Na sv. prvenstvo pizzopekov posiljamo gozdarja...

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Avtofun, kaj je komu to in ono in kaj komu "ustreza" je tu povsem nepomembno. Original stane kolikor stane, ker ima za to določeno podlago itd. Celo napisana je v standardu in jo v Veraceju precej dobro izpolnjujejo - to pa stane si predstavljam. Seveda gre za gostinca, kateremu morda kdaj kaj zaniha, večinoma pa ne. Sej veš, kot naša kranjska....
Če si se našel v mojem zapisu kot "seljačina" potem je to tvoj problem, ne pa moj namen. Vsi bi tule verjetno skočili v luft, če bi bilo govora o naši kranjski in bi nek "đek" za tekmovanje pripravil tako iz piščanca, a za pizzo pa 101 mnenje od katerih 99 nima smisla. Debata v glavnem teče brez veze. Lahko se nadaljuje, ko dotični človek pride s tekmovanja....
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Softi, točno to. Postopek fermentacije in način peke naredita svoje. Nekaj čisto drugega, kot pizza iz tudi boljših slovenskih pizzerij, kjer kljub temu da imajo dobre pizze rabim celo popoldne, da pridem k sebi. Neprimerljivo in v vsej svoji preproščini neapeljskega stila vrhunsko!
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Avtofun, kaj je komu to in ono in kaj komu "ustreza" je tu povsem nepomembno. Original stane kolikor stane, ker ima za to določeno podlago itd. Celo napisana je v standardu in jo v Veraceju precej dobro izpolnjujejo - to pa stane si predstavljam. Seveda gre za gostinca, kateremu morda kdaj kaj zaniha, večinoma pa ne. Sej veš, kot naša kranjska....
Če si se našel v mojem zapisu kot "seljačina" potem je to tvoj problem, ne pa moj namen. Vsi bi tule verjetno skočili v luft, če bi bilo govora o naši kranjski in bi nek "đek" za tekmovanje pripravil tako iz piščanca, a za pizzo pa 101 mnenje od katerih 99 nima smisla. Debata v glavnem teče brez veze. Lahko se nadaljuje, ko dotični človek pride s tekmovanja....

Mislim da se ne razumeva midva tukaj prav, še enkrat, v kolikor je tekmovanje iz Neapeljske pizze se naj tam takšne pečejo, po tradiciji in njihovih postopkih ampak debata že dolgo ne teče v smeri "tekmovanja". Enačiti pizzo in kranjsko klobaso je pa smešno in nima nobenih vzporednic. Pizza ni nobena zaščitena jed in jo delajo povsod po svetu drugače. Ta tradicionalna varianta je pač ena izmed XYZ variant ki se pečejo. Jasno da bodo vsi skočili pri Kranjski če bo drugačna kajti KK je zaščitena in se mora delati točno po recepturi. Je pa zopet tako, tudi Kranjska se sigurno da še izboljšat ampak ker je zaščitena jed bi s tem prišel ven drug izdelek če bi primerjali recepturo. Torej če bi dal zraven čili ne bi bila več Kranjska klobasa ampak bi bila AzijskaKranjskaKlobasa. Pizza pa je pizza. Kar se pa tiče dejstva da je tebi ta Neapeljska opcija dost lažja in ti ne "obleži" v želodcu pa hvala bogu. Jaz nimam s tem težav, je pa res da že leta in leta več ko pol pizze ne pojem, jo delim z nekom, pa zraven vzamem raje kakšno solato. No ta polovica "Slovenske" pizze je količinsko nekje ekvivalent tem tradicionalnim ki jih pečejo v Veraceju. Morda je odgovor tudi v količini in ne zgolj v njihovem testu...
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Vse ok. Glede prebavljivosti originalnega recepta pa posveti nekaj dni pripravi po temle napisanem standardu za pravo pizzo in potem poročaj. Je že tako, da je ta prva in prava in zaščitena - zato tisti, ki jo dela pridobi ta standard. Ostalo so izvedenke. Mene ne moti dobra hrana nikjer, me pa zmoti v današnjem času brisanje mej med zadevami in posploševanje na subjektivno raven - tako zelo značilno pri nas. Ko temu dodaš še mnogokrat nizek odnos ponudnikov do strank (to pomeni, ko ti prodajajo najcenejši drek od sestavin....), pa imam počasi plafon dosežen. Vsak je mojster za vse in sodi po svoje, pa nima veze kako omejeno je dojemanje in znanje. No pa saj na koncu koncev je vseeno. Tema se je pa začela z ogorčenjem avtorja nad tem, kdo bo šel predstavljat Slovenijo v peki pic v deželi pic. Go figure!

So pa vedno free kategorije, tudi na največjem svetovnem BBQ tekmovanju KCBS jo imamo npr. Torej počakajmo, kako se bo odrezal slovenski predstavnik in v kateri kategoriji.

Uradni standard za pizzo - eden in edini:

http://www.pizzanapoletana.org/public/pdf/disciplinare%202008%20UK.pdf
 
Nazadnje urejeno:

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Jaz se pridružujem analogiji z original avtomobili
smile-1.gif
Pa tisti, ki tako hvalita italijanske picerije in da v povsod v Italiji dobiš avtentično pico. Kaj je potem s pico s pomfrijem, ki jo dobiš ravno v Italiji?

