Nasvet pri teku

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Po petih letih neaktivnosti so se začele težave s hrbtom. ki so v veliki meri posledica zakrnelosti in okroglosti na napačnih mestih.
Pred mesecem sem začel z aktivnejšo hojo, kateri dodajam malo teka. Ker imam čas za rekreacijo šele zvečer po 8 uri se večinoma držim osvetlenih poti z asfaltom. Obute imam neke Salamonke, ki so sicer namenjene treking hoji in verjetno si moram omisliti kakšne konkretne superge. Kaj izbrati? Problem imam tudi zaradi teže (120 kg pri 2 metrih) in ko berem na netu o različnih podplatih sem čisto zmeden. Kje dobro svetujejo kaj kupiti in koliko denarja naj pripravim za solidne superge.
V času mojega laufanja okoli nisem poznal teh težav. Obul sem pač superge za košarko, ki sem jih imel za streetball in gasa.

Vsak nasvet bo dobrodošel.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Jaz bi ti svetoval, da dodas se malo aktivnejse hoje v hrib. Pa malo s hrano popazit, da bodo sli kg-ji dol, ker 120 je pa vseeno mal prevec. Kar se copat tice, pa po moje tudi ce nic ne nabavis bo se vedno OK.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Če boš predvsem po 'pameti' začel, se boš izognil večini poškodb ... kljub svoji teži. Sicer pa, več ko ima copat blaženja, več sranja imaš lahko kasneje zaradi tega. Študij okoli tega je precej, dokazov tudi.
Nažalost je pa marketing še vedno tako močan, da te v skoraj vseh štacunah začnejo 'pumpati' o pronaciji, supinaciji, ...itd...

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
No še en žebljiček v moji zmedi kaj je prav in kaj ne.

Kaj pomeni po pameti začel? Je OK, da med hojo dodajam 2 min teka odvisno od počutja kolikokrat. Verjetno bom pa to stopnjeval vendar počasi. Vse skupaj traja okoli pol ure (verjetno bom podaljšal kasneje). Vse delam pa po občutku. Če mi ne gre ne silim. Drugi dan je vedno bolje.
Berem druge forume in članke na netu in vsi pravijo boljše blaženje če si težji in ne po asfaltu. Asfaltu se bom vsak dan težje izognil zaradi časa ko lahko kaj naredim zase, superge pa bi lahko izbiral. Seveda če se splača vložiti denar in se lahko izogneš težavam v kolenih ali gležnjih. Ne nameravam pa financirat Nike in podobnih.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Jah, poslušaj svoje telo. Za začetek pomoje maš čisto dovolj po 2min teka med hojo. Potem pa počasi naprej z minutažo. Če delaš po občutku, načeloma ne moreš preveč zgrešiti.
Sicer te pa čisto razumem. Bolj kot bereš slabše je
smile-1.gif
. Z ne vem kakšnim super duper blaženjem se težavam v kolenih ne boš mogel izogniti, če bo tehnika napačna. Žal. Začaran krog. Najprej služijo z ne vem kakimi supergami, potem služi farmacija ko te začne boleti koleno in kupuješ žavbice..itd. :)

Če pogledaš kdo je oče bosega teka, boš presenečen.
http://farm5.static.flickr.com/4027/4709482180_1d78346d25.jpg

Dec nima lih 70kg :) Pa teče bos recimo da bolj ali manj brez težav. Ampak pustimo to. To je že druga dimenzija. Da tečeš bos moraš biti že v formi in ne obratno
smile-1.gif
No načeloma to velja tudi če tečeš v ustreznih supergah.

Hočem povedati, če se boš resno lotil teka, se po moje splača bolj posvetiti sami tehniki kot pa izbiri superg.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Če ne drugače se za začetek lahko probaš prilkjučiti v kako delavnico, pa tam malo podebatirate kako in kaj. Ponavadi te tudi posnamejo in potem analizirate tehniko, napake, ipd.. Tega maš ogromno.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
.......
Berem druge forume in članke na netu in vsi pravijo boljše blaženje če si težji in ne po asfaltu. Asfaltu se bom vsak dan težje izognil zaradi časa ko lahko kaj naredim zase, superge pa bi lahko izbiral. Seveda če se splača vložiti denar in se lahko izogneš težavam v kolenih ali gležnjih. Ne nameravam pa financirat Nike in podobnih.
glede na to, da ima recimo asics , nike ipd obutev z najboljšim blaženjem se boš temu težko izognil, če seveda želiš nekaj narediti zase.
pri tvoji velikosti oz kilaži je blaženje še kako potrebno. pri teku namreč trpijo kolena, gležnji in hrbtenica. če ni blaženja ( oz je minimalno ) - kot npr pri pohodnih športnih čevljih , boš verjetno komaj čez leta opazil poškodbe.
jaz tudi nočem financirati teh mega globalnih podjetij, ampak žal ni izbire, razen, če si jih znaš sam narediti. kupi najboljše od najboljšega. če želiš nekaj za svoje zdravje

