Naše aktualne naložbe

delter333

Guru
21. maj 2010
1.927
1.626
113
Notranjska
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Citat:
Uporabnik delter333 pravi:
Citat:
Uporabnik uncle_sam pravi:
Nekako tema ni najbolj zazivela
smile-1.gif

Delter...50% v kesuna trgovalnem racunu terja veliko mero discipline..bravo! Vedno nekaj vlece da bi kupil..

Kot sem rekel, denar ni velik. Sem pa pošizil, ker sem ves zaslužek na SHACK-u izgubil na BOX-u, da ne govorim kje je sedaj SHACK glede na moj nakup.
uf-1.gif

Je pa res težko zdržat, brez da bi šamaril na trgu. Vendar v evropi (xetri) ne vem kaj bi tečaji so že porasli za usd/evo "nateg" nazaj v USA me še ne vleče, ker računam na dolar nekje 1.2 -1,25 recimo koncem poletja. Mogoče kakšna ideja?

In te še ni izučilo?
confused-1.gif

Kaj ti ni jasno? Po povedanem sem bil na nuli na žalost spustil SHACK ki je sedaj nesramno narasel. Priznam se malo igram, malo opečem malo pa ravno nasprotno. Za lani bom plačal davek od dobička to ti lahko pove, da je vseno bolje kot nič.
Takšen način ni za vsakega neko konstantno nalaganje v stabilne delnice pa. Borza in vse kar je povezano z njo ima pri nas precej slab renome pri ljudeh je pa vse prej kot to, le ogromno finančno neukega folka je povsod.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:

Zaslužiš dovolj dobro, da bo penzija nekoč dovolj velika za preživetje?

Tega je mene malce strah in me skozi "peče", da bi nekaj moral začeti... Ker sem relativno veliko sprašil v delnicah, sem zadnja leta ves čas samo s stanjem na TRR.

Rešitev ni v bajnih donosih ampak v tem, da daš več na TRR (ali pa tam več pustiš).

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Hellreiser pravi:
Sicer pa, če razmišlja v bližnji prihodnosti o nakupu nepremičnine, kaj pa ti meniš?
Jaz se kar strinjam z Jabe. Tudi sam najraje vidim da je denar na banki, ne pa v nekih delnicah...
Banke imajo še zmeraj garantiran donos in tudi največjo varnost, vse ostalo pa variira.

Jaz razumem Jabe, kot da ponavlja napake naših staršev - hiša, vikendica v hribih, vikendica na morju, stanovanje za froce, ... - to je prej razkošje kot naložba.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.986
113
Zakaj ne bi prodala ali dala v najem, če je nuja? Drugače ostane in je luksuz, ja... Ali so nepremičnine nekaj, za kar se je izkazalo, da izgubljajo na vrednosti, pa jaz ne vem?

Drugače pa, imam vsaj še 30 let za delat. V kolikor bo plača vseh 30 let kot danes in procent za penzijo enak, potem da, ne samo da preživim, tudi živim...

Drugače pa razloži napake? Kolikor jaz okoli sebe gledam, so naši starši približno za zadnja generacija, ki je kaj ustvarila zase in za potomce. Klinc... Še zdaj jih živij, finančno in tudi drugače...

Nazadnje urejeno:

Hellreiser

Pripravnik
6. mar 2015
111
0
16
Tudi moje mnenje je, da je treba vlagat v nepremičnine ali pa zemljo. To ti ostane in lahko tudi prinaša nek dohodek.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Seveda da izgubljajo na vrednosti. Prvi zadetel iz gugla npr. http://www.primorske.si/Novice/Svet/Najvecji-padec-cen-nepremicnin-med-drzavami-EU-v-S

Imam 3 prijateje ki oddajajo svojo garsonjero-dvosobno stanovanje- poslovne prostore. Noben od njih ni zadovoljen z izplenom.

Osnovni razlogi po njihovih besedah:
Ni zainteresiranih kupcev
Cena je padla za vec kot 20%, tudi za to znizano ceno kupcev ni ( vsi so kupili v razponu 2000-2009 )
Problemi z najemojemalci, po domace receno s folkom, ce pomislimo kdo je povprecna stranka, ki gre v enosobno,dvosobno stanovanje, vecina doticnega folka to vzame kot "resitev v sili, prehodno obdobje..."
Nenazadnje dosti opisanih najemnikov dokaj hitro postanejo dolzniki, s stanovanjem delajo tako kot delajo - stroske nosi pa lastnik
Ko najemnikov ni, je to mrtrv kapital, fiksne stroske, ki pa so spet pokasira lastnik

Po drugi strani poznam zgodbe ljudi, ki so imeli orng cekine in so se sli "moske projekte"/ala varianta gradit his(k)e, vikende, bloke, delavnice (u name it, skratka meli so vec cekinov, pa isto razmisljanje").

