Lahko pa se gremo še pravno malo poglobit v te pogoje. V pogojih piše, da krijejo nadomestno vozilo, če je vozilo bilo poškodovano zaradi katere od nevarnosti splošnega ali delnega avtomobilskega kaska. Nikjer pa ne piše, da mora biti ta nevarnost tudi zavarovana, da se lahko koristi nadomestno vozilo, niti ne piše da mora biti ta nevarnosti uveljavljena iz te police, da se odobri nadomestno vozilo.Evo, o tem sem pisal - po pogojih pripada stranki nadomestno vozilo kot sem napisal, seveda pa je vedno opcija, da ima nekdo na zavarovalnici dober dan in ti odobrijo nadomestni avto kako drugače ampak na to se ne moreš zanašat oziroma ti lahko ti pripelje druge negativne posledice na tvoji polici tako da se jaz osebno pač najbolj zanašam na zavarovalne pogoje ter v aktualnem primeru seveda na odgovornost povzročitelja škode.
Spodaj citiram aktualne pogoje kasko zavarovanja pri Savi in Generaliju, Triglav pa ima posebnost in ima po pogojih na voljo nadomestno vozilo zgolj v primeru kraje vozila in plačane kombinacije delnega kaska kraja ali pa iz naslova določenih avtomobilskih asistenc. Allianza in Grawe pogojev zaenkrat nisem preverjal a bi si upal trditi, da imata to enako kot Sava in Generali.
Sava:
Generali:
Triglav:
Jasno je, da je prometna nesreča nevarnost splošnega avtomobilskega kaska in če je vozilo bilo poškodovano v prometni nesreči (nikjer ne piše ali moraš biti povzročitelj ali oškodovanec), je jasno iz pogojev, da ti nadomestno vozilo pripada za čas, ki je potreben za popravilo.
Ne vem, ali teh pogojev ne pišejo pravniki, ali so na zavarovalnicah le butasti pravniki, ali pa tukaj tudi ti malo napačno tolmačiš?
P.S. Ko sem imel nesrečo (bil oškodovanec) sem vedno (zadnje 4 leta je to bilo 2x) lahko koristil svojo polico za kritje nadomestnega vozila, brez kakršne koli težave, prošnje, karkoli. Na svojo zavarovalnico sem poslal kopijo zapisnika povzročiteljeve zavarovalnice in takoj dobil odobreno nadomestno vozilo iz lastne police.