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Tega se zavedam. Je enako kot s kolesi. Do trgovine je vsak Poni dober, če se hočeš pa peljati malo več je pa potrebno pogledati kaj boljšega.
Ali imam pronacijo ali supinacijo bom najlažje našel na starih čevljih (kje je znucana peta). Seveda za točnejše rezultate bi rabil test.
Ne vem pa kakšno cenovno katergorijo pa naj gledam superge. trgovci hitro rečejo vi ste velik in težak kar dražje bo treba. To pri supergah velja tudi za začetnike? Cene so od 50 pa tja do dobrih 200. Razlike so ogromne. Sicer vem, da jih ne bom kupil za vedno in da jih je potrebno menjati ampak nebi rad videl, da si mi vse obrne (sem glih počasi začel padat notri).

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
poceni "teniske" boš hitro uničil oz se bodo hitro uničile. cenovni razred, ki ga jaz gledam ( 100+ kg ) je nad 100 €, ker ti iz izkušenj lahko povem, da pod tem cenovnem rangom ni nic uporabnega oz hitro "crknejo" in naj bolji so nevtralni, tekaški copati , pa naj "znalci" trdijo kar hočejo.
potem ko boš redno dnevno laufal vsaj 5km oz več pa začni ugotavljati ali imaš pronacijo, supinacijo ali karkoli pač.
včasih sem kupval ta cenejše, potem pa ugotavljal, da ne zrržijo, da ne blažijo itd. kar nekaj časa sem kupoval nike z zračnim blaženjem, letos pa sem nabavil ene asics z gel blaženjem, ki so se mi pač najboljsi zdeli.
sicer pa moraš copat probat in ne kupiti nekaj preko neta, če niti ne veš ali ti bo res pasal

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Pred parimi dnevi se govoril z mozakarjem (60 let), gorski tekac, maratonec, tudi kaksen ultra maraton... In ga povpraseval o tehniki, opremi itd. Pa pravi, vsega tega vcasih ni bilo in se sploh niso obremenjevali. Pa nima nc zjebano.
smile-1.gif
Je mel vmes kaksne poskodbe, vnetja, ampak danes mu nic ne manjka.
Sicer pa mislim da je enkrat dala ena uporabnica fajn nasvet, 3 korake na sekundo, pa v enih temah so bili prilepljeni linki, mislim da Jaka6, filmckov o pravilnem teku. Za zacetek pa se poskusi drzat tega pravila korakov, pa pogled naprej in ne v tla, pa je. Pol pa k malo vec teces, pa odkrivaj se ostale stvari sproti. Kar se tice copat pa dolgoletni tekaci pravijo da Nike Pegasus in ne mores zgresit. Dolgoletni model, s spremembami se vedno v prodaji (verjetno tudi z dodatki v imenu). Nisem ga pa imel nikoli.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Kolk kg ima ne vem, ima jih pa v trebuhu kaksnih 15 kg prevec, ker je ze par let neaktiven, pa zgleda da zena dobro kuha. Neaktiven v smislu rednih, dolgotrajnih treningov kot vcasih. V hrib me pa nese da je joj:), pa 10-12 km pretece cisto brez problema.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
O idelani tehniki na netu piše veliko. Pokončna drža, boke naprej, čvrsta medenica, in pa kratki koraki. Se pravi kadenca nekje okoli 180 korakov (obe nogi). Ampak to je teorija. Da to preneseš v prakso ni tako enostavno.
Za začetek (potem ko boš že utečen) si lahko za hec šteješ korake v eni minuti. Če ne štrliš preveč iz povprečja jih boš naštel okoli 130-150, kar naj bi bilo za pravilni tek premalo.

Glede blaženja. Itak bo kupail blažene superge, neke minimalistične za začetek so pogreb. Ko boš pa utrjen in utečen, pa lahko malce pogledaš tudi v to smer. Gre se za to, da bolj blažene ko so, višja je peta. No ponavadi je nekje okoli 12mm. Višja ko je peta, težje tečeš pravilno, se pravi ne na peto. Avtomatično najprej pristane peta. Da se sicer tudi s tako obutvijo natrenirato pravilno postavljanje noge, ampak je precej težje kot recimo s supergami ki imajo recimo 4mm padca od pete do prstov.