Uglavnem, mal spremljam javne drazbe, za sam drazbe.finance.si ponuja te " super nalozbe"/ki to niso.

In kaj zdej, vse kar mam viska dam v eno garsonjero, zbolim pa rabim 10 kosov, nimam od kje, rabm zdej... Prodam vsa 4 okna?

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Ti pa ce bos sam zamenju besedo zemlja in nepremicnine z mesani vzajmeni skjad, obvezniski in kakopak delniski, ter z isto vnemo trdil to, kar trdis, trdim jaz, da bi "bil tvoj izplen mnogokratik tvoje trditve". Pogugli to

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:

Zaslužiš dovolj dobro, da bo penzija nekoč dovolj velika za preživetje?

Tega je mene malce strah in me skozi "peče", da bi nekaj moral začeti... Ker sem relativno veliko sprašil v delnicah, sem zadnja leta ves čas samo s stanjem na TRR.

Rešitev ni v bajnih donosih ampak v tem, da daš več na TRR (ali pa tam več pustiš).

Že že, samo... recimo si imel leta 2010 na računu 50 enot, danes jih imaš recimo 150, leta 2020 jih bo hipotetično 300 (takšnega hipotetičnega povečanja si večina ne more privoščiti)

Leta 2010 sem recimo z 1 enoto odlično preživel mesec, za 20 enot si dobil soliden avto, šel si na dopust v "tople kraje" in zapravil "nič".

Danes čez mesec z enako enoto seveda prideš, ampak razlika kaj dobiš za to enoto je ogromna. avti so "dražji", prav tako "topli kraji".

Kaj bo leta 2020? verjetno bo za pokrivanje mesečnih potreb nekako 2 enoti tisti "optimum". Soliden avto bo 40 enot,....

Dohodki pa (vsaj meni) se v zadnjih 10 letih niso dvignili za 100% in predvidevam, da se v naprej tudi ne bodo.

In kaj a potem naj res delam do 70 leta in upam, da bom takrat še toliko zdrav, da bom lahko "miljon", za katerega boš takrat dobil mogoče hišo, uspešno trošil do konca?

Skrbi me izguba vrednosti in to, da res ne želim delati cele dneve do 70 leta... Pač naložba, ki mi bo čez 20 let dala ven približno takšno vrednost kot jo vlagam danes. Sam računam na nekje 5% letno. Če bi dobil 10% potem pa sploh nebi več skrbel...

Ja zgodba se popolnoma obrne, če bi lahko letno dajal na stran miljon. potem te pač ne skrbi izguba, če daješ na stran zgolj za preživetje penzije.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.986
113
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
Ti pa ce bos sam zamenju besedo zemlja in nepremicnine z mesani vzajmeni skjad, obvezniski in kakopak delniski, ter z isto vnemo trdil to, kar trdis, trdim jaz, da bi "bil tvoj izplen mnogokratik tvoje trditve". Pogugli to

Ah ja saj res. leta 2007 dala nekaj v en takrat zelo popularen vzajemni sklad. donosnost -50%. Sem že pozabila na ta dobro naložen denar. To je posledica tega, ker se v sklade razumem približno toliko kot tvoji kolegi v nepremičnine. Znesek je bil tak, da se mi fržmaga, čeprav za študentska leta niti ne tako mali. Moj bančnik finančnik ali kaj je že, je že obupal, da me bo premaknil, ker imam problem dati denar nekam, v kar se ne razumem. Ker gre za unicredit mi ponuja pioneer sklade. že brošure ne razumem, za kaj gre. In če verjamem kaj, verjamem, da moj denar ni dobro naložen, v kolikor ne razumem, kam gre.

Kot drugo, mi nepremičnine dajo še nekaj. Ves čas jih lahko uporabljam oziroma neuporaba je vzrok propadanju. Kaj naj si jaz pomagam z nekimi speltnimi izpiski s ciframi. Če vzamem denar ven, ga nimam več. Od neke vikednice ali pa konec koncev nepremičnine v kateri živim stalno imam pa od nakupa do prodaje ves čas korist. in manjši strošek, kot če plačam dopust/bivanje kje drugje za enako časovno odbobje. Te naložbe, kot bi se jih jaz šla seveda niso v smislu preprodaje kot se je to počelo pred krizo in nato klavrno propadle, ampak gre za kot je resolver rekel, za luksus, ki pa se bo eliminiral in pretvoril v denar, v kolikor bo treba. V kolikor bo treba je šele po tem, ko se zapravi rezidualni denar na TRR (kot rečeno, v nepremičnine gre višek denarja), ki čiča na računu in igra vlogo varnostne mreže za nepredvidljive trenutke.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Tudi moje mnenje je, da je treba vlagat v nepremičnine ali pa zemljo. To ti ostane in lahko tudi prinaša nek dohodek.

