Takole:
Pred letom dni sem šel v Zlatarne Celje, v njihovo poslovalnico v MB, kjer pač piše, da prodajajo (Slovenska, Europark);povem, da sem prišel kupit take in take ploščice, zahteval sem Ögusso (ki jo imajo v programu poleg svojega zlata); pogledali so trenutno ceno, mi dali lepo podatke za položnico, sem šel plačat, jim vrnil potrdilo o plačilu, dobil račun (zapisal sem si za vsak primer sklic s položnice, da me ne bi nategnili in bi imel dokaz, da sem plačal) in potem so me čez kak teden obvestili, da je zlato tu in da ga naj dvignem. Zraven ploščic, zapakiranih, sem dobil tudi certifikat, tako da mi ob prodaji ni treba plačat stroškov analize, za kako kvalitetno zlato gre. Basta. Za zlatarne Celje sem se odločil, ker so v Mb in ker kolkor mi je znano, se ukvarjajo z zlatom pa sem jim pač zaupal. Moro, Elementum, tega v Mb ni; sem pa pisal tudi v Avstrijo, ker sem hotel Dunajske dečke (zlatnike), pa mi sploh niso odgovorili na mail. Potem pa sem pač šel do zlatarne Celje. Tudi to zlato Ögussa, lahko prodam, pa ni nujno da v Sloveniji (avstrijska kovnica, se mi zdi, tak da ga brez težav jemljejo v Avstriji in Nemčiji)
Je pa dosti forumov, kjer govorijo o nakupu zlata, prava solata, sem se komaj znašel. Pa katere kovnice so na ne vem že kaki listi in katerega zlata ne smeš kupit. Pa Moro in Elementum odkupujeta samo zlato kovnic, ki jih sama prodajata (vsaj zdi se mi, al pa je cena za druge slabša), itd...No, zato sem se odločil za Zlatarne. Pa cene vsak dan vidiš na netu, ti je en že dal link do njihove strani (www.nalozbenozlato.com).
Povem pa, da je cena zlata od lani do letos skoraj nespremenjena, tako da se na kratek rok ne da z njim zaslužit (bi samo izgubil cca 100 EUR na 50g zlata, če bi zdaj prodal), če hočeš špekulirat, kljub temu, da je sicer euro hudo padel v primerjavi s frankom. Je pa res, da če bi kupil leto pred tem, novembra 2009 in prodal maja 2010, bi imel pa hudi dobiček.
Sicer pa se zlato v fizični obliki ne kupuje zaradi špekuliranja ampak kot dolgotrajna naložba, ki ohranja vrednost. Tak da bi naj čez 20 let imelo realno isto vrednost kot danes. Naj bi ga hranil vsaj 5 let. Če hočeš plemenitit denarna sredstva, pa se odloči za kaj drugega.
Tak, to so izkušnje z zlatarno Celje. Mimogrdede, prečekiraj, če ti res dajo certifikat zraven, se splača.
LP