Nakup avtomobila "na firmo"...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2006117&stevilka=5014

33. člen

" (5) Najvišja letna amortizacijska stopnja po določbah prvega odstavka tega člena znaša za:

1. gradbene objekte, vključno z naložbenimi nepremičninami, 3%;

2. dele gradbenih objektov, vključno z deli naložbenih nepremičnin, 6%;

3. opremo, vozila in mehanizacijo 20%;

4. dele opreme in opremo za raziskovalne dejavnosti 33,3%;

5. računalniško, strojno in programsko, opremo 50%;

6. večletne nasade 10%;

7. osnovno čredo 20%;

8. druga vlaganja 10%.

"

smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Gledati moraš trenutno veljavno zakonodajo.
Trenutno velja tistole zgoraj - sprejeto novembra 2006.
Tam piše 20%.

Kaj bo pa drugo leto - torej leta 2008 - pa niti bog še ne ve.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Priznam, da se z osebnimi avtomobili še nisem kaj dosti ukvarjal, ker nimamo nobenega na firmo, samo tole mi je pa res čudno. Da v obrtniku in na računovodja.com pišejo drugače kot je v zakonu pa res nekaj ne štima. Bo treba malo koga pobarat kdo sedaj uči krivo vero.

lp

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Citat:
Že v preteklem letu je bila znižana davčno priznana stopnja amortizacije za osebne avtomobile in bo tudi poslej veljala v višini 12,5% na leto, kar pomeni amortizacijsko dobo 8 let

Tudi Gostiša govori, da se je ta stopnja že uporabljala.
crazy1.gif

lp

torek

Pripravnik
28. okt 2007
269
0
16
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Citat:
Uporabnik torek pravi:
1. Do 1.1.2007 je nakup tovornega vozila štel v davčno olajšavo za investicije - torej sem kupil tovornjak za 100.000 in sem si v letu ko sem ga kupil znižal osnovo za davek od dobička za 40.000. Je tako ?

Za 10.000 pa res.

Citat:
Uporabnik torek pravi:
Ni torej enega odgovora ali se splača ali ne kupiti osebni avto na firmo ali ne. Pri tovornih pa skoraj ni dileme - vedno se splača na firmo že zaradi DDV.

Na jetra mi gre ko nekateri rečejo da "privatniki izkoriščajo" državo ko se vozijo s službenim avtom tudi privat in bognedaj da bi od tega odbili DDV.

Nekak ne štekam - najprej trdiš, da se nekaj splača na firmo, potem pa govoriš, da se s tem države ne goljufa (da ostanem pri bolj domačem jeziku).
Če s to izbiro ne nateguješ države (v smislu manj plačanega davka), potem ne razumem, na osnovi katerih kriterijev si si za nakup tovornega vozila izbral firmo?

A ne?
tongue-1.gif

Namig - nemška poslovna etika (in morala) ni niti slučajno enaka balkanski, pardon slovenski. Kar je praksa jasno pokazala že takoj po nekaj letih po uvedbi DDVja.

A niso veljale 40% olajšave za investicije ? Pri investiciji 100.000 si osnovo za davek znižal za 40% torej 40.000. S tem si ob 25% davčni stopnji plačal 10.000 davka manj. Ni bilo temu tako ?

Na splošno nemška etika ni nevamkaj. Pri nas v firmi imamo največ težav s plačili od nemških in švicarskih kupcev. Pač mislijo da so najbolj pametni in lahko nam balkancem solijo pamet prav vsaki stvari. Sicer mislim da lumpov tam gori ni manj kot pri nas, jim pa znajo bolj učinkovito stopiti na prste.

Ne vem zakaj je "kupiti z davčnega stališča ugodno" = "nategovati državo". Državo nateguješ če zakon kršiš (jaz bi k temu dodal še če kršiš pameten in logičen zakon). Avti pri nas niso nikoli bili brez DDVja, neke zdrave logike razen foušije pa pri tem ni. V dobrem zakonu je malo lukenj - število lukenj in možnih različnih razlag se zelo poveča če je v zakonu kup izjem in "razen pri....". S tem se povečuje možnost napak, zlorab, ... skratka cel kup dela imajo dacarji, svetovalci,... zavezanci pa se ukvarjajo s tem namesto s poslom.
Če bi od avta odbil DDV v čem bi bil problem ? Če bi nekdo potem res nakupil avtov brez DDVja za celo žlahto (kar bi bila zloraba) ga davkarija komot stisne 1. z bonitetami 2. s presjo kaj je in kaj ni "poslovno potreben strošek". Npr. firma z enim zaposlenim pač ne rabi 5 avtov. Takemu zavezancu bi ob pregledu "vrgli iz stroška" 4 avte + zanje obračunali vse bonitete,... in bi hitro ugotovil da je ceneje če žlahta kupi svoje avte.

