Nasvet pri teku

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
seveda mora postopoma začet.
saj je napisal da bo, kolikor sem ga razumel
drugače pa za začetnika malo hoje, raztegovanje telesa, malo hitre hoje, malo tek itd.
en sodelavec si je nabavil tekaško stezo za v dnevno sobo, pa tam teče ko ima čas, zraven pa gleda tv ... meni je to sicer čisto mimo, ampak za nekatere očitno deluje

Seveda nameravam začeti počasi. Prvo je bila samo hitejša hoja in po enem mesecu začenjam dodajat tek. Superge si pa bom omislil ene primerne za mojo težo.
Pred leti sem si nabavil sobno kolo in v uporabi je bil eno zimsko sezno nato je bil pa obešalnik za cunje. Tako bi verjetno tudi tekaška steza končala. Svež zrak je le svež zrak. Telefon, otroci in ostale skrbi ostanejo doma in imam pol urce zase.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Pa postavim se jaz eno vprasanje. Kako se spopadate pozimi z mrzlim zrakom. Brez teka, kaksna maska? Kolk je skodljivo, ce sploh je, ker meni suh mrzel zrak ne odgovarja, pa se pol s kaksnim salom mal zavijem...:)

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
do -10 ni problema. potem pa neham. prilagodim pa tempo na 2/3 do 1/2 normalnega
sicer sem tudi že tekel pri -20 ampak sem potem obležal za 2 tedna. verjetno ni bila temp kriva, je pa sigurno pomagala

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Ja, lahko mal'zmanjsas tempo, ali si das kako rutko cez usta recimo. Mene so radi zobje potem boleli od mrzlega zraka. Ceprav od teka niti ne, bolj od teka na smuceh tam proti tamarju :)

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
do -10 ni problema. potem pa neham. prilagodim pa tempo na 2/3 do 1/2 normalnega
sicer sem tudi že tekel pri -20 ampak sem potem obležal za 2 tedna. verjetno ni bila temp kriva, je pa sigurno pomagala
Kako pa se oblečeš?
Drugače pa je dal Jaka6 uporaben link, avtor teme naj si pogleda še ostale prispevke. Meni osebno so precej pomagali tisti trije deli, kjer opisuje tekaške napake.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Več plasti si daš gor, majca s kratkimi rokavi, če je mraz še majico z dolgimi...kak tenak flis...jaz si dam še tekaški windstopper. Spredaj je bolj zaprt, zadaj na hrbtu diha. Kašna kapa ne škodi, rokavice...

Če je res mraz pa še ustrezno spodnje perilo :)

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
jaka6, tista, da greš tečt pa in bo velika šansa, da bo vse okej je pa malo bosa, še posebej za difovca.

Verjetno veš kako večina folka začne teči, na pete. In zdaj, če vemo, da ima 120 kg in teče na pete ti je jasno kaj to prinaša s časom.

Smjs, pri copatih ne šparat, pa kaka delavnica bi bila OK. Neki tekaški skupini se pridruži, da te malo podučijo in lažje noter padeš.
Drugače pa vem, da dobro svetujejo v MBu v Tomas sportu, tistem v mestu. En starejši gospod ve vse o teku in copatih, naredijo test, mogoče se ti splača zapeljat do tja. Sam res samo k njemu, ono drugi mulci nimajo pojma kot večinoma po trgovinah.
Če pa ti ni do tega pa v bolje založenih Intersportovih trgovinah delajo teste in ti potem svetujejo katere copate potrebuješ.

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Lahko, da je samo fama, ampak slišal sem (torej ustno izročilo, nepreverjeno), da pri teku v mrzlem vremenu ne škoduje hladen zrak kot tak (OK, pač v normalah, pri -25 verjetno nihče ne bo šel teč), temveč megla !
Meni je "ratalo" preskusit te govorice: sem tekel tudi že v megli in takrat sem bil pošteno prehlajen ! Pa sem precej časa tekel tudi pri dokaj suhih -10 in je blo vse OK. Tko, da lahko je bil tud slučaj, sam v megli pa res ne grem več teč ...

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.883
113
Citat:
Uporabnik noker pravi:
...lahko je bil tud slučaj, sam v megli pa res ne grem več teč ...

Megla je škodljiva približno toliko kot tema. Ali mraz. Predvsem pa škoduje če preden se začneš z nečim ukvarjat iz tega narediš tako znanost da pozabiš da gre samo za tek in da vse kar rabiš so superge in to da se oblečeš vremenu primerno, skratka malo logike in kmečke pameti. Tečt se da tudi pri -20, nima pa nekega smisla če nisi ravno gebreselasie, čeprav bi tudi on pri takih temperaturah verjetno ostal doma.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Včeraj sem pri svojem hitrejšem sprehodu srečal soseda, ki laufa odkar pomnim. Malo sem ga ustavil (ja vem neprijazno od mene) in ga povprašal za nasvet. Prvo je pogledal kako jaz laufam in je rekel, da s petam ne nabijam preveč in da imam zgleda to že od časov aktivnega igranja košarke. Moj večji problem je z zategnjenostjo oziroma nesproščenostjo. Baje pride s kilometri. Seveda me je pa takoj poslal po primerne superge. Baje da v Tomasportu v centru Lj. vedo kaj prodajajo, v intersportu če najdeš pravega prodajalca, Hervis in podobni pa raje ne. Ozirom tam kupiš ko veš točno kateri model iščeš in je cenejši.

