Nadure in praksa podjetij v Sloveniji

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Kakšna je praksa podjetij v Sloveniji glede nadur? Se dejansko plačujejo ali je to bolj izjema kot pravilo?
smile-1.gif

V kakšnih zneskih pa se izplačujejo, če imaš npr. kaj pa vem 1.500 bruto plače brez nadur in imaš v enem mesecu 30 nadur (realno pride tudi krepko več) od tega kakih 15 čez vikende. Do kolikšne razlike v plači naj bi prišlo brez in z temi nadurami?

Koliko vas je srečnežev, ki delate striktno 8 urni delavnik?
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.073
110
63
Placajo ti lahko zgolj 20 nadur na mesec in 170 na leto, s tvojim pisnim soglasjem 230 na leto. V nobenem tednu ne smes imeti izkazanih vec kot 8 nadur.

Prakse podjetij so zelo razlicne. Kjer sem delal je bila obvezna prisotnost med 8 in 15.00, izplacali pa so zgolj polne nadure pred 7 uro in po 17 uri (med delavnikI).

Nadure so pa bile placane 150% normalne ure ob delavnikih in sobotah ter 200% med nedeljami. Tisti, ki so izkoriscali sistem in sli delat dve nedelji, so si tako placo dvignili za 20%.

LP P

Sedaj pa sem srecnez, ki si sam odrejam delo (vcasih 10-11 ur, vcasih pa grem v petek po kosilu zakljucim)

Sergio81

Fizikalc
29. jul 2007
1.651
0
36
V oblakih
<no nadure ti poleg zakonskega maksimuma lahko prikazujejo tudi v obliki stimulacije, vsaj pri nas je to stalna praksa, plačane so pa 130%

Dokler firma posluje s takim +osm se me zdi pav, da tudi raja dobi svoj kos.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Kot slišim, se večinoma ne plačujejo, kvečjemu jih lahko koristiš, pa še to bolj kot ne v omejenem obsegu.

Kar me v bistvu čudi - če ti ne plačajo oz. ne dovolijo koristit ur, po koncu šihta dvigneš rit in greš domov, pa naj se delodajalec praska po glavi.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Ko sem bil še zaposlen:
1. Služba (zavarovalnica): se niso plačevale, so pa se lahko koristile. Zaradi koriščenja so mi celo podaljšali zaposlitev za 14 dni in sem pri novem delodajalcu teh 14 dni dobil ločeno plačanih. Zelo fer.
2. Služba (do nivoja managementa): bilo je veliko nadur, vse so se plačevale kar pošteno, se je dalo z nadurami zaslužiti še eno plačo (recimo, ko sem delal med bolniško)
2. Služba (management): kar precej nadur, ki se niso plačevale, je pa bilo nagrajevanje kolikor toliko dobro urejeno.

Sedaj sem realno edini, ki delam nadure (zaenkrat še neplačane), če je slučajno kdaj gužva (maks par dni zaporedoma) in zaposleni potegnejo se to skompenzira (prost dan, koriščenje ur ipd.). Enkrat je bilo treba delati en dan v vikendu, v zameno so si lahko vzeli en dan prost.

Glede na to, kaj slišim in berem naokoli bo potrebno zaostriti pogoje
wink-1.gif

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
ksz...

plačujejo in koristim jih lahko. Parkrat se mi je zgodilo, da sem jih dala do 10 izplačat, ostalo pa izkoristila s predčasnim odhodom iz šihta. Trenutno bi na količino dela lahko delala 8 ur, ampak zarad določenih razlogov podaljšam in naredim kaj več, kot bi bilo potrebno.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Jah pri mas niso ne plačane, niti koristit jih ne moreš. Se očitno sprejema tako situacijo, kot je. Je pa res, da se ogromno naučiš in dobiš odlične reference in veliko vez, oz. Po domače, nimaš problemov dobiti kasneje dober, dobro plačanšiht. Je pa ogromno nadur in ogromno odrekanja. Dokler zdržiš, zdržiš, ko ti dopizdi greš.

Nazadnje urejeno:

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Ampak korelacije med nadurami in krepljenjem referenc pa res ne stekam?

A vsega tega ne opravis v 8 urah na sihtu?