Tovorno vozilo se vsekakor splača kupit na firmo če odbiješ DDV od nabave + vseh stroškov. Bonitete za tovorna vozila kolikor vem ni. Moraš pa seveda opravičevati uporabo vozila s potnimi nalogi. Če pa kupuješ star kombi za 1000 EUR potem se verjetno res bolj splača kilometrina.

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:

66. člen ti pove, da tega ne smeš odbijati (razen, če si Avto šola, taxist, prodajalec tega konkretnega avtomobila,...).

Ne glede na to s kakšno dejavnostjo se podjetje ukvarja, se na nikakršno osebno vozilo ne odbija DDV-ja. Pa tudi če je v tem primeru osebno vozilo tvoja delovna oprema.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ne bo držalo.

66. člen ZDDV

"Davčni zavezanec ne sme odbiti vstopnega DDV od:

a) jaht in čolnov, namenjenih za šport in razvedrilo, zasebnih zrakoplovov, osebnih avtomobilov ter motornih koles, goriv in maziv ter nadomestnih delov ter storitev, tesno povezanih s tem, razen od plovil oziroma od vozil, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti prevozov s taksiji, dajanja v najem in zakup in za nadaljnjo prodajo, vozil, ki se uporabljajo v avtošolah za izvajanje programa usposabljanja iz vožnje v skladu z veljavnimi predpisi ter kombiniranih vozil za opravljanje dejavnosti javnega linijskega in posebnega linijskega prevoza in osebnih specialnih vozil, prilagojenih izključno za prevoz pokojnikov;"

BTW - Za reševalna vozila pa celo velja, da so pa celo oproščena DDVja (če si humaniratna organizacija oz. bolnišnica).

@torek - olajšave so se postopoma zmanjševale. Zadnje leto samo še 10%, torej osnova dol za 10.000 oz. 2.500 si plačal manj davka. Glede ostalega - po sestanku (enkrat do 14h).

Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Pravica do odbitka DDVja je že zelo dolgo, če npr. naprej vozilo prodajaš.

Taksisti in pogrebniki so bili vključeni kasneje.

Tule je kratek povzetek sprememb iz leta 2006 v leto 2007.

http://www.durs.gov.si/si/aktu...i_in_spremembe/

Kjer spet piše: "Obstoječa ureditev uveljavljanja odbitka vstopnega DDV se v novem zakonu ne spreminja. Novi zakon ohranja že uveljavljene omejitve pravice do odbitka DDV, razen taksistov, ki bodo imeli po novem pravico do odbitka vstopnega DDV od vozil za opravljanje dejavnosti prevozov s taksiji in osebnih specialnih vozil, prilagojenih izključno za prevoz pokojnikov".

Torej pravice ni imel nihče, razen nekaterih, ki so ohranjeni tudi za naprej (trgovci avtomobilov, prevozniki in leasing hiše, ki so avto dajale naprej v zakup), od 1.1.2007 dalje pa še pogrebniki in taksisti.

Oprostitev pri nabavi reševalnih vozil, če jih kupujejo določene organizacije, je tudi že zelo dolgo.

Po kmečko povedano - ni ravno veliko firm, ki bi se ukvarjale z leasingom in prodajo vozil, s taksi prevozi ali s pogrebništvom, zato nekako generalno gledano velja, da se od tega ne more odbijati vstopnega DDVja.

Je pa hudič, da "generalno gledano" ne moreš biti noseč - si ali pa nisi. In to isto velja tudi za davke.

Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik torek pravi:

Na splošno nemška etika ni nevamkaj. Pri nas v firmi imamo največ težav s plačili od nemških in švicarskih kupcev. Pač mislijo da so najbolj pametni in lahko nam balkancem solijo pamet prav vsaki stvari. Sicer mislim da lumpov tam gori ni manj kot pri nas, jim pa znajo bolj učinkovito stopiti na prste.

