Nadure in praksa podjetij v Sloveniji

dejchi

Pripravnik
29. dec 2008
77
0
6
www.tvojfitnesizziv.net
...KSZ...

Mene pa zanima ena druga stvar, v zakonu je sicer, da max število nadur na leto nesme preseči 230ur (pisni sporazum z firmo), kar pomeni 19.1 nadura na mesec... nam v firmi dajo na plačilno največ 20 nadur...a bi se lahko zmenil z delodajalcem in "prosil" da bi mi recimo v mesecu februarju,ko je mesečna obveza 160 ur dali na plačilno listo 40 nadur in mi jih tudi izplačali kot nadure
confused-1.gif

Pa da bi recimo marca oddelal brez ene nadure in tako imel povprečje 20 nadur/mesec useeno
confused-1.gif

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Saj fora je v tem da mi imamo 12 in 8 urne izmene, pa če te tisti dan ni na razporedu ne dobiš plačano. WTF ?!?!?!

Samo vprašam: a ni to normalno? Če nisi na razporedu, je to zate isto kot sobota oz. nedelja za delavce s 40 urnim dopoldanskim delovnikom. Ne vem, kakšno nadomestilo bi moral imeti. Saj praznik ni namenjen, da je delavec doma, pa ga firma v vsakem primeru plača, ker v takem primeru bi morali tudi vsi delavci, ki so ob sobotah in nedeljah prosti, pa je praznik, dobiti nadomestilo. Meni se zdi korektno.
Aja, nimam plačanih nadur, lahko jih koristim 1:1.
LP!

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Nisem imel namena razpredati kaj je prav in kaj ne, paæ æe imajo nekateri praznike plačane in so lepo doma, nevem zakaj jih mi nimamo ??? To me moti.

Pa nimamo nobenega turnusa ali kako bi se izrazil, delamo kakor delamo ni nekega določenega reda.

LP

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik dejchi pravi:
...KSZ...

Mene pa zanima ena druga stvar, v zakonu je sicer, da max število nadur na leto nesme preseči 230ur (pisni sporazum z firmo), kar pomeni 19.1 nadura na mesec... nam v firmi dajo na plačilno največ 20 nadur...a bi se lahko zmenil z delodajalcem in "prosil" da bi mi recimo v mesecu februarju,ko je mesečna obveza 160 ur dali na plačilno listo 40 nadur in mi jih tudi izplačali kot nadure
confused-1.gif

Pa da bi recimo marca oddelal brez ene nadure in tako imel povprečje 20 nadur/mesec useeno
confused-1.gif

Zakon omejuje nadure na 20 ur mesečno ne zato, da ti jih ne bi plačali, ampak obratno, da ti jih ne bi naložili. Če so ti jih naložili, so ti jih dolžni izplačati. Kako in na kakšen način je njihov problem. V prekršku so že in poleg kazni lahko na na sodišču "popušijo" tudi neplačane nadure.
Torej v fajt za svoje pravice. Če ti ne morejo izplačati, naj ti omogočijo koriščenje dopusta, kasnejše prihajanje v službo, torej karkoli, s čimer boš skompenziral nadurno delo. Samo ne se pustit, da te nategujejo, ker kao zakon to določa. Zakon je bil spisan v obratni smeri in ne omejuje izplačila nadur, omejuje nadurno delo in čim je kvota višja, je podjetje v prekršku, in ne zaposleni. Ter naj se tega v podjetju zavedajo.
wink-1.gif

Ogo

dejchi

Pripravnik
29. dec 2008
77
0
6
www.tvojfitnesizziv.net
Ne sj fora je v tem, da meni ni problem oddelat 40 nadur...samo rad bi jih imel izplačane vse na plačilni kot nadurno delo...z mojo prošnjo firmi se to da ali ne, to me zanima
confused-1.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
recimo da greš na sodišče, kako boš dokazal koliko nadur si res naredil?

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik dejchi pravi:
Ne sj fora je v tem, da meni ni problem oddelat 40 nadur...samo rad bi jih imel izplačane vse na plačilni kot nadurno delo...z mojo prošnjo firmi se to da ali ne, to me zanima
confused-1.gif

Veliko izplačevanja nadur se ne izplaša, raje vsak mesec 20-30 izplačaj drugače te udari dohodnina.

dejchi

Pripravnik
29. dec 2008
77
0
6
www.tvojfitnesizziv.net
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
recimo da greš na sodišče, kako boš dokazal koliko nadur si res naredil?

Sicer nisi mene vprašal... jst imam v mapi zbrane vse plane dela torej moje ure kjer se lepo vidi število nadur...ter plačilne za usa ta leta k sm redno zaposlen
cool-1.gif

dejchi

Pripravnik
29. dec 2008
77
0
6
www.tvojfitnesizziv.net
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik dejchi pravi:
confused-1.gif

Veliko izplačevanja nadur se ne izplaša, raje vsak mesec 20-30 izplačaj drugače te udari dohodnina.

Če se mi povprečna neto plača ( z 20 nadurami usak mesec ) giblje med 500 in 600 € brez malce in prevoza,dvomim da bom plačal dohodnino
confused-1.gif