Nakup avtomobila "na firmo"...

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Da se vrnem nekaj vprašanj nazaj ... rent a car za minimalni znesek na mesec - kako bi šlo to čez pri davčnem pregledu?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Tole pomoje ni ravno na eazy izvedljivo, oz vprašanje če se da komu "zajebavat" s tem zaradi tistega nekaj DDVja. No..razen če govorimo o 100.000+ avtomobilih, ampak ljudje ki jih kupujejo imajo toliko denarja da jim za DDV visi dol
wink-1.gif

Da se vrnemo k debati, ker še vedno ne vem vsega. Torej DDV ni šans, da se odbije, edino pač če rešem "bmk" in ga na lastno pest odbijem, ko pride inspektor bo pa veselo
smile-1.gif

Kako je pa zdaj z stroški..se lahko da avto v strošek ali ne?

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Še enkrat:

Citat:
Uporabnik Bucko pravi:

Ne. Tudi tovorno ne gre v strošek.

Kje si tole (puščica, ki kaže v tvoj citat) pobral?

(drugič preveri, na kaj se nanaša kakšen odgovor - forum to omogoča).

Nazadnje urejeno:

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Zmeraj odgovarjam zadnjemu .... torej sem odgovoril tebi. Mogoče sem slabo kreiral stavek, pa me nisi čisto zastopila....
redface-1.gif

Tovorno vozilo po 1.1.2007 ne gre v strošek, ali se motim?

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Po 33. členu ZDDPO-2 sodeč se motiš.
(je pa res, da je treba paziti še na 29. člen - samo tako štorasti najbrž ne boste, ali se motim?).

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Zakaj pa je potem večina privatnikov kupovala nova tovorna vozila pred 1.1.2007?

Nazadnje urejeno:

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Zmanjšanje davčne osnove - evo zdej sem pa našel izraz - tega ni več pri tovornih vozilih?

P.S.: Davke imaš v malem prstu
aplauz.gif
- te predlagam za titulo davčna svetovalka.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Šlo pa-pa.
Točno s 1.1.2007.

(davkov nimam glih v malem prstu - zato psssssssst, da te ne bodo slišala kakšna napačna ušesa
d055.gif
)

torek

Pripravnik
28. okt 2007
269
0
16
Joj kako nekateri mešajo zadeve!!! Nisem računovodja vendar nekatere stvari lahko "po kmečko" pojasnim. Naj kdo pove če se kje motim.
1. Do 1.1.2007 je nakup tovornega vozila štel v davčno olajšavo za investicije - torej sem kupil tovornjak za 100.000 in sem si v letu ko sem ga kupil znižal osnovo za davek od dobička za 40.000. Je tako ?
2. Pred 1.1.2007 in tudi sedaj (in upam da bo večno tako) gredo tako tovorna kot osebna vozila "v strošek". Torej vozilo kupim in kot odhodek oz. strošek (prihodki-odhodki=dobiček) upoštevam
- amortizacijo (mislim da 20% od vrednosti letno)
- stroške vzdrževanja (servisi, gume, popravila, zavaorvanje,...)
- stroške uporabe (gorivo, cestnine,....)
Razlika v tem delu razlike med tovornimi in osebnimi NI.
3. Razlika med tovornimi in osebni je v tem da:
- od tovornega odbijem vstopni DDV ki sem ga plačal pri nabavi
- od tovornega odbijem DDV tudi od goriva, servisa, gum,...
- od osebnega DDV ne morem odbiti (niti od nabave, niti od najema, niti vzdrževanja,...)
- od sebnega plačujem še boniteto v kolikor ga uporabljam tudi za osebne namene (potni nalogi!)
Ni torej enega odgovora ali se splača ali ne kupiti osebni avto na firmo ali ne. Pri tovornih pa skoraj ni dileme - vedno se splača na firmo že zaradi DDV.

