nakup nepremičnine - postopek

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
Kupne cene lahko preveriš na geodetski upravi:
http://prostor.gov.si/jv_etn/index.jsp
dela počasi, ampak dela:)

Dela narobe (preveril na mojem nakupu, pa tudi cene v blizini so glede na kvadraturo nesmiselne). Eni podatki odstopajo navzgor, drugi navzdol, razlike je od 10 do nekaj 100 procentov od dejanske vrednosti.

cene so verjetno nesmiselne za prodajalce?
in zelo smiselne za kupce.

ali se pač napiše manjša cena na pogodbo?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ne bi vedel, jaz sem imel na pogodbi tako ceno, kot sem jo dejansko placal in niti evra vec ali manj, tam gor je pa kar ena cudna stevilka, ki odstopa od moje cene za vec kot 20% navzgor. Se ce bi zraven pristel davek (2%), ki ga je placala prejsnja lastnica in provizijo nepremicninarjev, katere je najela, ki sploh ni bila predmet te pogodbe, in potem se moj vpis v ZK, ne pridem do tiste cudne stevilke blizu na vsaj 5-10%.

Zraven je vidna se ena transakcija, kjer po povrsini sklepam za kaksno nepremicnino je slo, pa je cena spet nesmiselna. Je namrec 1/3 realne - kolikor je meni znano, davkarija ne dovoli smuglanja s fiktivnimi cenami niti pri avtomobilih, kaj sele da bi ti za stanovanje pomutil za 2/3 vrednosti ...

Mislim, da podatki o cenah tam notri niso realni in jim jaz ne bi pretirano zaupal.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
to ni res.... davčna ti sedaj vzame kupoprodajno, zemljiško knjižne izpiske, namebnost za prodajo, pa še da občina nima predkupno pravico...

šele nato ti odmerijo davek, po novem vse preverjajo, možnost za zlorab ni skoraj nič, če pa banka ali davčna da hipoteko oz plombo, se pa ta takoj vpiše in postopek ne traja več tednov..........

nam so celo zavrnili kupoprodajno in zahtevali popravek, ter vse original dokumente, ki jih rabiš pri prodaji oz nakupu nepremičnine.......

postopki niso več tako enostavni kot so bili včasih in tudi notar ti noče kr tako overit podpis, če ni vse po reglcih....

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Ja? In zakaj mi praviš vse to kar že jaz dolgo vem?
confused-1.gif
Na tak način smo mi vedno kupovali nepremičnine in tak je edino pravilni postopek.

Lp

kihko

Pripravnik
15. sep 2007
474
0
16
Citat:
Uporabnik softi pravi:
najdi podatek koliko stanovanj še danes ni v ZK. in hiš, vikendov itd.
No, torej smo prišli do tega, da zemljiška knjiga je obstajala, vendar da tisto stanovanje očitno ni bilo vpisano v ZK. Potem je pač postopek nakupa bistveno bolj tvegan in se lahko zgodi to kar si omenil. Če pa je stvar z ZK vidika urejena in si prvi v vrsti s plombo, si lahko lastnik kakrkšnegakoli naknadno ''najdenega'' dokumenta zgolj obriše rit.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
spet ni res.

kot prvo veš, da da ZK obstaja še od Marije Terezije, vpisanega je pa še vedno manj kot nevpisanega.
mnogo vpisanega je nepopolno vpisanega in je veliko smeti.

in ovorjena pogodba je pravno sklenjen posel, če ga pa še noben od strank posla ne osporava, je povsem jasno vsem, da posel je obstajal in še vedno obstaja. vpis v ZK ni nujen, je priporočljiv. Mnogo poslov starejšega datuma ni vpisanih, pa še kak nov se najde.
recimo od lanskega leta.

če kupiš rabljen avto, ki ima zagotovilo prodajalca, da je tehnično brezhiben in se ubiješ za prvim vogalom, ker nekaj le ni bilo OK, je veliko vprašanje kako se bo prodajalec izmuznil kazni za odgovornost. Torej ideja če nisi vpisal, preveril si sam kriv pade hitro.

kihko

Pripravnik
15. sep 2007
474
0
16
Spet pišeš kar neka dejstva okrog, samo o tistem, kar smo se pogovarjali ne.
Enjoy.
nahrung002.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
pa kaj bi rad.

v rokah imma overjeno pogodbo, plačan davek in nisem se postavil v vrsto za ZK.
ti imaš pogodbo, overjeno, davek in datum mlajši od moje. greš v ZK.
jutri jaz pridem s svojo pogodbo.

kdo bo spušil?