Ko se bo ohladilo mi je predlagal še kakšna oblačila. Sicer se s tem ne mudi in bom počakal, da padem dokonca not. Ker pa imam kar nekaj kolesarske opreme bom pa še malo pokombiniral s tem. Kakšna majčka ali pa spodnja majška bo čisto OK. Pač ne bom najlepši bom pa najbolj trmast.

Nazadnje urejeno:

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Zdejle imaš pri Lidlu komplet tekaške opreme za bolj mrzle cajte. Za ta dnar ni boljšega. Imaš vse. Rokavice, kape, jakne, majčke, hlače in spodnje perilo. Po mojem se za dobrih 50-70 oblečeš, da ti nitreba več razmišljat in samo še laufaš. Sploh, če se kdaj premisliš, je nakup cenejše robe več kot upravičen. Jaz razen v krojih ne vidim bistvene razlike med mojimi hlačami iz hoferja-lidla in pa najkicami. V glavnem v najkicah ne tečem nič hitreje. Tudi rokavice so une iz Hofra funkcionalno popolnoma enake Salomon znamki, ki jo tudi imam. Edin pri copatih je treba biti malo bolj pazljiv.

Tek pri minus. Kolikokrat v preteklem letu ste imeli priložnost teči pri -15 ali manj. Jaz pravim, da nikoli. V glavnem med 10 in 18 uro, ko teče največ folka pozimi, je temperatura v večini celinske Slovenije nad -10, razen mogoče na babnem polju. A je kdo od tam? Ja strela jasna, kako pa smučate pozimi, če vas je strah enega minusa. Pri večjem mrazu je predvsem problem izredno suh zrak in zato je mogoče fajn dati kaj pred usta, da se malo navlaži zrak, ko vdihuješ. Pa še to je po mojem bolj mit. Prehladu se pa ne bo nihče, če ni bil že prej bolan.

V bistvu ta teme, kot mnoge druge kaže predvsem na to, da nam manjka MOTIVACIJE. En kup razlogov, zakaj se ne da, kaj nam vse preprečuje gibanje in kako vesoljsko opremo potrebuješ, da se v teh izrednih razmerah spraviš ven. Ne leti na tega, ki mu odgovarjam, ampak na vse nas. Vključno z mano včasih.

HDFU!

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Kako praviš, da nujno rabim še najhujšega Polarja ali raje kaj z GPS. Pa seveda komplet Nike oblačila, ki bodo v stilu s supergam.
Potem bom pa najlepši na kauču.
evil.gif

Grem pogledat v Lidla morda dobim kakšne primerne rokavice ali kapo. Hlače in majice so ponavadi največje pri meni 3/4. Vsaj pri kolesarski opremi, ki sem jo kupoval tam je bilo tako.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
KSZ

Ena stvar me je fascinirala. In sicer tek po sprednjem delu stopala. Se pravi, da težo prenašaš na prste. Sicer je treba postopoma začet, ker če po prstih tečeš predolgo, imaš še 1 teden težave s hojo, ker te meča bolijo za znoret
grin1.gif

Ampak ko se navadiš po prstih laufat, večali manj vse težave s sklepi izginejo. Samo moraš res postopoma začet zaradi preobremenitve meč.
So tudi študije na to temo - blaženje s supergi ali pa recimo bosa noga in tek po prstih. So tudi filmčki na youtubu, koliko manj trpi vse pri slednjem.
Skratka tečem samo še po prstih. Pa ne razumet tega kot da tečem tako, kot da bi se na prste hotel iztegnit - pač ne polagaš pete na tla. In tudi za križ je fenomenalno.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Ja, res je kot si napisal..začeti moraš postopoma z majhnimi razdaljami, da se telo privadi, pa potem povečevat.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Kolikor pač teče med hojo, bi lahko komot poizkusil tiste 2min po "prstih" - se pravi, da ne nabija s celim podplatom po tleh.
Pri hoji ni panike - pač peta prsti in gasa, ker ni "nabijanja", ker imaš vesčas eno nogo na tleh.
Potem pa probat čisto počasi po prstih laufat.

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Ne vem od kod vam neke ideje o teku po prstih. Po prstih se nikoli ne teče, mogoče po prednjem delu stopala. Pa še to le, če tečeš dovolj hitro. Ne moreš teči počasi enake tehnike kot pri hitrem teku.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ne vem no, zakaj komplicirat s postopnim privajanjem, jaz sem že v štartu začel tako laufat, ko me je takoj nekdo opozoril, da je bolje. Nič takega, razen mogoče na začetku, pač te boli prvih nekaj tednov. Itak ne tečeš po prstih, ampak na prednji del stopala, navadiš se pa mimogrede.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
Pri hoji ni panike - pač peta prsti in gasa, ker ni "nabijanja", ker imaš vesčas eno nogo na tleh.
Že pri hoji je bolje uporabljati predvsem sprednji del, se hitreje navadiš takega teka.