Nakup švicarskih frankov

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
No če je res tako potem je to odlično če mi Moro proda zlato po borzni ceni in ga po borzni ceni tudi odkupi! Zdaj pa me še nekaj zanima, kaj ima Moro od tega? Živi od provizij, torej ko odkupi zlato po borzni ceni ti speče provizijo ali kako je s tem? Ko proda zlato mi je jasno da ga je Moro nekoč morda kupil ugodno in ga tebi drago dalje proda po sedanji borzni ceni ki presega ceno katero je on plačal zanj, kaj pa odkup?

Nikjer nisem napisal, da prodaja po borzni ceni. Kje si to videl ?

Jasno je, da morajo imeti svoj zaslužek. Ne spustimo se zdaj na parlamentarno nizki nivo.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Se pravi zlata palica 31,1g je v tem trenutku pri MORO 917,15 € + njihova marža, če pa jo jutri prodam pa dobim za njo celih 867,69 € pri njih? Ali sem napačno razumel tisti 2 ceni tam gori?

Lp

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Nic vec
grin1.gif

31,1035 g, Zlata palica / Gold bar 31.1035 g 884,55 € 934,97 €

934,97 € je cena z marzo.

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
394
3
18
Tako je. Vsekakor je razlika, vsak mora nekaj zaslužit. Drugače pa lahko zlate palice prodaš tudi v vsaki večji banki v avstriji.
Meni osebno je bolj všeč serbro, čeprav ima sedaj preveliko ceno za moj okus. Je pa seveda problem teža srebra, ker si hitro na par kg.
Poleg tega ima srebro pri nas še 20% ddv, ko ga pa prodajaš pa tega seveda ni. Tako da je lahko tudi do 30% razlika med odkupom in prodajo.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Uffff mora še potem zlato za kar nekaj % gor it da pokriješ že začetno razliko v ceni med odkupno in prodajno ceno! Mogoče je to res za tiste ki imajo dost preveč in nimajo kam z...
smile-1.gif

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
394
3
18
Se ne bi strinjal s tem, razmerje ki je sedaj ni realno, je preko 1:60. Treba je vedeti, ko bo padlo, bo padlo oboje. V zgodovini je bilo to razmerje precej manjše, pa seveda kratek čas tudi večje.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Strinjam, realno razmerje je nekako 1:15, trenutno pricakujem se rast zlata, kaj bo kasneje, ne vem. Pri srebru me moti tudi DDV kot si najbrz ze napisal in to, da me sluzi bolj kot ne osnovno znanje trgovanja s kovinami.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.669
3.943
113
Ljubljana
hmpg.net
Razen naložbenega zlata, imajo vse druge kovine pri nas še pribitek DDV, kar bistveno poslabša pogoje trgovanja z njimi.

Tako da najbolj "zanesljivo" je zlato. Seveda ob predpostavki, da cena ne bo preveč padla. Obstaja več teorij, ki so si povsem različne, seveda glede na to, ali jih pišejo trgovci z zlatom ali delnicami.

Zanimiv je bil nek graf, ki je prikazoval vrednost unče zlata v točki DJI (Dow Jones). Definitivno po tem pokazatelju zlato ima še veliko prostora za rast:).

Res pa je, da zgodovinski trend je, da v vsaki krizi, vojni ali podobnem incidentu, zlato zraste. In potem ponavadi spet pade:) Sedaj se je treba samo odločiti, je kriza minila, se šele začenja, ...

Ja in da se vrnemo na temo. Podobno velja za CHF. Edino tam je potrebno upoštevati še teoretične ekonomske krize znotraj Švice.

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
394
3
18
1 : 15, se tudi ne bi strinjal
ne-ne-1.gif
recimo nekje med 1:30 in max. 1:50 je bolj realno. Zato jaz pravim da je dolgoročno srebro definitivno boljša naložba. Vendar težava je vsekakor teža, ter seveda nakup ki vedno veliko preveč preplačaš.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
No ja, midva lahko filozofirava, vendar pravila o "razmerju" ni. Srebro je dobra nalozba, ce obvlada in in out pozicije, tako se dela profit. Volatilnost je se vedno vecja pri srebru, ki ti lahko naredi konkreten minus. Tudi DDV ni problem, ce se znajdes.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Uffff mora še potem zlato za kar nekaj % gor it da pokriješ že začetno razliko v ceni med odkupno in prodajno ceno! Mogoče je to res za tiste ki imajo dost preveč in nimajo kam z...
smile-1.gif

Tako je pri vseh stvareh, delnicah, skladih, tudi pri švicarskih frankih, samo pri zlatu je to zelo transparentno in pošteno prikazano.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Tudi srebro bo dočakalo svoj dan, saj se uporablja vsepovsod in večina ga potem pristane na smetiščih.

Ne strinjam se pa, da je teža srebra problem, tudi če ga imaš 100kil vse skupaj vzame manj prostora kot gajba piva ali dve. Takih problemov, bi si želel čim več. :p

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
394
3
18
Ni problem če ga doma v hišo počasi vzidavaš
grin1.gif
Drugače pa vsekakor je problem transporta, v primeru krize.
Saj sem skozi off topic, švicarjev sedaj sigurno ne bi kupoval, ker je vlak že odpeljal.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Nič ne kupuj, ti samo glej da boš mel za vodo, kruh pa elektriko, druga naj te ne briga
smile-1.gif

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik igi pravi:
in kakšen je potem na koncu zaključek? Kaj kupiti v tem trenutku?
redface-1.gif

To tut mene zanima... vsi so tako pametni ampak noben ne zna približno povedat kaj se splača naredit z viškom denarja.