Google Maps zelo dobro vodi mimo zastojev. Seveda vsak lahko za vsako navigacijo najde kopico minusov, ampak v splošnem je Google Maps ena najboljših rešitev. Seveda ima tudi svoje minuse:
- ne moreš prilagoditi poti tovornjaku, prikolici,
- dela na cesti so iz meni nerazumljivega razloga manj preverjena kot pri TomTomu,
- dokaj različno se obnaša glede na telefon, verzijo operacijskega sistema, verzijo aplikacije, status uporabnika,
- prikaz bi se lahko v nekaterih stvareh izboljšal,
- v Android Auto ni povsem vsega (recimo ne moreš javiti) radarjev,
- Google striktno ločuje Google Maps in Waze, čeprav bi lahko naredil enotno aplikacijo ...
Sama navigacija in poznavanje pa sta zagotovo plusa. Že več let uporabljam Google Maps in opozarjanje na zastoje in predlogi za obvoze (če so po "mnenju" navigacije smiselni) delujejo brez težav. Ne ponudi pa obvoza takoj, ker je algoritem očitno utežen tako, da mora biti obvoz za nek soliden delta prihranka časa hitrejši. Celo več, v večjih mestih (seveda ne pri nas v Kamniku) celo sodelujejo z upravami, da promet usmerjajo na želene ceste (vira zdele nimam časa iskati). Google Maps blesti tudi pri iskanju ciljev, saj tako hitro nikjer ne prideš do zanesljivih zadetkov. Vključno s tem, da ti pokaže, ali je v gostilni/trgovini gneča, če se malo pošalim. Prav tako je najbolj odziven tudi njihov prikaz prometa, saj to je tudi verjetno razumljivo vsem.
Ko sem pred kakšnimi desetimi leti pripravljal teste navigacij za blog, je bil (seveda za moj okus) najboljši IGO (ampak edino s TomTom zemljevidi, Here ni bil niti blizu), sledil je TomTom, nato pa Google Maps. Leta 2018 pa se je po mojih kriterijih Google Maps povzpel na prvo mesto, sledi TomTom ...
UPDATE: Da se razumemo, TomTom je odlična navigacija.