NAS za doma

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
Citat:
Uporabnik Mr_NO pravi:
@Oldskul

Glede Linuxa sem bolj bos. Mi lahko objasniš kako inštaliraš transmission + windows remote gui in kako zadevo uštimaš da dela bp.
Hvala.

sej maš link do navodil v mojem prejšnjem sporočilu. Drugače pa remote gui se imenuje: Transmission Remote GUI

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Da vrnem temo na stara pota, za doma se mi je do sedaj še najbolje obnesel Win Home server. Ima vse, kar imajo veliki in je narejen za povprečnega uporabnika. Pri meni teče na enem AsRocku z Atomčkom, unim dvojedernim, 2GB rama notri sta dva 1TB diska, poleg tega imam še enega 1TB zunanjega za BackUp.
Na njem teče še FTP in poštni strežnik, vsa administracija gre preko Remote Desktop in male konzolice. Skratka, za doma več kot preveč. Ni nobene potrebe po kakšnih super hudih Linux strežniških sistemih, ki jih navadni smrtniki neiti ne zatopimo in naredimo več škode kot koristi.

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
Evo, odločil sem se, da se tudi sam malo poigram z domačim omrežjem. Kupil sem tole zadevo INTEL D510MO, Intel Atom D510. Sedaj me pa zanima kaj mi priporočate za en OS, da vržem gor. Nekako sem si v štartu zamislil tako:
- zadeva ima 2x priklop za SATA disk, torej bi dal notri dva enaka diska in ju dal v RAID1, boot pa recimo iz USBja, da so sistem in podatki ločeni, ali bi bilo enostavnejše da dam en zunanji USB disk in se recimo s kakim free sync programom samo vsake toliko časa posinhronizira?
- rad bi, če bom imel kdaj v prihodnosti čas, da se mogoče poigram s kakim www, ftp, poštnim strežnikom, predvsem malo za dušo
- seveda torenti, remote access, ...
- razno
Sam se nagibam na linux, mogoče Fedora ali ubuntu?

LpTuši

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Tusi pravi:
Evo, odločil sem se, da se tudi sam malo poigram z domačim omrežjem. Kupil sem tole zadevo INTEL D510MO, Intel Atom D510. Sedaj me pa zanima kaj mi priporočate za en OS, da vržem gor. Nekako sem si v štartu zamislil tako:
- zadeva ima 2x priklop za SATA disk, torej bi dal notri dva enaka diska in ju dal v RAID1, boot pa recimo iz USBja, da so sistem in podatki ločeni, ali bi bilo enostavnejše da dam en zunanji USB disk in se recimo s kakim free sync programom samo vsake toliko časa posinhronizira?
- rad bi, če bom imel kdaj v prihodnosti čas, da se mogoče poigram s kakim www, ftp, poštnim strežnikom, predvsem malo za dušo
- seveda torenti, remote access, ...
- razno
Sam se nagibam na linux, mogoče Fedora ali ubuntu?

LpTuši
Če se na te reči bolj malo spoznaš in delaš pretežno v Win okolju, ti toplo priporočam Windows Home Server.

Jaz imam takole; podobno mašino z atomom, 4 GB rama in 4x500GB diske. WHS je vse diske spremenil v enega velikega, gor imam backup parih mašin, cel kup filmov, ki se prav lepo predvajajo va enem hecnem Media Playerju na TV, FTP, Mail server, Celo en mali WWW serverček je že gor.
Tedensko grejo še back-upi serverja na dva zunanja diska.
Remote dela super.

Sve u svemu, par dni igranja, pol pa pozabiš da je tam, dela.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
ksz...

Jaz bom za file, print, torrent server uporabil kar eee 701 + 1,5TB zunanji disk. Eeeja že imam tako da me je vse skupaj prišlo samo 95€ za zunanji disk.
Glede na to, da so na bolhi eee-ji po cca 100€ je to kar ugodna varianta.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ja, ni mi jasno, da je nettop 300 EUR,
za 300 EUR pa ni najt skoraj nobenega mini-PC/ja (z določeno zmogljivostjo).

Če odšteješ ceno displeja, baterije in še kake specifike, bi moral za 300 EUR dobit strojno precej boljši mini PC, kot je nettop. Pa je tega nič, oziroma treba iskati kot iglo v senu.

rant off...

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Ja, ni mi jasno, da je nettop 300 EUR,
za 300 EUR pa ni najt skoraj nobenega mini-PC/ja (z določeno smogljivostjo).

Če odšteješ ceno displeja, baterije in še kake specifike, bi moral za 300 EUR dobit strojno precej boljši mini PC, kot je nettop. Pa je tega nič, oziroma treba iskati kot iglo v senu.

rant off...
Zakaj bi se matral, razni asrocki so prav prijetne škatlice za take namene. Lepo so zložene skupaj, da se imajo vse komponente rade, vse je preverjeno in dela, kot mora.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Na primer?

