nemške izvozne tablice

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.331
301
83
39
Ljubljana
A kdo točno ve, če se lahko z rumenimi ali pa rdečimi nemškimi začasnimi tablicami pelješ po Hrvaški in BiH?

Z rumenimi vem, da se lahko po Sloveniji.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Mar ni tako da so ruene samo za po nemčiji in se z njimi kot ne bi smel peljat čez Avstrijo, za rdeče pa se mi zdi da se lahko voziš povsod, so pa rdeče menda dražje. Ne me pa držat za besedo ,ker pišem samo tisto kar sem tu prebral....

bero1

Majstr
2. sep 2007
2.897
104
63
mb+ -20km
jaz sem bil z rdecimi v crni gori lani brez problemov,saj dejansko je avto zavarovan in tvoj,ne vidim prepreke.
lp.

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.331
301
83
39
Ljubljana
Kaj pa rumene?
smile-1.gif

Tommy17

Fizikalc
8. jan 2009
820
47
28
Rumene 100% veljajo samo v Nemčiji. Rdece (coll) tablice so namenjene za vozila v tranzit - izvoz in se zavaruje avto kot tak. Rumene tablice se izdaja za obstoječe zavarovalne pogodbe, ki jo ima prodajalec ali serviser in so dejasnko mišljene kot preizkušnje tablice.

Pri nas 100% ne veljajo je pa res, da naši policaji v večine ne znajo Nemško in ne razumejo, kaj piše na polici, ki jo dobiš poleg tablic.

Tommy17

Fizikalc
8. jan 2009
820
47
28
Ne vem. Se pa ne smeš vozit. Jaz sem se sicer enkrat peljal domov z njimi čez avstrijo ponoči) in ko sem prišel v Slo sem bil pameten pa sem šel še na morje čez vikend z avtom. V Avstriji policaja nisem srečal, pri nas pa, pa me ni nibeden ustavil. Ne vem zakaj.

Potem sem šel pa doma iz firbca brat polico in ugotovil, da tablice izven Nemčije ne veljajo. Potem sem pa raje parkiral avto, pa šel uredit dokumente. Ne vem, kaj bi bilo, če bi ime ustavili, ne verjamem pa, da zna naš policaj toliko Nemško, da prebere tisto zavarovallno polico....

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.331
301
83
39
Ljubljana
No mene so učer Avstrijci ustavl z rumenimi tablicami pred Karavankami, so vzeli papirje pa preverili in normalno spustili.
smile-1.gif

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
so kej cenejše? (rdeče so bile lani 115€ za 15 dni).
V čem je sploh razlika? pri rdečih so mi švabi omenjali še zeleno karto (ki je v EU itak ne rabimo).

Tommy17

Fizikalc
8. jan 2009
820
47
28
Rumene mislim, da so okrog 20 EUR. Razlika je v tem, da pri rdečih plačah zdraven zavarovanje. Najdaljša doba pri rdečih je 30 dni. Pri rumenih pa je zavarovanje letno. Npr. trgovec ima sklenjeno letno zavarovalno polici in so rumene tablice vezano nanjo. Zato plača lastnik zavarovalne police npr. trgovec letno premijo, ob vsakokratni izdaji rumenih tablic pa le neko nadomestilo za izdajo samih tablic.

Rdeče tablice so namreč coll tablice in so namenjene izvozu vozila ter veljajo tudi izven EU. Rumene pa so preizkušnje tablice in so namenjene preikusi vozila oz. prevozu vozila. Uradno so veljavne samo v Nemčijo samo verjetno sedaj ne komplicirajo, če se voziš z njimi drugot v EU. Ne vem pa kaj bi bilo, če bi imel nesrečo...

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
rumene so "Innland" tablice ki veljajo v Nemciji rdece pa Zoll tablice ki veljajo povsod.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Ne bluzite. Rumene veljajo po celi EU. Kdor ne zna brat, naj prebere drobni tisk na zavarovanju, ki ga dobis zraven.

P.S.: govorim iz prve roke, lani tega nisem verjel prodajalcu (pac, samo rdece in nobene druge), potem pa sem v Nemciji poklical na 4 urade in 2 zavarovalnici in so potrdili, da po novem veljajo rumene po celi EU. Za 5-dnevne sem pa dal cca. 100 evrov.

LP,
PIC