LP,
PIC

bobrock

Pripravnik
15. sep 2008
124
0
16
V normalnih podjetjih se držijo kolektivne pogodbe, v kateri je zapisano, da se morajo nadure izplačevati (+50%).

V banana-državi pa poslujejo tudi banana-podjetja, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov kolektivne pogodbe ne upoštevajo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Nadur je še pa še, v bistvu moraš biti na voljo 24 ur na dan. Ekstra plačilo za to je 0.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Ampak korelacije med nadurami in krepljenjem referenc pa res ne stekam?

A vsega tega ne opravis v 8 urah na sihtu?

LP,
PIC

Šiht je sam po sebi takšen, da zagotavlja dobre reference. Šiht pa je tudi sam po sebi takšen, da je ogromno neplačanih nadur.

Ni neposredno povezano, je pa psihološko. "Sicer ne dobim nadur !"#$%&/()=?!!!!, ampak če so mi reference pomembne, bom potrpel nekaj časa".

Sem si pa zračunal kakšna plača bi bila, če bi dobil vse nadure...
shocked-1.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Šiht pa je tudi sam po sebi takšen, da je ogromno neplačanih nadur.

šiht sam po sebi ne vem kak je lahko takšen
stupid-1.gif
lahko pa je firma, ki izkorišča brezplačno - suženjsko delovno silo. kolko pa se kdo pusti izkoriščat pa je njegova stvar. eni so prisiljeni ker ne dobijo druge službe, eni so pyæke pa se pustijo izkoriščat, spet drugi, ki so nenadomestljivi, dvignejo rit ob 15:00 in gredo.
tak je moj kolega ki mu šef ne izplačuje nadur. ob 15:00 gre.
mi imamo nadure plačane 130%, nedelje 150%, plačajo pa res vsako minuto. včasih je še bila opcija koriščenje ur, kar je meni bolj pasalo, pa so pol to skenslali

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Pri nas so plačane samo odrejene nadure, torej rabiš papir in odobritev nadrejenega. Če pa maš recimo preveč časa in si več kot 8 ur v službi, so to samo plus ure, ki jih lahko izkoristiš, da greš kdaj prej domov, ne moreš pa tega dobiti plačanega.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.978
40
48
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
šiht sam po sebi ne vem kak je lahko takšen
stupid-1.gif
lahko pa je firma, ki izkorišča brezplačno - suženjsko delovno silo. kolko pa se kdo pusti izkoriščat pa je njegova stvar. eni so prisiljeni ker ne dobijo druge službe, eni so pyæke pa se pustijo izkoriščat, spet drugi, ki so nenadomestljivi, dvignejo rit ob 15:00 in gredo.

Točno tako. Pogodba je za toliko in toliko ur (takšno in takšno storitev), kar je čez, mora delodajalec plačati ali kako drugače kompenzirati. Če grem v trgovino po gajbo pira in zraven vzamem še par flašk in piksn, bi me samo čudno gledali, če bi predlagal, da plačam samo gajbo, vse ostalo pa je tako, za zraven...
aplauz.gif

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
ksz..

Delovnik imam 40ur tedensko (hvala qurcu). Če pa je potrebno delat nadure, jih pa komot. Izberem pa lahko med koriščenjem teh nadur (kak dan doma), ali pa lahko zahtevamo izplačilo.
cheer.gif

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Pri nas je tako, da je plačanih 20 nadur, ostale so skrite v stimulaciji. Zame, ki ne prinašam neposredno denarja v firmo (skladišče in nabava), ni ravno zaželjeno, da delam nadure, fantom na terenu se pa kar naberejo in dobijo še kakih 100 do 200€ k plači.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Hm, mogoče bi morali v vašem podjetju malo razmisliti glede nadur v skladišču. Konec koncev si ti tisti, ki prodajalcu omogoči, da ima hiter dostop do robe (oziroma da sploh roba je v skladišču).

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
V soboto sem naredil 16 (7.00-23.00) nadur v nedeljo pa 7, če bodo pa plačane pa sporočim desetega
smile-1.gif

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Citat:
Uporabnik ovca pravi:
ksz..

Delovnik imam 40ur tedensko (hvala qurcu). Če pa je potrebno delat nadure, jih pa komot. Izberem pa lahko med koriščenjem teh nadur (kak dan doma), ali pa lahko zahtevamo izplačilo.
cheer.gif
enako
cheer.gif