Nakup gorskega kolesa - pomoč

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Ko se peljem v hrib, ko je vse najbolj obremenjeno, se takoj vidi, če je menjalnik slab ali dober.
Čeprav sem slišal, da naj ne bi v hrib pri polni obremenitvi na pedala spreminjal prestav.
Če gledam kolo v rangu 2000 eur, so komponente že kar solidne.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
Čeprav sem slišal, da naj ne bi v hrib pri polni obremenitvi na pedala spreminjal prestav.
Čudno a ne? Saj pri avtu tudi ne teraš 6000 obratov in menjavaš prestav.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Ne moreš avta primerjat s kolesom.
Če ima avto dovolj moči, pač pohodiš plin in nato prešaltaš v višjo prestavo.
Pri kolesu moraš pa imeti moč in lahko tudi v klanec šaltaš. Če imaš na kolesu šrot, potem zna biti kmalu kakšen polom, drugače pa gre. Sem imel pri prejšnjem kolesu deore LX.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Kaj zaradi tega je potem zadnji menjalnik praviloma boljši, kot sprednji?

Da lahko goniš v klanc
d055.gif

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Imam 1,95 m in 100 kg in sem že strgal verigo.
Vozilsem se z različnimi kolesi in ugotovil, da kolo za 400 eur je za penzioniste in majhne in lahke ljudi, ki kolesa ne obremenjujejo preveč
smile-1.gif

Vsakič ko kupujem novo kolo, grem v boljšo kvaliteto menjalnika.
Saj ne šaltam vedno pri polni obremenitvi, se pa tudi zgodi.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.778
1.594
113
Emona / Carnium
Jaz tudi (ko je NUJA) prestavim na polno obremenjeno gonilko. Sej to dela. Al' bi mogu nehat pedalirat in prestavit, potem pa spet obrnit...I don't think so
grin1.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.883
113
"Zmanjšaš navor" in prestaviš. Lahko pa si drvar in pač šaltaš ob polni obremenitvi. Odločitev je tvoja, oprema pa tudi. Da dražja oprema zdrži več in dlje drži samo do neke mere. Recimo duraace boš veliko prej "zgonil" kot ultegro, oziroma jo bo treba ob zlorabah večkrat nastavljat. Isto velja pri campi za record in superrecord v primerjavi s chorusom.

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.234
24
38
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
Vozilsem se z različnimi kolesi in ugotovil, da kolo za 400 eur je za penzioniste in majhne in lahke ljudi, ki kolesa ne obremenjujejo preveč
smile-1.gif

Ni potrebno, pač kupiš kolo in greš kakemu lokalcu pa daš menjalnik not in doplačaš za boljši
wink-1.gif

tako sem jst naredu no zdej se tega veseli "nov" lastnik ki ga je dobil oz. si ga prilastil
crazy1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
smile-1.gif

Zakaj bi sploh menjal pri polni obremenitvi? Pač dvakrat malo bolj zagoniš, da pridobiš na frekvenci in zmanjšaš navor, kot je že jello napisal, pa zamenja brez problema tudi v največjem klancu. Če pa menjaš pri polni obremenitvi si si pa čist sam kriv, da se ti menjalnik zjebe ali razštela, pa nima veza kolk dnarja je stal.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik SpEkTr pravi:
Sam sem vzel letos isto cuba ampak model LTD Race. Zadeva je res tko ko more bit. S tem da 29er res občutno leti
cheer.gif

Torej +1.

Čist nov svet se mi je odprl. V rahel klanec ni problem 25 km/h vozit (200m vzpona na 7km), v obratni pa tudi 35 km/h
evil.gif
.

Torej hitrosti so se mi podvojile v primerjavi s tastarim. V ta hude klance se moram pa še malo prilagodit. (enkrat se mi zdi, da v prazno gonim, drugič je pa prehudo).

Pa še bejbe te gledajo po lj na prehodih, ko najprej vidijo ogromno gumo spred, potem pa candy green vilico
tongue-1.gif
Hujš kot masarati :p

Kje pocen kupit še kake hlače in majco in čelado, zgleda da bom vsaj hlače rabil, se že ve iz katerega razloga.
rolleyes-1.gif

Edit: Posnetek prve vožnje https://www.youtube.com/watch?v=VILWkqlQLWk

Nazadnje urejeno:

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Ce mislis dost kolesarit ne kupuj poceni robe, nekoc bos ugotovil zakaj, bodo pa pocasi znizanja, extreme ima ze 20% off, ampak je jeba s ciframi.

colos

Pripravnik
12. jan 2008
494
6
18
Torej kakšen je sedaj zaključek? Se pravi Cube so solidna kolesa za običajnega rekreativca npr. LTD29. A se splača še kaj gledat v tem cenovnem rangu. Trek Cobia mi ni všeč (SRAM mi ne paše način prestavljanja), trek 6300 je 26 colski, Obstaja še nek Canondale, ki pa ima slabšo opremo (mislim da ima mehanske diske, kar ne pride v poštev), z boljšo opremo mi je predrag - rad bi vsaj ranga deore.

Kolo v tem cenovnem rangu z vbrake (kar mi popolnoma zadostuje) ne obstaja več?? 800€ za kolo se mi zdi zgornja meja.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Pa poglej bolho oz. mtb.si/bicikel.com! Letos sem dobil leto starega specija stumpjumperja ht-ja za 600 eur, bicikel kot nov, stevc, nosilca bidonov, spd pedala. Oprema pa taka, da se tale jajcka lahko skrijejo. Ok, je gor sram, ce koga to moti.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Cube se mi zdi, da imajo malo težji okvir kot npr. Scott, to pa nadoknadijo z boljšo (lažjo) opremo in se teže nekje izenačijo za isto ceno. (po občutku)

Razen, da so na kolesu za jurja žlajfi eni čudni, da piskajo škrpljejo itd. nimam nobenih pripomb. (ali je firma falila konstrukcijo ali na servisu nimajo pojma se pa ne bom spuščal).

V glavnem velik kolesa dobiš za en normalen denar.

Nazadnje urejeno:

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Cube se mi zdi, da imajo malo težji okvir kot npr. Scott, to pa nadoknadijo z boljšo (lažjo) opremo in se teže nekje izenačijo za isto ceno. (po občutku)

Razen, da so na kolesu za jurja žlajfi eni čudni, da piskajo škrpljejo itd. nimam nobenih pripomb. (ali je firma falila konstrukcijo ali na servisu nimajo pojma se pa ne bom spuščal).

V glavnem velik kolesa dobiš za en normalen denar.

Po 100km greš na prvi servis, da zategnejo zadeve. Meni na cube Acid 29 nič ne škriplje.
smile-1.gif