæi ili stanu za odmor

Članak 12.

(1) Vlasnici kuæe ili stana za odmor i sve osobe koje noæe u toj kuæi ili stanu boravišnu pristojbu plaæaju po svakom ostvarenom noæenju.

(2) Vlasnik iz stavka 1. ovoga članka i članovi njegove obitelji plaæaju boravišnu pristojbu umanjenu za 70%.

(3) Osobe iz stavka 1. ovoga članka boravišnu pristojbu plaæaju kada u kuæi ili stanu za odmor u turističkoj opæini ili gradu izvan mjesta prebivališta borave u razdoblju glavne sezone.

(4) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, vlasnik kuæe ili stana za odmor može, za sebe i članove uže obitelji, boravišnu pristojbu platiti u paušalnom iznosu.

(5) Kuæom ili stanom za odmor, u smislu ovoga Zakona smatra se svaka zgrada ili stan koja se koristi povremeno ili sezonski, a koja nije smještajni objekt iz članka 9. stavka 2. ovoga Zakona.

(6) Odredbe stavka 2. i 4. ovoga članka ne primjenjuju se na strane državljane.

(7) Iznimno, odredbe stavka 2. i 4. ovoga članka primjenjuju se na državljane država ugovornica Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Hja, veš kako je to... jest mam občasno probleme še z našo zakonodajo, ko je treba kaj najti ali preveriti, kaj šele s hrvaško. Gugl lahko naredi več škodi, kot koristi, ker najdeš en zakon in se ga držiš kot pijanec plota, zraven pa je še X drugih ali pa popravki ali pa kaj tretjega. Recimo na hitro: 6. člen pravi, da pavšalna taksa za lastnika in družino pri tujcih ni mogoča, kar ni res.

Kar sem napisal, je preverjeno na terenu, turistični centri, inšpekcija... brez brskanja po zakonodaji. Za komunalo pa možno da je odvisno od občine ali županije in veljajo lokalni predpisi.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
6. člen pravi, da pavšalna taksa za lastnika in družino pri tujcih ni mogoča, kar ni res.

pri pridružitvi k EU, se državljani EU pri lastninski pravice ne obravnavajo kot tujci. tako da predvidevam da to velja za Tujce...ker v drugem zakonu tudi piše da tujci (fizične osebe) ne morejo imeti v lasti nepremičnin, pa je to sedaj mogoče ergo, tujec = zunaj EU

brez skrbi da vem kako se berejo zakoni, sicer pa sem napisal da nebom preveč gledal...sam na terenu nisem imel takšne izkušpnje in tudi inšpekcija brez podlag ne more kar tako nekaj določiti, zato naslednjič ko se ti kaj takega zgodi zahtevaj podlago...ve

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
ksz.

In o kakšnih cenah nepremičnin to govorimo? Zanima me približna normalna cena za določeno lokacijo in določeno kvadraturo?

Sicer sem pa sveže pripotoval iz Peruja, v Limi imajo dokaj nizke cene stanovanj v turističnem delu Lime (Miraflores), za primerjavo:
cena 260k eur za 160m2 stanovanja ob obali, polno opremljen, s pogledom na morje, 3 spalnice, 2 kopalnici + 1 manjša kopalnica za ženske, bazen in fitnes, 24h varnostnika na vratih, garaža... luksuzno opremljeno.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
cene se gibljejo okrog 2000-3000 na obali (cca 300 metrov od obale) za novogradnje. Stare bajte vredn priblizno isto, za cca 40-50 kvadratov bos dal nekje od 100.000 - 125.000 jurjev, terase imajo ponavadi količnik 0,1 cene kvadrata...govorimo seveda o neopremljenem stanovanju....cena se spreminja z oddaljenostjo od morja.. to so cene za "srednji jadran obala v višini krk-pag

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
In to bi naj bilo poceni, gleda na to da Lima velja za eno najnevarnejših mest na svetu?
17758-icon_confused.gif

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Na tem otoku kjer jaz kupujem je cena tam nekje 1500 eur na m2. Jaz bom dobil še malo cenejše, novogradnja 110m od morja.

Je pa tako, da novogradnja ni nek plus, ker so hrvati šlampasti u 100 mater. Kaj pomagajo drage ploščice, če so pa položene kot bi jih nastrelal 10 letni otrok.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Steve, v Limi (Miraflores in okolica) sem se počutil enako varnega, kot pa v Ljubljani. Še v Fužinah se bi počutil bom ogroženega kot pa v Mirafloresu.

Rio de Janeiro.... to pa JE eno najnevarnejše mesto ja....

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
saj dobiš ceneje, moje cene so za bolj "mondene" lokacije. Recimo na Krku konkretno - čižiči dobiš 85-90 kvadratno stanovanje z 20 kvadratno teraso, novogradnja za 1600 €; in je kar blizu morja cca 100m. Vendar je prvo mesto daleč, gor moreš it preko mosta, rabiš čoln, imajo 1 vaško gostilno.... pač kakor komu ustreza.

hrvatje so res malo šlampasti, samo je njihov servis garancije 1A, vse ti organizirajo praktično takoj. npr. Zlomljen okvir okna, zamenjano v 1 dnevu, pri nas bi čakal verjetno mesece.

kakorkoli že cene so različne, ni nekega enotnega cenika in so predvsem odvisne od lokacije in tega kar želiš. večji robinzon kot si ceneje je :D

erikson

Guru
25. avg 2007
22.365
6.152
113
KSZ

Jutri je druga dražba "prestižnih" nepremičnin, zgrajenih še v času Jugoslavije.

Na prvi dražbi so za eno od hišk dosegli neverjetno ceno 9.000 evrov na kvadratni meter. :eek:

cres nepremicnine.png

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Eni so preprosto neumni. Če samo pomislim kako novogradnjo se da dobit za 300k. Verjamem da ni prvi red do morja, ampak kaj je 200-300m. Sploh ker je pri taki ceni ponavadi že kak bazen v ceni.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Saj so sami nepremičninarji na Cresu napisali, kaj se trenutno dobi pri njih za take ali manjše denarje. Torej vsaj 10x boljše zadeve.