Nakup kombija pred stečajem

B81

22. jul 2007
37.700
10.960
113
Firma od kolega gre v stečaj. Kombija bi kupil jaz za čas, da bo vse končano, ker drugače ga bodo verjetno vzeli.
Po končanem stečaju, gre kombi nazaj k njemu.

So lahko kake komplikacije ali ne?

Hvala

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Hmmm tukaj diši po oškodovanju upnikov ter sostorilstvo pri kaznivem dejanju
evil.gif

Nazadnje urejeno:

bero1

Majstr
2. sep 2007
2.916
116
63
mb+ -20km
Kakšno pogojno neki, če je kombi "čist"(da se noben ni gor vsedo, najlažje preveriš na tehničnem-prepisi), ga komot "kupiš".
Kaj boš pa ti naredil s "svojo" lastnino, pa nobenega ne briga.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Citat:

Kaj boš pa ti naredil s "svojo" lastnino, pa nobenega ne briga.

Ne vem kako je s temi stečajnimi postopki, zato si ne upam biti pameten. Je pa tole sila tanek led.

Recimo primer: opraviš pošten posel za pošteno ceno (brez fige v žepu, kot v primeru tega kombija), firma plača, čez eno leto pa gre v stečaj. Stečajni upravitelj lahko od tebe, nič hudega slutečega podjetnika, zahteva povračilo plačanega zneska(!!!) - ker bi moral vedeti s kom posluješ in da je podjetje tik pred koncem. Točnih pravnih cak in ozadja ne poznam, ampak to se dogaja. Naj kaj več napiše kdo, ki je bolj doma na tem področju.

B81

22. jul 2007
37.700
10.960
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Hmmm tukaj diši po oškodovanju upnikov ter sostorilstvo pri kaznivem dejanju
evil.gif

Ja, če si bil...
hysterical-1.gif

Hec hec... no ne vem, zakaj bi ble komplikacije...denar bodo porabili za svoje plače... je pa sumljivo, res....

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.669
3.943
113
Ljubljana
hmpg.net
ČLEN 271 (IZPODBOJNA PRAVNA DEJANJA)
(1) Pravno dejanje stečajnega dolžnika, izvedeno v obdobju izpodbojnosti (12 mesecev, vendar štejejo pravniki malček po svoje od kdaj do kdaj:), je izpodbojno:
1. če je bila posledica tega dejanja:
- bodisi zmanjšanje čiste vrednosti premoženja stečajnega dolžnika tako, da zaradi tega drugi upniki lahko prejmejo plačilo svojih terjatev v manjšem deležu, kot če dejanje ne bi bilo opravljeno,
- bodisi, da je oseba, v korist katere je bilo dejanje opravljeno, pridobila ugodnejše pogoje za plačilo svoje terjatve do stečajnega dolžnika, in
2. če je oseba, v korist katere je bilo dejanje opravljeno, takrat, ko je bilo to dejanje opravljeno, vedela ali bi morala vedeti, da je dolžnik insolventen.
(2) Pravno dejanje stečajnega dolžnika, na podlagi katerega je druga oseba prejela dolžnikovo premoženje, ne da bi bila dolžna opraviti svojo nasprotno izpolnitev, ali za nasprotno izpolnitev majhne vrednosti, je izpodbojno ne glede na to, ali je izpolnjen pogoj iz 2. točke prvega odstavka tega člena.
(3) Za pravno dejanje, ki je izpodbojno po prvem ali drugem odstavku tega člena, velja tudi opustitev pravnega dejanja, zaradi katerega je stečajni dolžnik izgubil premoženjsko pravico ali je zanj nastala kakšna premoženjska obveznost.

B81

22. jul 2007
37.700
10.960
113
Torej? Ker mi je foter pravil, da so enkrat šli po že kupljenaga kombija in ga vzeli....

no firma ŠE ni v stečaju, bo pa čez kak mesec...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Tako je. Pa tudi denar se mora znajti od nakupa na računu, ki je pa verjetno že blokiran. Brezveze se matrata.

B81

22. jul 2007
37.700
10.960
113
Sicer ni blokiran...ampak ok, ne bomo se tega šli.
Hvala za komentarje.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
No jaz sem zgoraj napisal bolj v šali kot zares ampak dejansko je v vsaki šali nekaj resnice torej dost vas tukaj ne pozna zakonov. Res je, vse kar je storjeno v določenem obdobju pred stečajem se lahko potegne nazaj v stečajno maso, ti pa lahko tožiš potem tistega mojstra ki ti je prodal oz. firmo... Skratka ne splača se, pol pa če je stečajni pameten še vloži kakšne kazenske ovadbe in imaš takoj brezveze letanja po sodišču. Nekateri pač stvari jemljete preveč lahko, se strinjam, vse se super in luštno dokler ne pride do nepotrebnih pizdarij in to za ušivih 5 jurjev... Kajti če ti kupiš od nekoga stavar ki je pred stečajem in gre stečaj skozi in mu potem prodaš zadevo nazaj je zadeva očitna, goljufija, prikrivanje itd...

Nazadnje urejeno:

B81

22. jul 2007
37.700
10.960
113
Ded, res ne poznam zakonov okoli tega, ker mi ni treba, zato pa sem vprašal tukaj za nasvet.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Ded, res ne poznam zakonov okoli tega, ker mi ni treba, zato pa sem vprašal tukaj za nasvet.

Ne govorim za tebe, govorim za nekatere ki ti tukaj pametno razlagajo da je zadeva čista in da ni problema. Konec koncev imajo prav, problema ni dokler nekje ne zašteka. Veš kaj pravijo, brez tožnika ni sodnika
wink-1.gif

B81

22. jul 2007
37.700
10.960
113
Aja ok, no ker sem debelo gledal, ko mi foter pravi, da so šli po kombija, ki ga je že pred stečajem kupil en drug...skoraj nisem verjel:)

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Heh dok gre samo za kombi je še ok, jaz poznam posredno človeka ki je kupil na tak način nepremičnino za več 100k € in se je na koncu obrisal pod nosom. Ni mu pomagal noben nakup v dobri veri in ostalo sranje... Na koncu je civilno tožil sicer dobil ampak kaj ti pomaga če nimaš kje vzet če denar ne obstaja?

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
če firma še ni v stečaju, potem je še vse ok.

To ni res.
Tako kot pravijo drugi - stečajni upravitelj ima pravico izpodbijati sklenjene posle za eno leto nazaj od datuma začetka stečaja...

ghost

Pripravnik
6. sep 2007
76
0
6
Če boš kupil kombi po neki tržni ceni potem ni neke podlage za izpodbijanje posla. Izpodbojna pravica se uveljavlja takrat ko pride do oškodovanja upnikov.