Nakup novega prenosnika

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.840
6.945
113
Zakaj pa je "ful dobro" imeti ločeno grafiko, če NE nameravaš igrati iger?

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
zasedanje RAM-a, so mi povedali ...

čeprav ravno v sosednji temi berem o problemih z nVidia grafičnimi ...
tongue-1.gif

a še to bom mogel gledat?
tongue-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.840
6.945
113
Ram pa dandanes sploh ni problem, še posebaj zato, ker te pride 2GB palčla le 40 EUR - smešno poceni.

Veš, tudi ločene grafike ponavadi jemlejo RAM, v osnovi imajo kakšne 64 ali 128MB, če pa je potreba po več - v kar sicer dvomim - pa si sposodijo tudi sistemski RAM.

Ampak to te naj ne skrib, trenutno moja integrirana grafiča jemle 8MB RAMa, kar je za preživet, ne?

Ločena grafična tudi požere več baterijo in to kar občutno več.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
uuu, pomemben podatek!! baterije bi znal kar precej nucat.

ko smo ravno pri RAM-u, kako ugotoviš, koliko RAM slotov ima prenosnik še frej?

recimo, nabavim Toshibo oz. Lenovota (tudi Samsung mi je izredno interesanten) - ki imajo po 2 GB RAM-a (začel bom z Visto, bomo videli, kako bo šlo) - bom lahko s časom dodal RAM?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.840
6.945
113
Skoraj prepričan sem, da imajo 2 x 1GB pomnilnika. Ugotovit, koliko ga imajo, preden ga kupiš je malce težje, oz se je potrebno zanašati na prodajalce - sem pa že slišal in videl, da so rekli nekaj, bilo pa je drugače.

Ko prenosnik imaš, preveriš s kakšnim programom, jih je več na voljo. Ali pa fizično odpreš prenosnik, ni nek bav bav. Aja, HP ima v večini primerov slot pod tipkovnico, kar zna bit malce težje za zamenjavo.

Tole glede baterije je potrebno preveriti za vsak model posebaj, ponavadi proizvajalci naredijo kompromis in dajo v modele tudi slabše baterije, če ima le-ta model integrirano grafično in na tak način dosežejo nekje enako življensko dobo kot tisti z ločenimi, čeprav prenosnik "žere" manj štroma.

Dotično ti lahko povem za mojoga. Z integrirano grafično nekje 5 ur, z nvidia 8400 pa 3 ure. Torej je razlika očitna, takšna...da nvidia sploh nikoli ne uporabljam
wink-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
pa je razlika v sliki oz. prikazu, če je integrirana oz. ločena grafika? glede na to, da se ukvarjam s fotografijo mi je to kar pomemben podatek ...

za igrice pa ... sej mi bo verjetno kdaj zadišalo kaj zaigrati, in če mi bo zadišalo, bo verjetno to NFS Most Wanted.
grin1.gif

nekega Dirta pa niti ne bi nalagal gor, ker prvič nimam časa, drugič se pa zavedam, da prenosnik ni namenjen temu. mam PS2 za te stvari.
grin1.gif

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
a tale je zakaj?

Acer

po karakteristikah mi je zelo všečen ...

Uh slabo niti core 2 duo ni, na prejšnji strani imaš samsunga, za isti denar, ki je boljši čisto v vseh pogledih.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
aja, vidiš, sem še iz časov, ko je bil Pentium bog i batina, pa sem se, očitno, malo zaJ ...
grin1.gif

@Kostevc: neki sem gledal Delle, samo ... so za 100€ dražji skoraj od enakih konfiguracij pri ostalih firmah, plus veliko pljuvanja slišim čez njih.

HP Pavilion še tega sem našel ... so HP-ji še to to, ali so samo še ime?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.840
6.945
113
Pavilion pri nas nima uradnega HP servisa.

Kvaliteta slike praviloma ne bi smela biti različna, če je seveda integrirana grafična kvalitetna. Za profesionalno delo z fotografijami pa itak rabiš en zunanji monitor in še tega skalibriranega.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
tudi ta "se zgodi" ni v pomoč? škoda, videti je dobra mašina, poleg tega je še ugodna cena.

nekaj sem bral o Dell Inspiron 1535, da naj bi bila dobra mašina, kako je s tem?

drugače pa imam Dell monitor, skalibriran in vse, skratka, za fotke obdelovat je zakon.
grin1.gif

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
ja, pa a je zanesljiv tale Samsung? to vem, da je precej hud po karakteristikah, a pa a je to to?

Samsung: Samsung is an international notebook manufacturer of medium size according market shares and reviews. Up tp now, Samsung notebooks achieved excellent total ratings of German and English magazines. Also the ratings of price and performance are respectable.

vir: http://www.notebookcheck.net

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
evo, folk, hvala vam vsem za nasvete, tole sporočilo pišem že z novega prenosnika.

na koncu sem se odločil za, po mnenju mnogih zelo ugodno varianto - Asus, ki je bil v Big Bangu za 499 €:

- Intel Pentium Dual Core 1,81
- 2 GB rama
- 250 diska
- Vista Home Basic SLO (neki me zafrkava tale Microsoft Office, vtipkam kodo, pa javlja da ni prava, pomoč zaželjena!!)

zaenkrat se še spoznavam z novim OS-om in nalagam programovje, ampak ... upam, da bo delal, tako kot potrebujem.
smile-1.gif

skratka, kar se tiče pa Offica, bi pa tudi prosil za pomoč: zahteva kodo, edina koda, katero sem dobil z visto, je na podnu na nalepki (spodar pod kompom), a javlja, da ni prava ... what to do!?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
koda na spodnji strani je mislim, da za windowse. če boš hotel, da ti office dela, boš mogu še kak € dat, da dobiš kodo
wink-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
smo zrihtal vse, od Adobovega Suita do Offica. zdej ma, da mašinca dela, kt stroj.
smile-1.gif

se pa kr pozna, fotke šopajo velik hitrej napram ostalim kompom, s katerimi sem do zdaj imel opravka, tko da ... edin mogoče sem mal razočaran z resolucijo, če ekstern LCD prklopim, ker je premalo ostra oz. natančna, pa za fotke žal ne bo najboljše, razen, če je to zato, ker sem mel dva monitorja - orignal od prenosnika in LCD.