Pač vsak naj je kar mu paše.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Zakaj je potrebno takšno posploševanje....tudi pizza burek imamo. Dejmo to prijavit. Sej bo, a ne? Smo pač mal posebni in nam to paše. Al pa štrukelj pizza, da me ne bo kdo napadel? Ja kej čmo, Francka pr Jošt' res dobre nardi, pa domač paradajz ma, ni kej...ta bolš, res! Namerno močno pretiravam.....

Avto = Tehnologija, kaj ma to opravit s hrano, ne vem......tehnološko pridelana ali predelana je namreč slabša, medtem, ko je avto vedno boljši (vsaj tako naj bi bilo...).

Aleš85....kdo je izjavil, da so povsod po Italiji avtentične pizze??? Norost.............
 
Nazadnje urejeno:

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Jaz sem tudi v tem klubu. Po drugi strani pa tudi rad probam kakršnokoli pico. Originalno ali pa ne
smile-1.gif
 

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Ali nisi malo prej tudi ti zagovarjal izključno original pico? To nima veze s kakovostjo sestavin. Kakršnakoli pica že je, mora imeti kakovostne sestavine. In zato je lahko vaša "fina" original pica ali pa kakršnakoli slovenska s pol kile ostalih sestavin.

In točno tukaj ima vezo z avtomobili. Kakovostne sestavine pa ni važno, če je oldtimer ali nekaj novejšega.
 

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik pleXwriter pravi:
Najbrž je mislil samo Etno iz divače, ker tista v podutiku je polom
wink-1.gif

Jaz sem to v DIvači konzumiral, nisem vedel da je še v Podutiku
smile-1.gif

jest sem se tudi v petek v Divačo mimgrede dol z avtoceste zapeljal in sem tudi boljkot ne razočaran odšel.
me je zadnjič veliko bolj navdušila pica v Kranjski Gori v Boru ... res kvalitetne sestavine okusno, da se ti kar stopi v ustih
grin1.gif

pol pa ne vem, al sem bil res tolk sestradan po celodnevnem smučanju al je blo res tolk dobro
nahrung002.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Ekola....ke bil že na začetku link, tako da dec sigurno paše v eno od kategorij. Narobe pa je, da se potem takoj začne debata, da je itak ta in ona pizza boljša od prave pizze in tu je problem in to je narobe. Ni primerljiva, ne more bit za to boljša ali slabša. Subjektivne ocene pa so od vsakega od nas. Ti dve pizzi pa nikoli ne bosta ocenjeni side by side.

http://campionatomondialedellapizza.it/eng/
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Ales 85....samo še tole. Še kako ima opravka s kakovostjo sestavin in postopkom, če želiš doseči nek rezultat in da, vse sestavine nasplošno bi morale biti kakovostne. Se čisto strinjam. In ideal world. Samo potem odpadejo subjektivne ocene, v stilu "meni ta original pizza ni dobra v primerjavi s tisto, ki jo jem že od vedno v piceriji za vogalom.....". Se pač vsedemo in na podlagi regulativ in znanja ocenimo zadevo. In tako tudi bo na tekmi.
 
I

Izbrisan uporabnik 474

Problem je nastal, ker dandanes mora vsakdo bit strokovnjak vsaj za nekaj... In tako imamo gurmanske burgerje z angus govedno, ravno prav pečene in z hlebčki, ki so jih angelčki posrali, pa pravo pravcato napolitna pizzo, ki mora zoret ob polni luni z buffallo mozarello, narejeno iz mleko prostopašnih krav, ki so jih pozizale še ne 16-letne device...

A oboje je in bo vedno in povsod zgolj in le - junk food! Za nažret, spit zraven pol litra pira ali kokakole in to je to. Vsa ta tekmovanja pa podjebavanja, kira pizza je "prava", pa je umotovor novodobnih japijev, ker glih majo 5 minut cajta. Ne se preseravat tam, kjer ni treba...

In ja, meni je (povsem subjektivno) pizza z pekočo salamo, gorgonzolo, koruzo in kislo smetano 1000x boljša od zamgovalne "napolitanke."
 
  • Všeč mi je
Reactions: Swich in Robert

mihec87

Pripravnik
10. feb 2016
31
4
8
Če govorimo o avtentični pizza napolitana je seveda lahko samo takšna kot je predpisana tako kot kranjska klobasa..Seveda pa to ne pomeni da je to ena in edina prava pizza tako kot kranjska klobasa ni edina prava klobasa....

Na yt je kanal Munchies z fajn serijo the pizza show https://www.youtube.com/results?search_query=the+pizza+show kjer lepo pokaže različne stile v katere se je razvila pizza(pri vseh pa picopeki delajo to z veseljem in noben ne trdi moja je tista taprava)...
 

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.458
346
83
34
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
Etna, Divača

Kdaj si bil nazadnje v Etni? Gobe iz konzerve ter suha, prepečena pica. (ne v stilu napolitanske, da se ne bomo zapenjali okrog tega)
 

Spajky

Guru
7. jun 2017
2.749
667
113
Obala
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:... narejeno iz mleko prostopašnih krav, ki so jih pozizale še ne 16-letne device...
Takega mleka je zelo zelo malo, ker so 16-letne device ogroženi podmladek človeške vrste
redface-1.gif
...