Nepremičnine na Hrvaškem

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Malo gledam nepremičnine na Hrvaškem. Čeprav sem še vedno nastrojen proti njim, me je začelo vseeno malo mikat in gledam njihovo ponudbo aparmajev.
Zdaj pa me zanima kako je enkrat, ko si lastnik nepremičnine. Kaki so davki? Ali imajo Hrvati davek na nepremičnine, ali kaki davek na počitniške objekte? Predvidevam da komunalne storitve niso višje kot pri nas, in bi cena elektrike in vode, bila znosna v času ko tam nobeden ne biva.

Mogoče je tu kdo ki si že lasti kak objekt in bi mi lahko kaj svetoval. Kake so še kaj omejitve pri nakupu, na kaj se mora pazit?

Tanx

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Tudi sam malo gledam nepremičnine na HR otokih, vendar dokler HR ne bo članica EU se verjetno ne bom odločil za nakup.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Ma se mi zdi, da so poskočile že v zadnjih letih, pa trentno ni kakega velikega zanimanja. Konkretno na Braču vem za kar nekaj lepih apartmajev...ma bo treba še malo prespat
confused-1.gif
. Dokler HR ne bo v EU, da bodo tudi tam veljala Evropska pravila, se nekako ne upam kupiti.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Na nepremičnine ne (stanovanje, recimo, kjer je nekdo prijavljen), za počitniške pa ne vem. Stroški so (elektrika, komunale ipd) nižji kot pri nas. So pa cene zadnjih letih šle gor tudi za faktor 2 ali celo 3 ...

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Ma se mi zdi, da so poskočile že v zadnjih letih, pa trentno ni kakega velikega zanimanja. Konkretno na Braču vem za kar nekaj lepih apartmajev...ma bo treba še malo prespat
confused-1.gif
. Dokler HR ne bo v EU, da bodo tudi tam veljala Evropska pravila, se nekako ne upam kupiti.

Če imaš denar za nakup, je najboljša varianta da kupiš sedaj na leasing z max. pologom (recimo 80%), preostanek pa odplačuješ na čim daljši rok (recimo 10 let). Ko pride Hrvaška v EU pa lepo predčasno odplačaš še preostanek in urediš vse potrebno za uradno lastništvo.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Malo gledam nepremičnine na Hrvaškem. Čeprav sem še vedno nastrojen proti njim, me je začelo vseeno malo mikat in gledam njihovo ponudbo aparmajev.
Zdaj pa me zanima kako je enkrat, ko si lastnik nepremičnine. Kaki so davki? Ali imajo Hrvati davek na nepremičnine, ali kaki davek na počitniške objekte? Predvidevam da komunalne storitve niso višje kot pri nas, in bi cena elektrike in vode, bila znosna v času ko tam nobeden ne biva.

Mogoče je tu kdo ki si že lasti kak objekt in bi mi lahko kaj svetoval. Kake so še kaj omejitve pri nakupu, na kaj se mora pazit?

Tanx

Ob nakupu plačaš 5 % davek na promet.

Kolikor vem, se plačuje voda,... nekajkrat več, kot jo oni (vsaj ponekod).
Oddajati ne smeš razen najožjim družinskim članom. Drugače si lahko precej v riti.

Drugače pa so cene nekje leto in pol nazaj dosegle višek, napovedovali so še 30 % dvig le teh, posledica recesije pa je, da so padle za 30 %. Pa še malo bodo.

Fiat007

Fizikalc
1. apr 2009
1.065
0
36
43
Gorenjska in okolica (Bled)
Mi smo kupili pred štirimi leti v Červarju stanovanje, ga kompletno renovirali in slabo leto nazaj postali tudi uradni lastniki (vpis v zemljiško knjigo). Ne vem točno koliko je bilo dajatev, vem pa da se je nakup izplačal. Če gremo v tem trenutku v prodajo, je cena kljub recesiji višja od naše nabavne cene.
Se pa špekulira že naprej in se pred vhodom HR v EU kupi tam ena samostojna hiška in, ko bodo HR prišlui v EU in se bodo cene še zvišale, se pa stanovanje proda.
Jaz osebno bi v tem trenutku, če bi se za to odločal, nepremičnino sigurno kupil.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Super.

Koliko pa kaj plačujete vodo in elektriko?

V čez 2 dni grem namreč dol na ogled.

Fiat007

Fizikalc
1. apr 2009
1.065
0
36
43
Nasplošno je ceneje kot v Sloveniji. Za elektriko sicer plačamo malo več, predvsem ker imamo čez celo zimo prižgano klimo zaradi manjše vlažnosti. Za točne cene pa se sedaj res ne spomnim.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Kot tujec boš plačal več, ampak boli te, če kupuješ bajto.

Vprašanje, kaj boš z njo počel? Če misliš oddajat, je edini pameten način odprtje podjetja. Vsaj do spremembe zakonodaje, ki nas bo izenačila z domačini. Sicer pa lahko gostiš letno 15(?) oseb, ožji družinski člani imajo možnost pavšala pri prijavi za celo sezono (cirka 30kn), sicer je znotraj sezone 7kn / dan.

Vsaj lansko leto je bilo še tako, za letos se je treba pozanimat.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Namen imam kupit apartma za sebe in mojo familijo. Se pravi bomo večinoma ožja familija starši, tašča itd. Če bo pa kak termin fraj, pa oddam še kakmu kolegu.
V glavnem nimam namena služit z apartmajem. No mogoče samo toliko, da pokrijem kakšno položnico.

Fiat007

Fizikalc
1. apr 2009
1.065
0
36
43
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Namen imam kupit apartma za sebe in mojo familijo. Se pravi bomo večinoma ožja familija starši, tašča itd. Če bo pa kak termin fraj, pa oddam še kakmu kolegu.
V glavnem nimam namena služit z apartmajem. No mogoče samo toliko, da pokrijem kakšno položnico.

Ne priporočam ti oddajanja na črno. Ker imajo hrčki abnormalno inšpekcij ravno s tem namenom. Predlani so kar nekaj stanovanj v Červarju zapečatili in izdali kazni
smirk-1.gif
.
Mi se v začetku sezone prijavimo, oz. se samo starša, potem pa mi, ko tožji člani smo lahko tam kolikor želimo. In je zadeva preverjena, ker sem tudi jaz lansko leto doživel inšpekcijo, ki je potrkala na vrata.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Se pravi, da se prijaviš v smislu da plačaš turistično takso. Če je to problem, potem problema ni. Pač rečem tistmu ki bi hotel doli ostat naj se prijavi če hoče biti doli in plačat ta ero na dan.
Kaj recimo če oddajaš moraš zaslužek prijavit. Ker jaz mojim staršem in tašči/tastu ne mislim nič kasirat.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Prijaviš (in plačaš takso) se lahko le na naslovu, kjer je registrirana turistična dejavnost. Izven tega so omejitve, ki sem jih napisal zgoraj.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Načeloma ni problema. Več kot 15 nas nebo. Sicer me pa zelo zanima, kako bodo vedeli če je pri meni letovalo 15 ljudi?

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
mislim, da je tako, kot s plovili. teh 15 oseb vnaprej vpišeš na seznam. če zalotijo koga, ki ni s spiska, šteje, da oddajaš na črno, pa čeprav so tam zastonj. vsaj pri barki je tako.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Aha.. zanimivo. Torej moram pred prijavo pobrat spisek zainteresiranih.