ASROCK NETTOP ION330, ti bo Jado zrihtal 2,5% skonto pa si zmagal
evil.gif

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Na primer?

ASROCK NETTOP ION330, ti bo Jado zrihtal 2,5% skonto pa si zmagal
evil.gif

Ja ravno ta asrock bo povsem dober, tut če boš podjetje odprl in mel 10 zaposlenih, meni dela naravnost super. Dva diska notri in si zmagal, zraven pa še enega zunanjega za Backup. OS pa po želji, če se hočeš igrat in učit (sorry, predvidevam, da si tak bebček kot jaz pri teh stvareh) pol kakšen Linux, drugače pa moj favorit Win Home Server. Za doma je to točno to, kar rabiš, vse nad tem je pretiravanje.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Isces manjse&tisje ali samo boljse ? Sam ves, da se to izkljucuje, sploh ce je budget omejen.

Evo z ene nasih online trgovin:

Procesor AMD Athlon II 250 3GHz, AM3 65,90 € (enojedrnik pride se precej cenejse in bi bil za NAS cisto OK, za kaksne dodatne torrente in strezbo drugih stvari pa bo boljsi dvojedrnik)
Matična plošča Gigabyte GA-M68M-S2P, AM2/AM2+/AM3 47,79 € (precej manjsa Zotac je par evrov drazja, ce bi slucajno kje staknil poceni majhno ohisje)
Pomnilnik (RAM) Kingston HyperX DDR2 1GB 1066MHz (KHX8500D2/1G) 30,64 € kos (za moje pojme je 1 GB tako ali tako overkill za NAS)
Trdi disk Seagate Barracuda 7200.11 1,5TB, 7200rpm, 32MB, SATAII (ST31500341AS) 127,73 € (bolj bedne firme imajo cca. 25 EUR cenejse primerke)
Ohišje LC Power 652B, 420W 28,90 €
---------------
ravno 300 EUR

Ce ne bi slo za NAS in torej ne bi bilo potrebe po velikem disku oziroma ce bi se sprijaznil z WD ali Samsungom, bi lahko uporabil precej boljso plato (Matična plošča Gigabyte GA-880GM-UD2H, AM3, 84,65 €) in 2 GB RAMa (DDR3 stane prakticno enako na GB), pa bi bil cisto uporaben "pisarniski" racunalnik brez zastarelih komponent.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Asus Barebone 120eur
E3300 48eur
1Gb 23eur
1Tb WD Blue 70eur
---------------------------
260eur
17758-icon_confused.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Asus Barebone 120eur
E3300 48eur
1Gb 23eur
1Tb WD Blue 70eur
---------------------------
260eur
17758-icon_confused.gif

Eh, ce bi vzel pri tistem zgoraj WDjev disk namesto Seagate-a, bi takoj prisparal ze omenjenih 25-30 EUR za enako kapaciteto (1.5 TB), potem ce bi zmanjsal kapaciteto na 1 TB, kot si naredil ti, je razlike ze dobrih 45 EUR in je cena ze tako nizja od tvoje ideje, pa se pri procesorju ni kompromisa (dvojedrni 3 GHz Athlon pac z lahkoto pregazi enojedrnega 2.5 GHz Celerona). Ce ze res mora biti enojedrnik, pride pa se dodatnih 30 EUR ceneje, skupaj torej cca. 225 EUR.

Zame bi bilo v funkciji NAS pomemno:

- velikost diska
- hitrost dostopa (bistvene komponente: mrezna, disk, kontroler, procesor, s tem da je kontroler se najmanj ozko grlo)
- zmoznost opravljanja drugih stvari, kot so torrenti itd. (procesor)

Zato tudi taka izbira, kot je navedena zgoraj, v okviru budgeta seveda (sicer bi vzel boljso maticno).

Si pa tudi ti pokazal, da ni potrebe da so nettopi (ki stanejo ~300 EUR) se dodatno podhranjeni napram taki racunalom najnizjega cenovnega razreda.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Isces manjse&tisje ali samo boljse ? Sam ves, da se to izkljucuje, sploh ce je budget omejen.
Ohišje mora biti mini in čim tišje.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Torej kupi namensko napravo. Za 300 EUR ali manj se dobi skatlo + 1.5 TB disk, pritisnes gumb in dela.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ne, univerzalen mora tudi bit.
Bo en teh omenjenih mini PC-jev prav. Zdaj moram samo še izbrati...

Desty

Pripravnik
2. jul 2009
613
0
16
desty.biz
Kater OS pa naj poknem na tisti računalnik iz sestavi.si (2x atom 1.60)? Lahko je tudi linux z UI ali pa kaj od MS. Laufal bi pa kot NAS - torrenti, file server, mogoče FTP, print server.