Če nepremičnine in zemlja predstavljajo nekomu 100% naložb,je to čista bedarija!
Kot je napisal Matej,nepremičnine so se do sedaj večinoma izkazale kot slabe naložbe (nasplošno proti delnicam naslošno,seveda določene izjeme vedno potrjujejo pravilo...).
Poleg tega se moraš zavedati bistvenega - LIKVIDNOST: nepremičnine so izredno slabo likvidne naložbe! Če imaš stanovanje in rabiš 10 ali 20k eur,ne moreš prodati samo ene sobe...celo celega stanovanja ne moreš kar tako,na hitro prodati (prodaja pomeni,da dobiš denar na račun. Pri delnicah imaš denar na računu najkasneje v enem dnevu,pri skladih v dveh dneh ali treh dneh...).

böc

Majstr
1. avg 2007
2.390
451
83
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:

Ah ja saj res. leta 2007 dala nekaj v en takrat zelo popularen vzajemni sklad. donosnost -50%. Sem že pozabila na ta dobro naložen denar.
A -50% je danes, ali ko si ga prodala? Nam lahko zaupaš za kateri sklad.

Kar tukaj pišes ni ravno naložba, ampak bolj poraba (viška) denarja. Recimo namesto za stanovanje, vikend, bi lahko višek porabila za luksusne počitnice, avto, letalo, ....
Glede investiranje v stanovanja / nepremičnine itd. pa obstajajo tudi skladi, ki to počnejo. Res je, da tu nimaš nekaj fizičnega, kar je za nekoga lahko pomemben faktor.
Ampak tudi fizična stvar/stanovanje lahko propade in/ali izgubi na vrednosti. In lahko se zgodi, da ko rabiš denar je lahko stvar težko prodati oz. po zelo nizki ceni.

Glede vikenda in cenejših počitnic, pa verjetno če sešteješ investicijo, vzdrževanje, stroške itd. pa verjetno pridejo kar drage počitnice. Seveda, če gledamo le strogo skozi denar.

Sicer pa se 100% strinjam, da ni dobro investirati v stvari o katerih se človek ne spozna.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.986
113
alta balkan, takrat je bil publikum se mi zdi. kje imam jaz zdaj tiste pogodbe pojma nimam, ker sem se selila 2x vmes, nekje v neki škatli. ko sem kupila, vem da je šlo še en čas malo gor potem pa samo še dol. se pravi sem nabavila nekje na sredi hriba navzgor in spušila še več... 50% je od štarta do danes. Takrat so bili jako popularni - ne moreš zaj* varianta. imam še zmeraj, kot rečeno, praktično pozabila na vse skupaj. Kaj če zdaj prodajat, ali naj gre še kaj gor ali naj gre pa v maloro vse skup.

kaki pridevnik ima ta sklad spredaj ne vem, ker jih ne ločim med sabo.

drugače pa - ja, še to je očitno treba doreči. Jaz govorim o viških denarja. Se pravi plača in glavni vir dohodkov pride od drugod, plačam vse stroške, ki so več ali manj predvidljivi za par mesecev naprej, potem ga imam, kot rečeno, vedno nekaj na dosegu roke vsak trenutek, ostalo je višek. In o tem višku jaz govorim. Ko vi govorite o naložbah - to govorite kot o glavnem viru ali pomembnem viru dohodka. Menda ja gre pri veliki večini ljudi za "plemenitenje" viškov, ki jih kdaj bodo porabili ali pa dali naprej potomcem?

Nazadnje urejeno:

gustav

Pripravnik
17. mar 2011
478
2
18
Zg. Gorenjska
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Citat:

Če nepremičnine in zemlja predstavljajo nekomu 100% naložb,je to čista bedarija!
Kot je napisal Matej,nepremičnine so se do sedaj večinoma izkazale kot slabe naložbe (nasplošno proti delnicam naslošno,seveda določene izjeme vedno potrjujejo pravilo...).
Poleg tega se moraš zavedati bistvenega - LIKVIDNOST: nepremičnine so izredno slabo likvidne naložbe! Če imaš stanovanje in rabiš 10 ali 20k eur,ne moreš prodati samo ene sobe...celo celega stanovanja ne moreš kar tako,na hitro prodati (prodaja pomeni,da dobiš denar na račun. Pri delnicah imaš denar na računu najkasneje v enem dnevu,pri skladih v dveh dneh ali treh dneh...).

