nej gre v pm ta petrol in drzava, ki jih je spustila z verige

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.442
2.393
113
Pomurje
Hahaahaa, tržna ekonomija v Sloveniji v produktu, ki ga resno ponujata dve pravni osebi.

Tema je bencin, da se ne bo kdo vžgal.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
vse te padce je regulirala drzava. pisal sem, da je utopija pricakovati, da se bojo cene spustile sedaj, ko trgovec monopolist doloca cene.

ko je bil 1e je drzava se imela kontrolo nad cenami, in je drzava dolocila to "korona" ceno. od takrat gre samo gor.

to se ne vem, al petrol dnevno spreminjajo cene al tedensko?

pa sej gre tudi brez zaljivk ali pac ne?

bo petrol tudi pocenil goriva, ko se bo svetovni trg pocenil?

Pa pojdi na OMV (kmalu MOL), MOL, LOGO, Agip ipd. Teli imajo ziher pod 1 EUR. Razen, če ne. Daj poduči se kaj sploh pomeni beseda monopol. Ignoranca, vidim, ti ni tuja.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.442
2.393
113
Pomurje
Kaj je za štekat pri pojmu tržna ekonomija in dva glavna ponudnika storitev na nekem obmučju?

Evropski pivovarji so se zmenili za ceno piva na 300milijonskem trgu.

Seveda smo mi zaupanja vreden narod in nam na kraj pamenti ne pride, da bi se spomnili česa takega.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.442
2.393
113
Pomurje
Pa pojdi na OMV (kmalu MOL), MOL, LOGO, Agip ipd. Teli imajo ziher pod 1 EUR. Razen, če ne. Daj poduči se kaj sploh pomeni beseda monopol. Ignoranca, vidim, ti ni tuja.
Pri nas je samo Petrol in MOL, vse ostalo ne obstaja v radiju 50km. Ne gledat samo na svojo rit.
Monopol ali duopol kakšna je razlika?

Tržna konkurenca je pri mizarjih, ki jih je kot listja in trave. Pri šlosarjih je že druga zgodba in dobiš precej podobni ponudbi.
Govorim za moje območje, verjetno kje v bolj industrijskih predelih tudi šlosarija delujo bolj tržno.

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
če bi vlada omenila da bi "razbili" petrol da bi omejil ta hud monopol bi pa isti spet jokcal.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Pojdi na Hofer pumpo. Ne more vsako selo imeti 5 ponudnikov. Razlika je, drugače ne bi ostajale definicije za monopol oziroma oligopol. Trenutna stiuacija v Sloveniji je ravno posledica reguliranja cen v preteklosti. Po sprostitivi so se začele dogajati spremembe, koncetracija je ena izmed njih. Kot sem slišal Shell nekaj miga naokoli, ni pa še potrjeno.

Ne rečem, da je idealno, ni pa za takšno jamranje. Poglejmo kakšne cene v soseščini. Ne vidim, da bi ravno mi v Sloveniji najbolj trpeli.

netko

Guru
25. jul 2007
6.955
2.250
113
vse te padce je regulirala drzava. pisal sem, da je utopija pricakovati, da se bojo cene spustile sedaj, ko trgovec monopolist doloca cene.

ko je bil 1e je drzava se imela kontrolo nad cenami, in je drzava dolocila to "korona" ceno. od takrat gre samo gor.

to se ne vem, al petrol dnevno spreminjajo cene al tedensko?

pa sej gre tudi brez zaljivk ali pac ne?

bo petrol tudi pocenil goriva, ko se bo svetovni trg pocenil?
Pa kako te ne bo clovek zalil, trosis take kot da si naredil samo tri razrede osnovne sole pa se za te bi rabil 6 let… in v vse kar si napisal si 100% prepican…

• Všeč mi je
Reactions: cappy in tomi

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
sej pravim, oglasite se, ko bojo šle cene dol.

pač se ne strinjam s tem, da je v državi le en velik nenadzorovan ponudnik tako nujnih storitev kot je gorivo. to je vse.

ok, počakajmo do jeseni, če se bumbarjeve napovedi uresničijo.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

netko

Guru
25. jul 2007
6.955
2.250
113
ma ni dvoma... in to je srhljivo, zato imamo to kar imamo...od ljudi s sindromom starih mam je za pričakovat najhujše

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.837
-1.063
113
145 km SZ od Opatije
Utopija je, da cen ne spustijo? Očitno imaš težave s kratkoročnim in dolgoročnim spominom. S korono so cene šle v podn in s tem tudi maloprodajne. Nekaj mesecev nazaj si tankal za 1€.
Res je. Gorivo je bilo res poceni.
Iz praktičnega vidika pa od tega ni bilo kake koristi. Kam pa si lahko šel? Na dopust ne, ker je blo vse zaprto. K žlahti, prijateljem tudi ne, ker je bil prehod med regijami prepovedan. In tako naprej.

Jebiga, lahko je nekaj ponujat poceni, če tega nihče ne potrebuje. Danes je situacijia bistveno drugačna. Lahko greš, kamor hočeš. Za pravo ceno (goriva) seveda ...

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
Res je. Gorivo je bilo res poceni.
Iz praktičnega vidika pa od tega ni bilo kake koristi. Kam pa si lahko šel? Na dopust ne, ker je blo vse zaprto. K žlahti, prijateljem tudi ne, ker je bil prehod med regijami prepovedan. In tako naprej.

Jebiga, lahko je nekaj ponujat poceni, če tega nihče ne potrebuje. Danes je situacijia bistveno drugačna. Lahko greš, kamor hočeš. Za pravo ceno (goriva) seveda ...

Za oblikovanje cene na podlagi povpraševanja in ponudbe si že kdaj slišal?