NEK Krško

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
Ne spoznam se dovolj, ampak občutek imam, da nas Slovencev ne more nihče (vsekakor pa ne Hrvati, kot nekateri mislijo) tako jebati, kot lahko sami sebe.
Pri NEK-2 bi bilo sicer najprej dobiti mnenje od vseh sosedov. Predvsem Avstrija bi znala biti zelo resen problem in ne vem, če je danes že jasno, koliko nam lahko Avstrija načrte zagreni. Čeprav, še zmeraj velja predvsem prvi stavek ...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.111
3.172
113
Madžari gradijo novo pa so sosedje, Čehi bodo gradili novo pa precej bližje meji kot mi, Slovaki bodo gradili nov blok ravno nekje toliko od meje kot mi. Mi bomo od njenih sosed zadnji zato niti ne vidim v tem problema.

kemb

Majstr
7. okt 2018
803
818
93
To je še drobiž...koliko so že Jankoviću oprostili?
Drugače pa žal je to bolj politični projekt kot projekt stroke. Pa žal, v Sloveniji se stroka ni usklajena glede nek2... kar je velika škoda, kajti čez 5 let bomo brali, da je Slovenija zapravila že 50 milijon, narejenega pa ne bo nič.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.111
3.172
113
To je še drobiž...koliko so že Jankoviću oprostili?
Drugače pa žal je to bolj politični projekt kot projekt stroke. Pa žal, v Sloveniji se stroka ni usklajena glede nek2... kar je velika škoda, kajti čez 5 let bomo brali, da je Slovenija zapravila že 50 milijon, narejenega pa ne bo nič.

Šlo bo precej več denarja preden se bo sploh začelo graditi. LLjudje si sploh ne predstavljajo koliko enih papirjev, izračunov, študij in raziskav je treba nareditpreden sploh začneš gradit. Ni to ena mapa, to so kombiji polni projektov.
Bolj bi se bilo za vprašat koliko denarja se izgubi na račun podražitve investicije za vsako leto ko čakamo. Tudi to je 30 milijonov "drobiž".

• Všeč mi je
Reactions: tony in jendomen

kemb

Majstr
7. okt 2018
803
818
93
Madžari gradijo novo pa so sosedje, Čehi bodo gradili novo pa precej bližje meji kot mi, Slovaki bodo gradili nov blok ravno nekje toliko od meje kot mi. Mi bomo od njenih sosed zadnji zato niti ne vidim v tem problema.

Tukaj je odgovor. Zaradi lokacije JE, ki je na potrebnem območju.

kemb

Majstr
7. okt 2018
803
818
93
Šlo bo precej več denarja preden se bo sploh začelo graditi. LLjudje si sploh ne predstavljajo koliko enih papirjev, izračunov, študij in raziskav je treba nareditpreden sploh začneš gradit. Ni to ena mapa, to so kombiji polni projektov.
Bolj bi se bilo za vprašat koliko denarja se izgubi na račun podražitve investicije za vsako leto ko čakamo. Tudi to je 30 milijonov "drobiž".
Se strinjam, to so zahtevni projekti, katerih umeščanje v prostor, pridobivanje pozitivnih mnenj in izdelava dokumentacije trajajo leta.
Potem pa še sama gradnja traja svoj čas in bodimo pošteni, da imamo srečo zaradi podaljševanja življenjske dobe obstoječi JE.
Realno gledano pa ima jedrska energija, vsaj kar se toplogrednih plinov tiče, precej prednosti pred TE.
Sam sem zaenkrat zagovornik izgradnje drugega bloka, skrbi pa me, kako bodo dejansko potekali denarni tokovi (provizije med izbranci).
Koliko denarja se izgubi? Ali misliš, da je to komu v interesu pokazati Sloveniji? Mislim, da ne. Ravno zato, ker je to politični projekt. Janša je bil za, Golob je proti in čas teče. In taksna obdobja so najboljsa za "izgubljanje" milijonov. Tudi tukaj manjka močan odziv združene elektro stroke. Pokazati je potrebno pluse in minuse tako ekonomske in okoljske. Če se politika skupaj leva in desna odloči zanjo, pa je potrebno peljati projekt pod mednarodnim financnim nadzorom.
Ali bo zgrajena pred 2045? Mislim, da ne.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.111
3.172
113
Se strinjam, to so zahtevni projekti, katerih umeščanje v prostor, pridobivanje pozitivnih mnenj in izdelava dokumentacije trajajo leta.
Potem pa še sama gradnja traja svoj čas in bodimo pošteni, da imamo srečo zaradi podaljševanja življenjske dobe obstoječi JE.
Realno gledano pa ima jedrska energija, vsaj kar se toplogrednih plinov tiče, precej prednosti pred TE.
Sam sem zaenkrat zagovornik izgradnje drugega bloka, skrbi pa me, kako bodo dejansko potekali denarni tokovi (provizije med izbranci).
Koliko denarja se izgubi? Ali misliš, da je to komu v interesu pokazati Sloveniji? Mislim, da ne. Ravno zato, ker je to politični projekt. Janša je bil za, Golob je proti in čas teče. In taksna obdobja so najboljsa za "izgubljanje" milijonov. Tudi tukaj manjka močan odziv združene elektro stroke. Pokazati je potrebno pluse in minuse tako ekonomske in okoljske. Če se politika skupaj leva in desna odloči zanjo, pa je potrebno peljati projekt pod mednarodnim financnim nadzorom.
Ali bo zgrajena pred 2045? Mislim, da ne.