Zato od nepremičnin sam ciljam samo na gozd. Rabiš denar, pljuneš v roke, vzameš motorko, podreš les, pokličeš soseda da ti za 50 eur potegne do ceste, pokličeš Megales, čez 10 dni denar na računu.

böc

Majstr
1. avg 2007
2.390
451
83
Ja točno to je problem , ko ti drugi svetujejo, ala "nimaš kaj izgubiti". Podobno je bilo z investiranje v stanovanje pred nekaj leti ' ti samo kupi nimaš kaj izgubit, pa podnajemnika notriÆ, .... in pa verjetno kredit v frankih itd ...

S tem "Balkanom" pa je bilo tako, da so verjeli, da se bo ponovila zgodba iz Slovenije do ~2000/2004. Poleg tega je bil zlom 2008, le, da so je večina ostalih delnic od takrat dobro pobralo. "Balkan" pa ne, ker, po mojem mnenju, je problem likvidnost.
A po bitki je lahko bit general.
Poleg tega pa nikoli ni dobro staviti na samo enega konja. Recimo na en dokaj specifičen sklad, kar Alta Balkna je.
Sicer pa je tukaj graf: http://www.alta.si/vzajemni_skladi/tecajnica_skladov/alta_balkan#tab0_0 in res bolj ko ne samo stagnira že nekaj let.

Citat:
Uporabnik Jabe pravi:

Se pravi plača in glavni vir dohodkov pride od drugod,
Ja to je fanj, če ima človek poleg plače še druge vire dohodkov, potem lažje razpolaga.

Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Ko vi govorite o naložbah - to govorite kot o glavnem viru ali pomembnem viru dohodka. Menda ja gre pri veliki večini ljudi za "plemenitenje" viškov, ki jih kdaj bodo porabili ali pa dali naprej potomcem?
... bi rekel, da bolj kot stranski vir dohodka .... kot praviš plemenitenje, v najslabšem primeru, da se obdrži vsaj vrednost denarja

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.986
113
Citat:
Uporabnik boc pravi:
Ja točno to je problem , ko ti drugi svetujejo, ala "nimaš kaj izgubiti". Podobno je bilo z investiranje v stanovanje pred nekaj leti ' ti samo kupi nimaš kaj izgubit, pa podnajemnika notriÆ, .... in pa verjetno kredit v frankih itd ...

povsem enako!!! zato pravim, da kdor se je osmodil pri nepremičninah tako kot sem se jaz pri skladih, je zato, ker ima približno enako vedenja in znanja o tem, kot sem ga imela jaz. daj katerokoli spremenljivko notri, najbolje naložen denar je naložba v stvari, ki jih razumeš. saj ne rečem, bi se dalo veliko postoriti v smislu vsaj osnovne izobrazbe za osnovno razumevanje teh stvari, ampak to domačo nalogo je vseeno potrebno postoriti preden se v kaj človek poda.

Sem mi pa zdi, da je jako nehvaležno podajati kakršnekoli ocene raznih trendov enih ali drugih investicij in naložb glede na situacijo v zadnjih 10 letih. Obdobje napihnjenega balona pred krizo in potem ena taka huda kriza pač po moje ne more biti referenčno za nič.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik gustav pravi:
Zato od nepremičnin sam ciljam samo na gozd. Rabiš denar, pljuneš v roke, vzameš motorko, podreš les, pokličeš soseda da ti za 50 eur potegne do ceste, pokličeš Megales, čez 10 dni denar na računu.

To je ok,če to obvladaš!
Računaj pa da 99,9% ljudi nima izkušenj s podiranjem dreves v gozdu (niti se tega nikoli nebi lotili),tako da to je podobno kot bi govorili o vlaganju v starodobnike ali stare otroške vozičke ali v Lego kocke. Ozko specializirane naložbe torej,ki zahtevajo točno določeno znanje in izkušnje.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
alta balkan, takrat je bil publikum se mi zdi. kje imam jaz zdaj tiste pogodbe pojma nimam, ker sem se selila 2x vmes, nekje v neki škatli. ko sem kupila, vem da je šlo še en čas malo gor potem pa samo še dol. se pravi sem nabavila nekje na sredi hriba navzgor in spušila še več... 50% je od štarta do danes. Takrat so bili jako popularni - ne moreš zaj* varianta.

kaki pridevnik ima ta sklad spredaj ne vem, ker jih ne ločim med sabo .

S svojim zadnjim stavkom si vse povedala...
aplauz.gif

gustav

Pripravnik
17. mar 2011
478
2
18
Zg. Gorenjska
Se strinjam, čeprav po drugi strani lahko gozdarja tudi najameš in vračunaš še njega. Procenti se znižajo, so pa še vedno kar ok. Je pa res da to govorim za svoj vidik.