Ne vžge, niti na kleme

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.533
854
113
Twingo, 1998, v kletni garaži (na suhem in relativno toplem)
Akukulator Topla tab 5, 03/2014

(1) ne vžge, akumulator prazen (ne dela nič, od centralnega zaklepanja dol ne)
(2) ne vžge na kleme, priključen na delujoč avto
(3) ne vžge na kleme, če je akumulator (Twingo) odklopljen - torej na tujo baterijo in brez obvez polniti lastno prazno

Ne vžge pomeni, da se začne delat, kot da bi zaverglal, a ne zavrti niti enkrat, in vse, kar je svetilo v kabini, ugasne.

Domnevam, da je šel štarter. Je tu kaj user servicable? Sicer moram po praznikih avto odvleči dve nadstropji gor in čez 1/2 Ljubljane do servisa
crazy1.gif

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Predlagam, da nafilaš aku, da boš prepričan, da je aku OK, potem pa ga probajte porinit, da bo vžgal. Tako se boš lažje odpeljal na servis, da ti popravijo štarter.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Mogoče ti je altenator spraznil akumolator, če imaš nov akum., tud če je tolk prazen ne pomaga vedno, da se ga priključ na drug avto in da bo vžgal.
Štart bi moral pred tem dajat kakšne zvoke, da se psolavlja, razen če je konakt tam okol štarterja preslab.
Lahko da ne vžge je tud tuljava šla po gobe al pa bencinska,....

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Sem isto pomislil, samo gre za twingo z majhnim motorjem. Če ima to kaj veze.

Drugače je pa res to s kabli. Lani mi ga je avtovleka vžigala 15 minut na zanič kable. Ko smo ga odšlepali k avtoelektričarju je pa z resnimi kabli takoj vžgal.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik hipnotik pravi:
Kable zamenjaj.
Verjetno so pretanki oziroma imajo premajhen premer.

To je to, preko kitajskih kablov gre mogoče par 10A toka in je premalo da se obrne štarter, pa tudi da se napolni accu do nivoja da vžge se rabi par 10 min če ne celo ur "parazitiranja" (če vmes ne prežge kablov).

Če je akumulator tako prazen se ga itak splača polnit samo na polnilcu, vsakršno polnjenje preko kablov ali pa alternatorja bo naredilo nepopravljivo škodo in akumulator bo do naslednje zime za v kanto.

virtuoz

Fizikalc
20. jul 2007
874
82
28
Če je bil avto nekaj časa brez elektrike in če ima kodni ključ, potem ne vžge zaradi tega.
Kodni ključ je na videz isti kot navadni, moraš pa ga spariti z avtom z neko proceduro, ki jo imaš napisano v navodilih, ali pa vprašaj kakega mehanika, ki šraufa renoje.
Pa pri zagonu morajo biti kabli dovolj močni, da vsaj vergla.

Nazadnje urejeno:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
če bi bil ključ bi štarter vrtel normalno. Blokada samo goriva in iskre ne spusti.
najprej probaj z drugim akumulatorjem in ga priklopi direkt brez kablov. če vžge menjaj akumulator. Če ne vžge ga potisnite (za twingota je dovolj če te en iši) in do servisa.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.085
6.932
113
pri taščici
Fizicno prestavi dober aku v twingota. Ce tudi takrat ne bo nic od njega,potem naj crash pove ali je pametno narediti kratek stik na starterju da vergla dokler imas kratek stik ( z mocnim sravfcigerjem naredis kratek stik na avtomatu starterja) .

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.085
6.932
113
pri taščici
Fizicno prestavi dober aku v twingota. Ce tudi takrat ne bo nic od njega,potem naj crash pove ali je pametno narediti kratek stik na starterju da vergla dokler imas kratek stik ( z mocnim sravfcigerjem naredis kratek stik na avtomatu starterja) .

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.001
3.652
113
Skoraj 100% je kriv akumulator. Preko kablov pa ne vžge zato, ker imate preslabe kable oziroma preslab stik na kleščah. Nabavite kakšne dobre pa bo šlo.

A je ostalo kaj vklopljeno, da se je izpraznil akumulator?

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.533
854
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Fizicno prestavi dober aku v twingota.
S tem bi res eliminiral kable ... ampak drugi avto je XPicasso in tam se akumulatorja ne jemlje ven, če ravno ne zmrzuje v peklu.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.555
1.157
113
Prejšnjo zimo sem imel iste probleme v ženinem Puntu, ravno tako akumulator Topla, star 1 leto. V glavnem se je spraznu, je bil še v garanciji. Sem nesel nazaj kjer sem kupil, so prverili in rekli da je OK, le da je izpraznjen (kao moja napaka - sicer prijazni). Ista zgodba se je še 2x ponovila. In sem kupil novega... In težave so izginile... Samo ni več Topla...

Nazadnje urejeno:

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
Bom poiskal druge kable in morda polnilec aku. Pa povem, če smo kam prišli.

Lahko poizkusiš še enkrat z "slabimi" kabli le več časa si vzemi.

V Twingiču izključi vse porabnike, poveži akumulatorje med sabo in drugi avto vžgi ter pojdi na kavo (10min).
Med kavico se bo po slabotnih kablih pretočilo dovolj energije za zagon
wink-1.gif

danielt

Fizikalc
3. jun 2008
1.062
18
38
ksz

Da se še jst malo uštulim ...
evil.gif

A se lahko oz kako se polni zaprti tip akumulatorja??

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Citat:
Uporabnik Yogi pravi:
Prejšnjo zimo sem imel iste probleme v ženinem Puntu, ravno tako akumulator Topla, star 1 leto. V glavnem se je spraznu, je bil še v garanciji. Sem nesel nazaj kjer sem kupil, so prverili in rekli da je OK, le da je izpraznjen (kao moja napaka - sicer prijazni). Ista zgodba se je še 2x ponovila. In sem kupil novega... In težave so izginile... Samo ni več Topla...

Topla je tma ne tema .... mi je z 2 leti staro Toplo točno tako delal, žal se pa tašča strašno malo vozi cca 5000 km letno in so vrli mehaniki naštudiral, da je pol avta za zamenjati, pa ker sem ji jaz ta avto zrihtal sem šel po nov akku pa so imeli samo ta slabe Poljske , Punto ima pa neko čudno neserijsko dimenzijo in sem vzel takega za 45 eur , sedaj že 3 leta dela pod enakim režimom BP, samo da ni Topla
frown-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
Bom poiskal druge kable in morda polnilec aku. Pa povem, če smo kam prišli.

Lahko poizkusiš še enkrat z "slabimi" kabli le več časa si vzemi.

V Twingiču izključi vse porabnike, poveži akumulatorje med sabo in drugi avto vžgi ter pojdi na kavo (10min).
Med kavico se bo po slabotnih kablih pretočilo dovolj energije za zagon
wink-1.gif
grin1.gif
a nekateri mislite, da se elektrika pretaka kot voda po ceveh?