Na jetra mi gre ko nekateri rečejo da "privatniki izkoriščajo" državo ko se vozijo s službenim avtom tudi privat in bognedaj da bi od tega odbili DDV. V EU je kar nekaj držav (Nemčija, Luksemburg, v nekaterih primerih mislim da Italija,...) kjer se osebni avto na firmi tretira kot vsak drug stroj ali tovorno vozilo. Torej se odbije DDV tako od nabave kot tudi od kasnejših stroškov. Poznam par ljudi v Nemčiji ki si na firmo vsakih par let kupijo novega porscha - in nihče tega ne jemlje kot goljufijo. Če firma dovolj dobro dela da lahko pokrije take stroške - zakaj ne. Če poslovodja oz. lastnik oceni da se npr. dostavljalec pice lahko vozi avtom za 100.000 EUR, pa naj se. Ni država ali davkarija tista ki bi sodila kaj je za uspešno poslovanje firme potrebno. Po tej logiki bi rekli da se prizna kot strošek samo navadna keramika in ne granit v poslovnem prostoru, v pisarni je lahko samo linolej do xxx EUR/m2, miza je lahko samo iz laminata in ne furnirja, računalniški monitor max.17", plača za delavca max.xxx EUR,... skratka BREZ VEZE. Za uporabo avta naj se obračunava neka razumna boniteta in potem naj si vsak sam izračuna kaj se mu splača.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik torek pravi:

1. Do 1.1.2007 je nakup tovornega vozila štel v davčno olajšavo za investicije - torej sem kupil tovornjak za 100.000 in sem si v letu ko sem ga kupil znižal osnovo za davek od dobička za 40.000. Je tako ?

Za 10.000 pa res.

Citat:
Uporabnik torek pravi:

Ni torej enega odgovora ali se splača ali ne kupiti osebni avto na firmo ali ne. Pri tovornih pa skoraj ni dileme - vedno se splača na firmo že zaradi DDV.

Na jetra mi gre ko nekateri rečejo da "privatniki izkoriščajo" državo ko se vozijo s službenim avtom tudi privat in bognedaj da bi od tega odbili DDV.

Nekak ne štekam - najprej trdiš, da se nekaj splača na firmo, potem pa govoriš, da se s tem države ne goljufa (da ostanem pri bolj domačem jeziku).

Če s to izbiro ne nateguješ države (v smislu manj plačanega davka), potem ne razumem, na osnovi katerih kriterijev si si za nakup tovornega vozila izbral firmo?

A ne?
tongue-1.gif

Namig - nemška poslovna etika (in morala) ni niti slučajno enaka balkanski, pardon slovenski. Kar je praksa jasno pokazala že takoj po nekaj letih po uvedbi DDVja.

Nazadnje urejeno:

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Amortizacijska stopnja za avtomobile je sedaj 12,5%, kar se meni zdi totalna oslarija.
stupid-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:

Amortizacijska stopnja za avtomobile je sedaj 12,5%, kar se meni zdi totalna oslarija.
stupid-1.gif

Gledam in gledam.

Pa ne najdem.

V mojem uradnem listu še vedno piše 20%.

Nazadnje urejeno:

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
"Še posebej pa se ne moremo strinjati z višino davčno priznanih stroškov osebnih avtomobilov, ki se uporabljajo v dejavnosti. Že v preteklem letu je bila znižana davčno priznana stopnja amortizacije za osebne avtomobile in bo tudi poslej veljala v višini 12,5% na leto, kar pomeni amortizacijsko dobo 8 let. Osebni avtomobil pomeni v veliki večini dejavnosti nujno osnovno sredstvo, tudi ni jasno, zakaj niso izvzete tiste dejavnosti, ki jim je npr. osebni avtomobil osnovno sredstvo, s katerim pridobivajo prihodke (avto-taksi, avto šole ipd.). Zato predlagamo dokazovanje opravljenih voženj za dejavnost na podlagi vodenje evidenc o prevoženih kilometrih."

Vir: http://www.ozs.si/obrtnik/prispevek.asp?IDpm=303&ID=291

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Sorry, babji trači tipa "Iz ministrstva za finance so pricurljale nekatere podrobnosti glede sprememb zakona o dohodnini in zakona o davku od ....." niso baš neka referenca.

Glej raje ZDDPO-2, 33. člen, ki pa celo res velja.