Nasvet pri teku

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.953
6.987
113
Baje vezi bolj trpijo pri takšnem teku, zato me zanima stališče nekoga, kot je jaka, ti osebnega trenerja, da vidimo kaj je resnica in kaj ne
smile-1.gif

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Za sklepe in skelet je vsekakor boljši tek na prednji del stopala, kot na peto. Preveč na prste je spet rizik, da se ti vname kaka kita ali mišica.
Se pa tak tek na prednji del stopala lahko prakticira tako pri hitrem kot počasnem teku. Samo traja, da to osvojiš...

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ksz

nisem čisto vsega bral, ampak kar vidim kako folk teče po ulicah, pa je ta spodnji video kr primerljiv z realnostjo. Ok v videu pretiravajo, ampak vseeno se vidi svašta. Sploh kake punce se mi kr smiljo, ko jih vidim kako mečejo al pa vlečejo svoje okončine.

Jst priporočam, da te nekdo med tekom posname, pol si pa na yt poglej par tekačev in se malo primerjaj, da ne boš res zgledal kot tej na videu.

https://www.youtube.com/watch?v=nGojEyYBmwc

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Aja, pa še nekaj, za tak način teka obstajajo določene vaje, ne da se kar odločiš tako tečti. Ker če se nekdo odloči tako tečti in ga potem pogledaš zagotovo najdeš kar nekaj napak v taki tehniki, ponavadi so kolki potisnjeni nazaj in dol, ali pa postavljanje stopal preveč predse in še marsikaj drugega.

Kar hočem povedati, zadeva je rahlo bolj komplicirana in se splača malce poglobiti v to in ne samo rečti, da ne tečeš več na pete. Sicer pa če samo to narediš je tudi že veliko, predvsem v smislu obremenitve sklepov, se pa splača potem še malo poglobiti v tehniko, če nameravaš redno tečti.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Ja saj sem napisal, da ne čisto po prstih - pač od polovice stopala naprej proti prstu. Samo toliko, da ne nabija s peto. OK, nerodno se je izrazit. Tek po prstih. Ampak ni dobesedno. Saj sčasoma se navadiš. Če bi npr mene pogledal, ko tečem, bi mislil, da tečem čisto normalno. Mogoče se čevelj kdaj tudi s peto celo dotakne tal, ampak bistvo je, da teže ne prenašaš nazaj. Samo to sem hotel povedat.

Pa niti podrazno ni treba hitro laufat, če po "prstih" tečeš.

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.883
113
A na krompir iz klobaso? Za 12 EUR dobim 2 kili klobas pa še tečt ni treba.
evil.gif

Drugače bi šel, pa nimam cajta.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Zanimivo je da je bosonogi tek prišel nekako takrat ko tek v rikverc ampak se slednji ni obdržal. Meni je sigurno bolj logično, da bi tekel bos vendar nevem če se mi da s tem ukvarjat. Takrat ko grem ven tečt obujem superge pa tečem tako kakor znam. Tek po prstih je sicer logičen za šprint, če pa nimaš blažeih superg pa jasno tudi za počasnejši tek. Bral sem raziskavo, ki je govorila o tem, da so pred letom 36 (OI Berlin) dosegala olimpijsko normo večina tekačev. Potem pa so se razmahnile blažene superge pa je olimpijsko normo dosegalo bistveno manj športnikov. Menim, da je raziskava špekulacija saj se je vmes zgodilo še nekaj bistvenega - 2. s. vojna.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
ksz...
Kaj je zdaj, a kaj tečete? Jaz enkrat na teden odlaufam desetko, če nisem ravno v bolnici, ali pa kaj podobnega.
Čez dva tedna grem v Sežano, potem pa bom malo probal priprave na jesenski mali maraton. Bom videl, če bo šlo, časa je še kar precej.
Mene mraz sploh ne moti (no ja, saj ga itak ni več) in se po teku počutim odlično. Nase navlečem rokavice, kapo in tanek telovnik, pa gre brez problema.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Letos grem na 8km
smile-1.gif

Lahko bi šel na 21, ampak en mesec nisem smel nič trenirat, tako da...:)
Se bom raje probal pripravit na LJ maraton, kjer bi rad šel na 42
smile-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
No, jaz se danes pripravljam na otvoritev sezone. Prejšnje leto sem tekel tudi pri 0C, čeprav nimam nič od zimske opreme. Zgolj običajne dolge pajkice, dolgo spodnjo športno majico, buff okrog vratu in nekaj med zgornjim delom trenirke in tekaško jakno (by Hofer), ki zadrži mrzel veter. Torej tudi brez kape in rokavic, ker sem bil prelen, da bi jih kupil. Tiste 3x, ko sem firbcal za robo pa je bila ali za enk k**** ali mučos denaros
redface-1.gif
Sem pa prakticiral to zgolj ob sončnem vremenu, sicer bi bilo premrzlo.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Jaz sem tudi lani tekel tudi pri 0°C, ampak nisem imel dolgih hlač (navadne kratke hlače, s katerimi igram basket sem imel), ter dolgo majco (tisto, ki se jo ima pri smučanju/bordanju, k je v bistvu pod majca), ter kratko majco čez, pa rokavice.
Ampak sej se da, sam ogret se moraš.
Letos je bilo do sedaj kar dobro vreme oz. je bilo kar nekaj lepih dni, da se je dalo tečt...vsaj tu na primorskem.
smile-1.gif

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Jaz sem pa bil kar aktiven preko zime, dokler nisem pogrnil in imel prisilni pocitek. Tako da vceraj po dolgem casu spet malo tekanja.
smile-1.gif
Cilj pa je 4 obcine. Sicer ne odtect celega, bolj prezivet.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Za avtorja:

Če bi rad naredil nekaj iz sebe, naj ti tek ne bo prioriteta. Naj ti bo le dodatek na off dnevih, da se malo spihaš. Če boš šel čez ta program (ali pa kakšen drug, samo prosim, ne plačuj si osebnih trenerjev) in se ga vsaj 85% držal, boš v 3 mesecih drug človek. Jaz sem šel čez ta program, ga še danes vključujem v svoje treninge in mislim it čez še kdaj, ker je super. Sicer zahteva veliko jeklene volje, ampak poslušaj me in tistih 100€, ki so ti jih predlagali za nakup superg (beden predlog btw, sej ne treniraš maratona), raje investiraj v nakup ene štange za med vrata in nekaj gvihtov. Do morja si lahko tak, da te ne bo sram dati majico dol ampak boš komaj čakal, da boš lahko pokazal svoje telo. Ljudje bodo navdušeni nad tvojo spremembo.

Če boš šel recimo 2x čez ta program, ti jaz osebno garentiram, da boš sposoben v šusu narediti 50+ sklec, se 20+ dvignit na štangi, dvignit 80+ kg na benchu in bp preteči 10 km. To je pa že zelo solidna forma, ki jo premore le majhen % družbe. Še enkrat - rabiš jekleno voljo, spet pa ni tako hudo, da ne bi mogel eno uro dnevno posvetiti temu.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Težav z zdravjem ne bo več, spal boš ko dojenček, izgledal boš super, povišala se ti bo samozavest, drugače boš začel gledati na svet, lahko boš vzor drugim ljudem ... Splača se, tudi če greš že proti 50im.
smile-1.gif