Kaj jaz vidim največji problem je lobiranje zahodnih firm ki se pa v zadnjih 2 desetletjih niso prav nič izkazale. V bistvu niso zgradile praktično ničesar, še tista dva projekta sta prekoračila vse razumne časovne in finančne roke. Ne dolgo nazaj sem poslušal eno prezentacijo s strani jedrske agencije kako je ves razvoj danes na kitajskem in rusiji, oni po svetu gradijo kot gobe po dežju, zahod pa stagnira. Ampak mi kitajcev in rusov zaradi politične korektnosti ne smemo vzeti. Ostanejo še korejci, ki so precej zanesljivi in hitri.
Ampak se bojim da bo z lobiranjem prišel Westinghouse. Saj tehnološko je elektrarna vrhunska, samo ne bi jo pa rad imel leta 2045 za 20 milijard.

• Všeč mi je
Reactions: bizi in tony

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
Jaz mislim, da se vseeno največ denarja "izgubi" in najlažje skrije v postopkih pred gradnjo.
Gradnja ima na koncu vsaj konkreten rezultat. Če študija res kaj velja, na koncu v resnici ne preverja nihče. Sploh, če so kombiji dokumentacije, kot so drugi omenili. Ker noben ni sposoben tega v celoti obdelat in poiskati stične točke in povezave. To je na koncu samo sebi namen.
Lahko pa bi se raziskalo, če je drugi blok v Krškem res optimalna možnost glede na potresno območje in oddaljenost od glavnine uporabnikov. Mogoče bi bila za drugo JE bolj optimalna druga lokacija. Prva je bila določena zaradi bližine meje s Hrvaško in hlajenja s Savo. Res pa je, da si ne predstavljamo, kako bi na novi lokaciji uspeli preveslati preko vseh civilnih iniciativ in sodnih postopkov v nekem razumnem roku.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.111
3.172
113
Če študija res kaj velja, na koncu v resnici ne preverja nihče. Sploh, če so kombiji dokumentacije, kot so drugi omenili. Ker noben ni sposoben tega v celoti obdelat in poiskati stične točke in povezave.
Se preverja verjemi, še vejice in pike zraven. In ja vse se prebere zato pa to ni iz danes na jutri kot si ljudje predstavljajo.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.961
-8.673
113
Mogoče bi bila za drugo JE bolj optimalna druga lokacija
Saj jo že imamo-Naklo. Kar je bila tudi ena od opcij pri gradnj trenutne.
Edino prej bi se moralo še narediti dolgo načrtovani daljnovod s Kranja proti Italiji.

Zdej prepričati ljudi, je pa druga zadeva :evil:

NEŠ pa tudi ni slaba ideja, ker imaš veliko infrastrukture že na mestu. Ampak znova, prepričaj prebivalstvo.

Tako da bo kar lepo NEK2.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe in Samo Svoj

matej_

Guru
25. okt 2007
2.127
656
113
pri NeŠoštanj predvidedam, da si mislil, je pomoje problem zagotoviti dovolj hladilnega medija, ker reka Paka je dejansko hudourniška reka in nima nekega stalnega pretoka oz. ta stalni pretok je verjetno premali. sicer maš tu zraven še velenjsko pa šoštanjsko jezero ampak tu pomoje zaradi jam od rudnika pod zemljo ni glih primerno.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.439
2.594
113

jest5

Guru
18. avg 2007
25.961
-8.673
113
pri NeŠoštanj predvidedam, da si mislil, je pomoje problem zagotoviti dovolj hladilnega medija, ker reka Paka je dejansko hudourniška reka in nima nekega stalnega pretoka oz. ta stalni pretok je verjetno premali.
Reka nima nobene veze. Za hlajenje imaš hladilne stolpe.
Malo si poglej, kako zgleda večina nukleark po svetu. NEK je ena redkih, ki se hladi direktno iz reke in ima nek slab hec od hladilnih stolpov, ki pripomorejo zelo malo. Tudi morebitna NEK2, ne bo odvisna od Save

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
373
13
18
Reka nima nobene veze. Za hlajenje imaš hladilne stolpe.
Malo si poglej, kako zgleda večina nukleark po svetu. NEK je ena redkih, ki se hladi direktno iz reke in ima nek slab hec od hladilnih stolpov, ki pripomorejo zelo malo. Tudi morebitna NEK2, ne bo odvisna od Save
Joj, kakšne neumnosti pišeš.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
373
13
18
Kar razčleni jih.
Sem v službi in nimam časa ti obrazložitev pisat in linkov kopirat. Ampak vsi trenutno obratojoči reaktorji so do generacije 3 oz 3+, kateri potrebujejo ogromno količno vode bodisi za hlajenje bodisi za najslabše situacije (taljenje sredice...). Zato so praviloma vse nuklearke v bližini jezer, rek, morja... Novi reaktorji gen. 4, ki bi naj bili v celoti pasivni in zaprt sistem pa so še v fazi razvoja, pričakujejo se prvi testni primerki 2035. Ne boš vrjel po Fokušumi so se tudi v NEK odvile študije, kjer so se delali scenariji da če pride do tako velikega potresa, da Sava strugo zamenja kako reševati situacijo. Tudi plinska elektrarna Brestanica ni sama sebi namen pa take pa to...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.111
3.172
113
V NEK imajo narejene izračune na 10 tisoč letne dogodke če se ne motim. In scenarija s takim potresom ni, ker ga na tem področju ne more biti. Lahko bi kvečjemu porušil nasipe pa bi se razlila po poljih v krški kotlini. ampak večina bi bila še vedno v strugi.