Nakup švicarskih frankov

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Zanima me, če se vam trenutno zdi smotern nakup švicarskih frankov v vrednosti nekaj deset tisoč € ? Glede na to, da trenutno evro pada.

Še nekaj ... na letne bančne obresti pobere država kar 20% (če bi zaslužili 10k, bi morali dati 2k državi
bonk.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Valutna gibanja so nekako toliko predvidljiva kot vreme. Toliko denarja dam jaz raje vezat na banko, dolgoročno dobim gotovo precej več.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Recimo, da imaš 30.000€, eee, fajn kupček denarja, si misliš, bom ga vsaj malo poskusil oplemenititi ... Po enem letu vezave ti banka radodarno izplača celih 1500€ obresti in jih od tega plačaš 300€ davka. 300€! Poleg še dohodnino, zraven še tvegaš, da ob kakršni koli krizni situaciji (da bi recimo nujno rabil denar za popravilo strehe) ne moreš priti do denarja. Pa še vse ostale obresti so višje od tistih od vezave. To je zame vpenjača! Če jim daš 100 jurijev za opravljanje, naj ti letno izplačajo 10 jurijev za to. Drugače denar dvigneš. Če bo to naredilo še 50 drugih, lahko bo banka že bolj previdna. Ampak ne, oni drkajo tiste, ki imajo denar, da lahko potem izplačujejo deset milijonske kredite in po stotinah kanalov pridejo do lastnih koščkov pogače. Vsi samo cuzajo, cuzajo, pošteni pa plačujejo denar v kaso. Ko jih jebe!
smirk-1.gif

Glede valut imaš povsem prav, vseeno pa bi se dalo več iztržiti (pa še denar imaš) kot na banki.

Poti

VIP titula
21. avg 2007
5.060
0
36
40
Jaz jih nebi kupoval, glede na to, da so trenutno skoraj največ vredni v zadnjih 10 letih. Plus moraš računati da če jih boš kupoval na banki oz menjalnici, da tudi oni nekaj zaslužijo pri tem(nakupni prodajni tečaj), in ugotoviš, da da mora frank kar pošteno narasti, preden boš kaj zaslužil.

Sicer pa za 1500€ obresti plačaš "le" 100€ davka, saj na prvih 1000€ ni potrebno plačati davka. V tem primeru, če imaš brata/sestro/starše... ki nimajo nič obresti, lahko narediš na njih depozit in bi vsak dobil npr po 750€ obresti, kar pomeni da nebi bilo potrebno plačati nič davka.

Da boš pa kdaj dobil 10k€ obresti od 100k€ letno pa lahko samo sanjaš(toliko banka ne dobi od kredita). Tvoja donosnost je odvisna od tveganja/dobe vlaganja. Če ti ni všeč obrestna mera imaš a voljo obveznice, sklade, delnice, pa seveda lokalni d.o.o., ki dela 10% na mesec na "forexu"

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Če se ti zdi da € pada in bo padal pač kupiš nekaj zlata pa je.
Čeprav bo verjetno prva reakcija na to, da bo EU natiskala nekih 40milijard € za Grčijo to, da bo € celo malce zrasel proti zlatu.
bonk.gif

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Torej kaj se splača sedaj zlato kupiti, ko se bo jebena Grčija reševala?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Jado, tega nihče zagotovo ne ve, saj če bi bilo kaj gotovega ne bi nihče več delal, vsi bi vlagali in služili.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Seveda se da dobiti več denarja kot pa od navadnih bančnih obresti. Ampak te bančne obresti so siguren dobiček (čeprav majhen), za vse ostalo pa to ni ravno res. Recimo mene so že 3 leta nazaj vsi prepričevali, naj denar vlagam v delnice pa sklade pa nevemkaj. Jaz pa trmast in nezaupljiv sem ostal na navadnih bančnih varčevanjih, in sem glede tega še najbolje prebrodil tole finančno krizo. In tudi zdaj, ko je našparan kupček denarja kar nekoliko podoben tistemu tvojemu primeru, niti pod razno ne razmišljam o kakih oplemenitenjih, da se ne bi opekel. Denar je le denar.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Kako je potem s prodajo tega zlata? Kdo mi lahko v Sloveniji po borzni ceni odkupi fizično zlato? Moro in še ena druga firma ali...?

