Nakup zlata - na hitro

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Torej brez filozofiranj kaj se plača in kaj se ne splača in kaj bo in kaj bi lahko bilo, kje se pri nas lahko kupi zlato, kakšne so razlike med ponudniki (Moro, Elementum, Zlatarana Celje in še kdo če obstaja), kakšne so kovnice in katere so priznane, kako je potem s prodajo npr. ploščice za pol kg? Tnx

Lp

Srandi

Pripravnik
16. feb 2011
338
0
16
Ko boš odštel vse transakcijske stroške, boš moral počakati, da zraste za 30%, da boš zaæel služiti.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik Srandi pravi:
Ko boš odštel vse transakcijske stroške, boš moral počakati, da zraste za 30%, da boš zaæel služiti.

To pri zlatu ne drži, razen če kupuješ gramske ploščice. Pri nakupu zlatnikov si po nekih 6%, 7% potem v zelenem.

30% je bolj pri srebru, če kupuješ pri uradnih prodajalcih.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Tale forum za to, kar ti sprašuješ, ni pravi.
Imaš kovine.si in tam si lahk omarsikaj prebereš, zveš, ...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Ma ne saj ni neke znanosti, dobil sem nekaj odgovor ampak nihče mi ni odgovoril na to kar sem spraševal torej:
-kje kupiti, kje zadeva poteka najbolj transparentno in profesionalno
-katere kovnice so priznane
-kako je potem s prodajo npr. če se odločim jutri prodat 2 ploščici po 500g

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Aja pa še to, prodajna:eek:dkupna cena se razlikuje npr. pri Zlatarni Celje tam 3,82%. Torej popušiš slabe 4% če pri njih prodaš. So še kakšni drugi stroški razen te popušione?

Pri Moro je celo samo 2% razlike s tem da je Zlato že v osnovi tam cenejše.

Nazadnje urejeno:

pipo

Majstr
19. mar 2008
943
455
63
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:

Dragi so, Moro ima boljše cene.

tradicija in ime tudi nekaj stane
wink-1.gif

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Sem ti napisal, odgovore na svoja vprašanja dobiš na kovine.si.
Vsi prodajalci (uradni) bodo vzeli tvoje podatke, ki jih po zakonu morajo hraniti deset let.
Če pa kupiš nad 15 tisočakov naenkrat, pa te preverijo še na drug način - mislim da urad za pranje denarja, tko da ...

I

Izbrisan uporabnik #488

Takole:

Pred letom dni sem šel v Zlatarne Celje, v njihovo poslovalnico v MB, kjer pač piše, da prodajajo (Slovenska, Europark);povem, da sem prišel kupit take in take ploščice, zahteval sem Ögusso (ki jo imajo v programu poleg svojega zlata); pogledali so trenutno ceno, mi dali lepo podatke za položnico, sem šel plačat, jim vrnil potrdilo o plačilu, dobil račun (zapisal sem si za vsak primer sklic s položnice, da me ne bi nategnili in bi imel dokaz, da sem plačal) in potem so me čez kak teden obvestili, da je zlato tu in da ga naj dvignem. Zraven ploščic, zapakiranih, sem dobil tudi certifikat, tako da mi ob prodaji ni treba plačat stroškov analize, za kako kvalitetno zlato gre. Basta. Za zlatarne Celje sem se odločil, ker so v Mb in ker kolkor mi je znano, se ukvarjajo z zlatom pa sem jim pač zaupal. Moro, Elementum, tega v Mb ni; sem pa pisal tudi v Avstrijo, ker sem hotel Dunajske dečke (zlatnike), pa mi sploh niso odgovorili na mail. Potem pa sem pač šel do zlatarne Celje. Tudi to zlato Ögussa, lahko prodam, pa ni nujno da v Sloveniji (avstrijska kovnica, se mi zdi, tak da ga brez težav jemljejo v Avstriji in Nemčiji)

Je pa dosti forumov, kjer govorijo o nakupu zlata, prava solata, sem se komaj znašel. Pa katere kovnice so na ne vem že kaki listi in katerega zlata ne smeš kupit. Pa Moro in Elementum odkupujeta samo zlato kovnic, ki jih sama prodajata (vsaj zdi se mi, al pa je cena za druge slabša), itd...No, zato sem se odločil za Zlatarne. Pa cene vsak dan vidiš na netu, ti je en že dal link do njihove strani (www.nalozbenozlato.com).

Povem pa, da je cena zlata od lani do letos skoraj nespremenjena, tako da se na kratek rok ne da z njim zaslužit (bi samo izgubil cca 100 EUR na 50g zlata, če bi zdaj prodal), če hočeš špekulirat, kljub temu, da je sicer euro hudo padel v primerjavi s frankom. Je pa res, da če bi kupil leto pred tem, novembra 2009 in prodal maja 2010, bi imel pa hudi dobiček.

Sicer pa se zlato v fizični obliki ne kupuje zaradi špekuliranja ampak kot dolgotrajna naložba, ki ohranja vrednost. Tak da bi naj čez 20 let imelo realno isto vrednost kot danes. Naj bi ga hranil vsaj 5 let. Če hočeš plemenitit denarna sredstva, pa se odloči za kaj drugega.

Tak, to so izkušnje z zlatarno Celje. Mimogrdede, prečekiraj, če ti res dajo certifikat zraven, se splača.

LP

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.918
660
113
Pazi samo na to da ima kovnica certifikat kakovosti Good Delivery (Valcambi SA, Umicore, Argor Heraeus, Ögussa).
Tako zlato lahko potem prodaš kjerkoli na svetu, ker ima vsaka "palica" potrjeno kvaliteto in izvor.

Zlato od Zlatarne Celje namreč nima tega certifikata in zato ga boš veliko težje prodal.

Jaz sem ga kupil kar v Abanki:
http://www.abanka.si/nalozbe/zlato-v-abanki

Je pa tečno ker moraš skleniti pogodbo z banko in je en kup papirjev za brezveze.
Pri morotu pa je pred nekaj dnevi kupoval kolega in so veliko manj komplicirali.

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik pipo pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:

Dragi so, Moro ima boljše cene.

tradicija in ime tudi nekaj stane
wink-1.gif

Kakšna tradicija in ime, Moro prodaja palice svetovno priznanih kovnic, Zlatarna Celje je pa novinka na področju naložbenega zlata.

I

Izbrisan uporabnik #488

No, tudi ZC prodaja zlato kovnic good delivery; (ni treba njihovega cigla vzet:)

Vidim, da dobiš (če zahtevaš, jasno, sicer ti podturijo svojega) Ögusso, Umicore in Argor. Če pa vzameš njihovo, ga boš brez dodatnih stroškov lahko prodal samo zlatarni Celje. Druge pa jemnljejo marsikje. Tak da novinka gor al dol, zlato je kvalitetno pa prodat se ga tudi da brez težav, tudi če gre ZC v stečaj. Nimam pa nič proti Morotu jasno, osebno bi celo raje vzel zlatnike, ki jih prodajajo (wiener philharmoniker) ker se lažje prodajajo.

Vsekakor pa odsvetujem nakup preko ebaya (vsaj dokler nisi dovolj izkušen) ker si lahko nategnjen;) Prednost pa je, da so cene ugodnejše.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Mene pa zanima kakšne komplikacije ste imeli pri Morotu? Koliko od vas tukaj je dejansko kupilo zlato pri njih?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik pipo pravi:
jah, če ZC nima tradicije v zlatu, pol pa res ne vem
smile-1.gif

Zlato ni enako naložbenemu zlatu.

Treba je razmišljati globalno in kak dan v naprej. Palčke ZC že prodaš njim brez težav, kaj pa če te državljanska vojna v Sloveniji 2015 ko se udarijo Janševisti in Pahoristi požene izven meja naše kokoške? Potem imaš v rokah zadevo, za katero dobiš manj kot za drugo, bolj priznano zadevo. Pa čeprav je isto sranje. Kaj pa če se naši vrli politiki zmislijo obdavčiti zlato, potem imam spet raje palico, ki je likvidna vsaj po EU. Še boljši so pa kovanci, ki jih pozna cel svet.

Seveda, je pa meni osebno od vsega pa še najboljše srebro. Zlato je ok za ohranjanje vrednosti, na srebru mislim pa obogateti. :p