Ti samo počasi, da se ti tek ne zameri v prvih dveh mesecih :)

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Pred parimi dnevi se govoril z mozakarjem (60 let), gorski tekac, maratonec, tudi kaksen ultra maraton... In ga povpraseval o tehniki, opremi itd. Pa pravi, vsega tega vcasih ni bilo in se sploh niso obremenjevali. Pa nima nc zjebano.
smile-1.gif
Je mel vmes kaksne poskodbe, vnetja, ampak danes mu nic ne manjka.
........
super, fino zanj. ampak koliko se jaz spomnim so bili športni copati tudi pred 40 leti . sicer pa v afriki tudi bosi tekajo. imajo pa dobrih 45 kg...
razlika je ali imaš 70 kg ali 120 . tudi če si 2 m velik je 120kg kar nekaj in hrbtenica ter sklepi in vezi morajo to prenašati.
razlika je ali tečeš po mehkem gozdnem terenu ali po asfaltu
razlika je ali tečeš po makadamu oz neasfaltirani poti ali pa po asfaltu
če si prebivalec mesta, dandanes težko najdeš "progo" . ki ni asfaltirana
če si začetnik se verjetno ne boš najprej peljal 20 km nekam, da boš našel ustrezen teren za rekreacijo, mogoče ga tudi ne najdeš, mogoče nimaš časa itd itd
ko sem jaz pred 25+ leti začel z rekreativnim tekom je bilo še kar nekaj površin brez asfalta, sedaj so samo še bankine brez asfalta.
včasih tudi vreme ni primerno za tek po neutrjenih neasfaltiranih površinah. itd itd
in včasih tudi ni bilo interneta, HD tv ipd jajc. ampak razvoj gre dalje in za urbano okolje ( pa tudi če živiš na vasi je vse asfaltirano ) potrebuješ primerno obutev
zaradi mene pa lahko tudi bosi tečete. meni je res vseeno
smile-1.gif

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
ceedevita, to vse drži. Ampak, lahko ma super duper blaženje, pa če se bo preveč zagnal bo slej ko prej fasal poškodbe. Še vedno je bolj pomembno, da imaš v glavi pošlihtano in da res postopma začneš.

Sicer je pa veliko raziskav bilo že opravljenih, da če tečeš bos na tla pribijaš z manjšo silo, kot pa v super duper blaženih supergah.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Pri teku je tako, da greš enostavno tečt. Obstaja velik procent možnosti, da boš to delal čisto uredu. Obstaja pa tudi možnost, da si zaseden in posledično nekje zategnjen. Tehnika tvojega teka se potem temu prilagodi. Če greš en popoldne gledat na pst vidiš ogromno enih stilov teka. Takšne napake se potem popravljajo s raznimi tekaškimi vajami, ki tisto napako potem odpravijo.
Ne komplicirat, obuj superge in pojdi naprimer na holmerjevo stezo. To je povalana žagovina na pomožnem atletskem štadionu žak. Potem pa bodi pozoren, če kje ščipa boli, kluva itd... Verjetno en bo nič bistvenega, če pa bo pa se da na podlagi tega videt kje je napaka.
Vseeno pa če boš hotel imeti kakšen napredek v smislu teže boš moral zraven delati še krepilne vaje.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:
Pri teku je tako, da greš enostavno tečt. Obstaja velik procent možnosti, da boš to delal čisto uredu. Obstaja pa tudi možnost, da si zaseden in posledično nekje zategnjen. Tehnika tvojega teka se potem temu prilagodi. Če greš en popoldne gledat na pst vidiš ogromno enih stilov teka. Takšne napake se potem popravljajo s raznimi tekaškimi vajami, ki tisto napako potem odpravijo.
Ne komplicirat, obuj superge in pojdi naprimer na holmerjevo stezo. To je povalana žagovina na pomožnem atletskem štadionu žak. Potem pa bodi pozoren, če kje ščipa boli, kluva itd... Verjetno en bo nič bistvenega, če pa bo pa se da na podlagi tega videt kje je napaka.
Vseeno pa če boš hotel imeti kakšen napredek v smislu teže boš moral zraven delati še krepilne vaje.

Se podpišem
smile-1.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
seveda mora postopoma začet.
saj je napisal da bo, kolikor sem ga razumel
drugače pa za začetnika malo hoje, raztegovanje telesa, malo hitre hoje, malo tek itd.
en sodelavec si je nabavil tekaško stezo za v dnevno sobo, pa tam teče ko ima čas, zraven pa gleda tv ... meni je to sicer čisto mimo, ampak za nekatere očitno deluje

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Tudi meni je to mimo, kaj češ. Ni ga čez sveži zrak..tudi pozimi :D