Home cloud

mistique

Guru
16. jun 2009
16.530
3.605
113
Raziskujem opcije za home cloud in kakorkoli obrnem, gredo debate v smeri Synology in Ugreen rešitev. Konkretno Synology DS225+ in UGREEN DXP2800. Synology že poznam, SW je super. Uporablja kdo UGreen? Je to že na nivoju Synology-ja v smislu vmesnika, appov?

Potrebe:
- 4TB uporabnega prostora (2 x 4TB v RAID1)
- Upravljanje s telefona
- Google Drive/Photos alternativa za več uporabnikov (deljenje map, itd.)
- Sinhronizacija s telefona (iOS, Android)

Za diskovje bi pa uporabil 2 x WD Red Plus (4GB).

Kje naročiti, da je cena simpatična?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
45.380
5.898
113
Synology modeli 24 dalje odpadajo, ker te silijo v Synology OEM hardware only...

4Tb disk pol pride cxa 400€ namesto 1xx€

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.151
493
83
Synology ni vreden denarja pa še omejuje te s hardware-om ter tudi njihov OS je meni tako tako.
Zdaj če denar ni problem in tudi če rabiš samo plug-and-play in nimaš pretiranega znanja za kaj drugega je pa seveda tudi super, ne me narobe razumet. Obstajajo pa cenejše in boljše rešitve po mojem mnenju.

Je pa tako, danes si misliš 4TB je vrh glave dovolj, čez nekaj let i ti bo žal da nisi vzel več. Moj nasvet tu je samo ta, da tudi če danes vzameš 4TB, vsaj vzemi hardware/software, ki ti bo omogočal da "jutri" zadevo razširiš oz. nadgradiš.

Js bi na tvojem mestu gledal torej za custom pc, mini (ali celo micro) ATX, RAM po potrebi (lahko začneš z 8GB 1 stick, pa ko cene padejo in če se potrebe spremenijo dodaš do 32), nek procesor, tu bi gledal predvsem na majhno porabo, ker glede na zahtevano ne rabiš hude procesorkse moči, če boš pa v prihodje tole nadgradil tudi na media server pa le glej da ne bo najpočasnejša zadeva, grafične ne potrebuješ, pa en soliden 500W napajalnik.
Seveda vse skupaj v enem malem ohišju ki podpira vsaj 4 hot swapable diske.

Za OS pa Unraid: https://unraid.net

mistique

Guru
16. jun 2009
16.530
3.605
113
Hvala za tole. V resnici imam dovolj znanja, nimam pa toliko časa :), da bi se šel nek DIY stack. Nekoč sem take stvari počel z veseljem, danes preprosto rabim nekaj "out of the box" pa da ne čačkam skos nekaj...to je v resnici potreba, ki je nisem omenil.

Nadgradnja prostora v RAID1 ne bi smel povzročiti izgube podatkov :evil:...mislim, what are the odds, da mi ob rebuildu enega odleti drugi disk (I know I know...) :D
Glede prostora zares ni nekih resnih potreb. V resnici bi bilo že 2TB dovolj, pa sem podvojil, da bo nekaj časa mir. Filme brišem sproti...največ gre za fotke, muziko,...torej muzika bi laufala nonstop, filmi občasno.

Za Synology sem na Redditu bral, da to z diski ni več (tak) problem. WD Red lahko zabašem not... Cenovno...diskovje 2x4TB pride cca. 350€, NAS pa okrog 400€.
Skrbi me HW. Streamanje 4K in podobno, a to dela v tem setupu?
Ugreen ima precej boljšo specifikacijo, ampak ne poznam ekosistema.

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.151
493
83
Hardware je na ugreenu boljsi kar bi se ti predvsem poznalo ce moras transcode-at media stream, torej on the fly spremenit kodek ker target device ne podpira formata v cemer je file shranjen ali ce device ne podpira 4k pa je treba zmanjsat oz vcasih tudi za same podnapise.
Ce transcodinga ne potrebujes bo tudi Synology pel kot pesmica.
Software je pa najbrz na Synology bolj mature.

• Všeč mi je
Reactions: mistique

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.516
11.230
113
EU
A1.jpg

• Všeč mi je
Reactions: mistique

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
45.380
5.898
113
Za NAS ne bi ravno uporabljal NVMe ali SSD diske....

Morajo bit spinnerji....sploh za osebne spomine/zadeve!

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.317
1.055
113
Sam imam ze nekaj let Qnap TS 228a.. na dva diska (mislm da sta notr WD gold/red?). Dela bp ze odkar ga imam.. sedaj smo dodal se razsiritveno enoto na 4 diske, da nanjo delamo backup sluzbenga serverja
Edina stvar k je minus je da ima samo 1GB rama, ki se ga ne da razsirit.. zadnjic smo ga uspesno “zabili”..

mistique

Guru
16. jun 2009
16.530
3.605
113
Hardware je na ugreenu boljsi kar bi se ti predvsem poznalo ce moras transcode-at media stream, torej on the fly spremenit kodek ker target device ne podpira formata v cemer je file shranjen ali ce device ne podpira 4k pa je treba zmanjsat oz vcasih tudi za same podnapise.
Ce transcodinga ne potrebujes bo tudi Synology pel kot pesmica.
Software je pa najbrz na Synology bolj mature.
Sem razmišljal o direktnem transcodingu, ampak ni potrebe, bo letelo s Plexom tudi čez wifi. Po mojem bom kar Synology kaufnil. Vse skupaj zaprem v en TP-Link Archer AX55 Pro, ker ta A1 Zyxel DX3101-B1 je v teoriji ok, v praksi pa kar na meji.

• Všeč mi je
Reactions: majaron