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.416
113
Ti softi. Ker bo njegova plomba v enem dnevu vpisana in verjetno veš da v ZK gre po sistemu kdor prej pride prej melje. LAhko greš potem samo v tožbo prodajalca, ki je dvakrat prodal isto stvar.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ne..jaz dobim. v tožbo gre na koncu drugi kupec.

ker ne mi rečt, da če me avto na poti od notarja na ZK povozi in sem 5 dni v komi, zgubim pravni posel, ki je veljaven?

dejte se mal zresnit. pustite zgodbe za peskovnike.

kihko

Pripravnik
15. sep 2007
474
0
16
Citat:
Uporabnik ribicija pravi:
Ti softi. Ker bo njegova plomba v enem dnevu vpisana in verjetno veš da v ZK gre po sistemu kdor prej pride prej melje. LAhko greš potem samo v tožbo prodajalca, ki je dvakrat prodal isto stvar.
Brez veze.
frown-1.gif

Z osebki, kateri so pojedli celo pamet tega sveta je nesmiselno debatirat.
Naj se pa učijo na lastnih napakah (čeprav tele z nepremičninami niso ravno poceni).

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Tudi jaz sem mnenja da ti popušiš softi če pridem jaz prej na ZK z overjeno pogodbo in plačanimi davčinami. Povej ti meni na podlagi česa pa bi potem upale banke dajat kredite če nebi mele 100% zaščite?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Softi, situacija => da gre zdaj ta človek, ki je tebi prodal stanovanje in ga še ti nisi vpisal v ZK jemat pri banki posojilo in zastavi svoje(tvoje) stanovanje. Banka da takoj gor plombo, neposedno izvršljiv notarski zapis bla bla bla... On neha vračat, začne se postopek izvršbe na njegovo(tvoje) stanovanje. Torej ti trdiš da če boš vletel na banko z vsemi kupoprodajnimi da se mora banka takoj izpisat iz ZK in prenehat z izvršbo? Zelo močno dvomim.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Kaj naj grem zdaj klicat odvetniško družbo in plačevat pravno mnenje ?
smile-1.gif
Bi pa bilo zanimjivo izvedeti iz prve roke.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.416
113
Beri moj odgovor, ki sicer ni iz prve roke, ker nisem pravnik dovolj dolgo pa delam v eni izmed SLO bank na področju leasinga )kjer imamo financiranje nepremičnin na dnevni bazi) tako da za svojim odgovorom stojim in sem ga sedaj dodatno preveril še pri v.d. ženi ki pa je odvetnica. Prodajalec lahko proda (sicer je naredil goljufijo-ampak za primer bo OK) v različnih časovnih intervalih (npr. v razmaku enega tedna) neko nepremičnino npr. trem kupcem. Vsi trije bodo na davčni plačali 2% DNPN šli k notarju s prodajalcem, kjer bo notar na prodajni pogodbi overil podpis prodajalca. In v ZK bo danes vpisal zaznambo zadnji izmed treh kupcev, drugi od treh bo vpisal čez dva dni, prvi od treh pa sploh ne. Za ZK in po zakonu bo dejanski lastnik tisti, ki bo prvi dal plombo v ZK in ne tisti, ki je najprej sklenil prodajno pogodbo. Primer je sicer banalni ker taka zadeva ne bi šla skozi (že na DURS bi vejretno opazili neko miškulanco).
Tako da če kupujete nepremičnine se dajte že enkrat zavedat da je ZK z nekim namenom. Papir v roki vam pomeni čisto nič, dokler v ZK ni vpisane vaše plombe in kasneje lastništvo,... Za primer pri nas na banki ne gre pri nobenem leasing ali hipotekarnem kreditu denar iz hiše tako dolgo dokler ni vpisana naša plomba v ZK.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Ribicija, kaj pa jaz govorim? Ravno in čist to kar si ti napisal. Torej če bo človek ki je softiju prodal stanovanje le to prodal jutri še meni in se bom jaz takoj vpisal se lahko softi samo zjoče in gre tožit tega človeka. Kot si rekel, šlo bi za goljufijo s strani prodajalca ampak ker sem jaz dobroveren kupec IN ker sem ravnal po zakonu iz z pazljivostjo sem edini pravi lastnik, se lahko softi samo seli. Softi pa lahko toži bivšega lastnika, kriv pa si je sam, ker ni ravnal vestno oz. po vseh predvidenih normalnih postopkih. Torej softi, kr idi jutri na ZK.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Ah zdaj sem se spomnil.. Seveda.. Znan primer, pol leta nazaj, ko je podjetnik kupil tovarno v Rušah, katera je nekoč svoja stanovanja prodala delavcem, ti pa se zaradi reševanja težav z etažno lastnino niso vpisali v ZK. No in ta podjetnik je banki zastavil cele delavske bloke, saj so stanovanja v ZK bila še vedno od tovarne. In se spomnim kako so ljudje po 24ur stokali v smislu da če se kredit ne bo odplačeval da bo banka vse zasegla in se bodo morali iz "svojih" stanovanj izseliti-deložirati... Torej smo še s praktičnim primerom razčistili dvome...

Lp