Kaj naj rečem?

Drži in ne drži.

Jaz imam s svojimi naročniki odlične odnose (plačajo v 8ih dneh, kot je navodilo na fakturi).

Ostali imajo katastrofalne.

Ti pa verjamem - verjetno se tu res pojavlja kup nemškega ološa, ki misli, da bo nategoval zgolj zato, ker baje tu še vedno pišemo v klinopisu.

Citat:
Uporabnik torek pravi:

Ne vem zakaj je "kupiti z davčnega stališča ugodno" = "nategovati državo". Državo nateguješ če zakon kršiš (jaz bi k temu dodal še če kršiš pameten in logičen zakon). Avti pri nas niso nikoli bili brez DDVja, neke zdrave logike razen foušije pa pri tem ni.

V SLO je povedano trgovanje z narkotiki. Zakaj - zato, ker je narkomanija nezaželen družbeni pojav in da se ta pojav čim bolj zmanjša, se prepove trgovanje z narkotiki. Četudi bi te narkotike z veseljem kupili (in prav nič zlorabljali) težki bolniki.

(pa prosim, ne me zdaj vleči v kakšne težke družbene debate, kaj bi bilo, če bi bilo to dovoljeno - in kaj bi bilo bolje in kaj slabše).

Citat:
Uporabnik torek pravi:

V dobrem zakonu je malo lukenj - število lukenj in možnih različnih razlag se zelo poveča če je v zakonu kup izjem in "razen pri....". S tem se povečuje možnost napak, zlorab, ... skratka cel kup dela imajo dacarji, svetovalci,... zavezanci pa se ukvarjajo s tem namesto s poslom.

Točno. Zato se napiše "avto ne" in je vsem nedvoumno jasno.
smile-1.gif

Citat:
Uporabnik torek pravi:

Če bi od avta odbil DDV v čem bi bil problem ? Če bi nekdo potem res nakupil avtov brez DDVja za celo žlahto (kar bi bila zloraba) ga davkarija komot stisne 1. z bonitetami 2. s presjo kaj je in kaj ni "poslovno potreben strošek". Npr. firma z enim zaposlenim pač ne rabi 5 avtov. Takemu zavezancu bi ob pregledu "vrgli iz stroška" 4 avte + zanje obračunali vse bonitete,... in bi hitro ugotovil da je ceneje če žlahta kupi svoje avte.

To bi bila šele zabava. Kaj je in kaj ni poslovno nepotreben strošek.

Najbrž se strinjaš, da je veliko lažje dokazati, ali je neka kišta na kolesih avto ali ni, kot pa kaj je poslovno nepotreben strošek.

In zato velja tisto, kar si napisal zgoraj - ker je enostavno, je čisto.

Se pa s tem nekaj ljudi useka po glavah. Kot jih useka tista prepoved trgovanja z narkotiki.

Nazadnje urejeno:

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Ciljala sem konkretno na taksi službe. Ko sem namreč opravljala izpit na inštitutu, sem trdila, da se pri taksi podjetjih DDV od osebnega avtomobila NE odvaja, ker je namreč avtomobil njihova delovna oprema, ampak sem odgovorila napačno. Tudi jaz vem kaj piše v ZDDV, ampak rečeno mi je bilo drugače (tako kot sem napisala zgoraj). In to s strani osebe, ki se mi zdi najbolj kredibilna kar se davščin tiče....

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Vsak se sam odloči, komu oziroma čemu bo zaupal in zakaj.

Če bi bila jaz Micka, bi sigurno prej verjela Micki kot pa Marjanu.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Ker je debata popolnoma zašla in bi se bilo potrebno pogovarjati o nakupu avtomobila "na firmo" sem ostalo kantiral.

@kozarec in mitzy - vem da je bilo zanimivo malo podebatirat o marjanu - tudi meni, vendar verjamem, da se strinjata da ni bila debata več ničemur podobna.

Sedaj pa če ima še kdo kakšne informacije o nakupu avtomobila preko firme, kar na dan z njimi
smile-1.gif

lp

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
No... da jaz dodam malo k vprašanju.
Kaj pa operativni leasing?

Tu se upoštevajo celotni stroški in odbija se DDV. Ali se pa motim!?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Poglej...je tudi govora o tem.

Ne odbije se, razen če je dejavnost takšna.