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Pol bi jaz kupil zlato. Ploščice po 10g. Varna naložba.
Samo ne za oplemenitenje, sploh ne dolgoročno.

Odvisno kje ga kupis in koliko ga kupiš.

Če si pri koritu, grki ga majo v tem trenutku bi reko da poceni. Če si pri koritu.

Če ga kupuješ po normalnem sistemu, torej da imas doma samo listino ki dokazuje da si
lastnik par kil zlata, pol boš težko kaj zaslužil. Če ga pa imaš fizično, da naletiš na posameznika
ki ga prodaja, pa znas dobit dobro ceno. Spet ce najdes nekoga...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Odvisno kje ga kupis in koliko ga kupiš.

Če si pri koritu, grki ga majo v tem trenutku bi reko da poceni. Če si pri koritu.
In zakaj bi ga imeli grki poceni?
confused-1.gif

Ker če pogledam njihove cene na netu, so praktično identične ostalim v Evropi.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Zanimjivo, sami maherji, vsi vse veste o zlatu in naložbah a noben mi ne zna odgovorit na osnovno vprašanje katerega sem zastavil
smile-1.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Kako je potem s prodajo tega zlata? Kdo mi lahko v Sloveniji po borzni ceni odkupi fizično zlato? Moro in še ena druga firma ali...?

Po borzni ceni ti fizično zlata nebo kupil nihče. Torej če imas verižico, jo obdrži oz. probaj prodat posamezniku.

Zlatarne odkupujejo zlato ampak za take cene da se ti zmeša.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Preberi še enkrat kar sem vprašal, če kupim ploščice unče oz. kakorkoli si to že razlagaš, komu jih lahko potem prodam? Kdo mi jih bo v tej bogati deželi odkupil za pošten denar? Razumem da se zlato splača, dober hranilec vrednosti, raste ter bla bla bla ampak ko bom potreboval šuške, kdo mi bo unče za pošten denar odkupil? Torej če je borzna cena na dan 1.1.2011 celih 1,00€ za kilo zlata da mi ne bo kdo nudil 85 centov?

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Sej to je to ... Če zamenjaš kuverto s 500taki za eno zlato palico, te kar malo glava začne bolet.
smile-1.gif

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Ti bom poskusal pomagati. Je potrebno lociti zlato od zlata. Zlato, ki ga ljudje nosijo kot nakit je vreden nic oziroma velika vecina, ce to ravno niso kosi, ki imajo zgodovinsko vrednost, dodatki diamantov itd.
Pri investiranju v zlato, se govori o naložbenem zlatu, ki pa se splača pri večjih količinah. Lahko tudi manjše, tukaj govorimo o naložbenih kovancih, dukatih itd. Druga opcija so naložbene palice, ki se splačajo od unče naprej (cca. 28 gramov). Zlato se obračunava po gramih in čistini, čisto naložebno zlato je čistine 999/1000, imaš pa tudi manj 986/1000, tukaj so notri primesi, ki ne prispevajo k ceni. Vrednost naložbenega zlata se obračuna na težo čistega zlata, upam, da je razumljivo.
Omenjas Moro, tam lahko kupis vse. Problem je v tem, da ima veliko marzo, zato se ti majhne kolicine ne splacajo. Zlato lahko zamenjas za denar pri Mortu po odkupni ceni, ki pa je manjsa od cene po kateri ti kupujes zlato od njih. Zlato lahko kupis tudi v banki, tam ti ga tudi odkupijo itd. Zlato lahko prodas tudi pri privatnikih, ki pa jih moras poznati, naceloma imajo boljso odkupno ceno. Je pa to zlato vnovcljivo vec ali manj po celem svetu z ustreznim dokumentom o nakupu. Vsak kos zlata ima oznako kovnice. Jaz zlato ne kupujem v Sloveniji, ker so cene nekonkurencne proti tujini.

Ce te kaj se zanima, ti samo vprasaj.

Nazadnje urejeno: