Na katerih bankah imate odprt račun?

Birkof

Pripravnik
10. sep 2007
155
0
16
42
SKB
zmaga.gif

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
2 računa na Banki Koper (TRR navadni in poslovni). Vse štima, sploh super i-net banka. Samo cene za storitve so kar visoke ampak to so že povsod.

NLB v teh časih bi pa mene zelo skrbela, baje kličejo stranke za podaljševanje vezav itd., eni znanki ki je hotla predčasno denar odvezat so pa čisto odsvetovali in so ji svetovali naj vzame raje premostitveni kredit, čeprav je dražji, ... pa baje nabijajo stroške pri plačilih v tujino kjer le morejo (kao ni bilo vseh podatkov), zgleda jim gre malo za nohte.

Sicer pa, a nobenega v tej krizi ne skrbi denar na banki? Kaj pa štumf.banka? V Angliji so obrestne mere že skoraj 0.

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Zdaj bom mogla pa res odpret "odrasli" račun, ker začnem resno službo in bi kasneje rada asap najela kredit (potrošniški) za čim dlje in čim večji znesek...trenutno sem pri NLB, ki sem je navajena in mi je KLIK zelo user friendly (spletno bančništvo mora biti top) , vendar me moti, ker je vse neki dodatno za plačat....tako, da cenkam, če bi ostala tukaj. Na drugi strani sem že dolgo let komitentka, verjetno bi zato imela kakšne ugodnosti pri najemu bodočega kredita. Poleg tega imajo glede na tuje banke kar širok spekter kartic (pri tujih bankah nisem našla posojilnih Mastercardov, ampak samo plačilne????), na splošno ponujajo dosti...ampak plačam pa vsak qrc...

Nagibam se k Sparkasse (Udobni plus račun) ali Unicredit bank (Master plus račun), kjer dobiš kar fajn paket storitev po ugodni ceni, vendar me malo skrbi kredit...Sparkasse ima (vsaj po net-izračunih sodeč) nekam omejene pogoje najema kredita (samo do 6 let potrošniškega???), Unicredit sicer kar nekaj opcij, vendar pa je Master plus račun slabši kot Udobni od Sparkasseja...ostale slovenske banke so mi podobne NLB???

Rada bi račun/paket, ki bi vključeval spletno bančništvo in Mastercard (posojilni), vendar za čim ceneje. Pa seveda čim več možnosti in ugodnosti (fleksibilnosti) pri najemu kredita....a se sploh kje da zmenit za 1/2 plače potrošniškega?

Aaaahhhh odrasle dileme
smile-1.gif

Grisbi

Fizikalc
19. jul 2007
2.193
1
36
20 km iz Lj
Citat:
Uporabnik pikapoka pravi:
Zdaj bom mogla pa res odpret "odrasli" račun, ker začnem resno službo in bi kasneje rada asap najela kredit (potrošniški) za čim dlje in čim večji znesek

Se že dolgo nisem nič zanimala, in vidim,da si ti že precej v tem, pa me zanima, če je še vedno tako, da lahko kredit dobi samo oseba zaposlena za NDČ?

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Zaposleni za določen čas lahko dobijo kredit z dobo odplačevanja, ki ni daljša od trajanja njihove pogodbe o zaposlitvi.

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Pa še to ti raje dajo (govorim za NLB) raje limit na osebnem računu (torej, povečajo iz 0.3k€ na 2k€).
Za določen čas ti dajo kredit, kot si sama rekla, ampak več kot 2k€ skor nikoli ne (razen ob poroku)...

Kaj se ti pa bolj splača (limit ali kredit) je pa treba mal preračunat..

Gustl

Pripravnik
5. sep 2007
252
0
16
KSZ...

Imam odprt zlati račun na NLB-ju. Uporabljam Klik, imam trajnike... Zraven pa še varčujem za stanovanje. Ta denar imam trenutno na TRR (ker se je ravno iztekla vezava), kar pa mi ni ravno všeč.
Ker NLB-ju ravno ne zaupam preveč, pa tudi njihov odnos ni na nivoju, bom odprl varčevalni račun na neki drugi banki in presežek denarja položil tam, račun na NLB-ju pa uporabljal samo za sprotne transakcije. TRR zaenkrat ne bom zaprl, saj bom ob najemu stanovanjskega kredita svoje poslovanje v celoti prenesel na tisto banko kjer bom pač vzel kredit, saj ponavadi dajo tudi ugodnejše pogoje.

Zanima me, katero banko predlagate (zaenkrat samo za varčevalni račun)? Trenutno je moj favorit Deželna banka. Obrestna mera so nekje v povprečju ostalih (pa vseeno višja kot pri varčevalnem računu na NLB-ju) in poslovalnica mi je priročno blizu. Poleg tega (firbec pač) v trgovinah opažam, da ima kar precej ljudi DBS-jeve plačilne kartice, torej imajo že kar nekaj komitentov.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Če ti je NLB kul, ne drezaj. Kolikor vem študentske račune tolerirajo še dolgo po preteku statusa. Mogoče malo manj, če dobivaš nanj plačo, ampak te bodo že "spomnili", ko bo čas za to.

Ko bo prišel čas za kredit, bo prišel tudi čas za razmišljanje o menjavi banke. Objavljeni pogoji so eno, kaj se v praksi izpogajaš pa drugo. Prenos računa + celotnega plačilnega prometa k kreditodajalcu, "naročnina" na kakšne dražje storitve, k njim pripelješ še partnerja... vse to so argumenti, ki (lahko) rezultirajo v nižji obrestni meri. Seveda je pomembna tudi tvoja zgodovina, ki jo NLB ima. Ostale banke pač ne.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Visa Wells Fargo
Bank of New Zealand
Nova KBM (NKBM)

Omejitev dviga pa je mislim da okol 390€ oz. podobno, kar je nekoliko malo glede nato da je worldwide acceptable,
če prideš v hotel moras plačevat vsak dan posebaj oz. do teh 390€, kar zna bit tečno, sploh če je plastika edin vir denarja
na potovanju. Bi imel več, pa moj delodajalec ne podpiše no-limit
smile-1.gif

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Grisbika, po moje boš mogla o NDČ začet razmišljat
smile-1.gif
Še nisem slišala, da bi kdo, ki je za DČ zaposlen dobil kredit za več, kot dobo, kot je zaposlen. Pomoje je najboljše, če se na banko obrneš...morda, če si že dolgo časa komitentka, imaš kakšne poroke, ipd. bi se morda dal kej scenkat...ampak dvomim, sploh v teh cajtih...

Jst bom šla po moje najprej u NLB mal pobarat jih...
smile-1.gif

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Obrok kredita v visini polovice mesecnega dohodka je precej odvisen od visine tvojega mesecnega dohodka. Mislim pa da je nekje pravilo, ce imas vec kot 800 EUR place, da lahko dobis kredit v visini polovice za manjse dohodke pa v visini ene tretjine. Jaz sem menjal banko, ko sem potreboval kredit. Sedaj je pac mal kriza okoli kreditov, posebej pri NLB kolikor slisim. A recept je preprost. Dat karte na mizo pa potem po ponudbe k cim vec bankam in se odlocit katera ti najbolj ustreza. Upostevat pa moras kombinacijo tako ugodnosti, ki ti jih nudijo pri kreditu kot ugodnosti pri poslovanju z njimi (racun, provizije, kredite kartice) in izbrati sebi najboljso. Univerzalnega odgovora ni. Drugace bi imela tista banka vse komitente
smile-1.gif

Jaz sem zadovoljen pri Sparkasse, a mi naprimer za razliko od tebe nikakor ne pade na pamet da bi imel posojilno MC. Si raje nogo odrezem. Imam placilno MC, ce pa moram kaj vecjega na obroke kupovat imam pa raje Diners z brezobrestnim* nakupovanjem na obroke (*1 EUR manipulativnih stroskov za vodenje obroka) kot pa obrestno mero 8+% za posojilno kartico.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Bolj pravilna primerjava bi bila posojilna MC in Dinersov Revolving. Ta pa ni več tako ugoden - o.m. 12% + mesečni stroški dobra 2€.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Vem in sem pristaš sprotnega odplačevanja dolgov (plačilna kartica - 1x mesečno), če pa že kaj potrebujem na obroke, pa vzamem prek Diners kartice brezobrestno. Sem poskusil posojilno MC pri NLB že pred leti in mi ni nikakov všeč, da sem stalno nekaj dolžan in stalno neke obresti na obresti itd. Mi je že dovolj stanovanjski kredit, drugo pa lepo z odloženim plačilom. Da bi pa še za vsakodnevno življenje bil zakreditiran, pa mi ne potegne lih. Kot rečeno, ko je treba kaj večjega kupit gre na obroke pri Dinersu in se splača bolj kot karkoli drugega (vsaj po mojem skromnem mnenju).

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Citat:
Uporabnik Dacho pravi:

Jaz sem zadovoljen pri Sparkasse, a mi naprimer za razliko od tebe nikakor ne pade na pamet da bi imel posojilno MC. Si raje nogo odrezem. Imam placilno MC, ce pa moram kaj vecjega na obroke kupovat imam pa raje Diners z brezobrestnim* nakupovanjem na obroke (*1 EUR manipulativnih stroskov za vodenje obroka) kot pa obrestno mero 8+% za posojilno kartico.

Malo sem pogledala na stran Diners Club...nekaj vprašanj:
- koliko limita odobrijo na začetku (baje v enem letu ne moreš povišati)?
- kako odplačuješ obroke...če imam npr. 500 evrov na kartici, kupim omaro za 200 evrov na 4 obroke (se pravi 50 EUR/mesec)...se pravi, vsak mesec mi trgajo 50 evrov nadaljnje 4 mesece, s 300 evri pa še vedno razpolagam za nove obroke? Na koliko obrokov se načeloma da vzeti blago?
- ali je kje vidno/pomembno (npr. pri najemu kredita) da imaš ti takšno kartico - je lahko to problem?
- kolikšni so potem dejanski mesečni stroški?

Še kakšna takšna pomembna stvar?
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
1. Načeloma ti na začetku odobrijo limit nekje v višini tvoje neto plače. Prav tako načeloma ne moreš povišati limita v prvem letu, a meni so ga povišali, ker sem ga pač na začetku nastavil dokaj nizko in glede na mojo plačo so mi ga brez problema ravno tako zvišali.

2. Najprej o limitu, če imaš 500 EUR na kartici lahko na obroke kupuješ do dvakratne vrednosti limita. Torej v tem primeru lahko kupiš nekaj v vrednosti do 1000 EUR in sicer na največ 12 mesecev (kolikor je meni znano) oziroma vsaka trgovina ima svoje pogoje. Jaz sem do sedaj kupoval pri Harveyu, Rutarju, GA, Kompasu bp. Torej če kupiš nekaj za 200 EUR na 4 obroke, plačaš mesečno 50 EUR + 1 EUR stroškov obroka, na kartici pa imaš še vedno na razpolago 450 EUR saj je mesečna obremenitev le 50 EUR in ne 200. Torej za preostale obroke razpolagaš še z 600 EUR, kajti opravila si nakup v višini 400, dvakratnik tvojega limita pa je 1000. To je to.

Mesečni stroški so provizija plačanja položnice, ker za Diners dobiš posebno položnico, ki jo plačaš kot vsako drugo. Potem je pa tu še 1 EUR na vsak obrok. Če imaš 3 stvari na obroke, ti bodo vzeli vsak mesec po 1 EUR za vsako stvar. Če vzameš Diners Unicef kartico imaš prvo leto kartico brez letne članarine (če potrebuješ priporočilo obstoječega člana se javi). Pa še z Unicef kartico gre od vsakega nakupa 0,5% v dobrodelne namene.
cheer.gif

Pa če porabiš letno več kot 6500 EUR (oziroma zbereš 6500 nagradnih točki) letno, jih lahko zamenjaš za brezplačno članarino naslednje leto.

Pa kul je, če ti kakšna transakcija zaštrika, lahko pokličeš njihovo brezplačno številko in ti takoj preverijo zadevo in se da dogovoriti, da ti spustijo transakcijo skozi, če je kakšna neumnost. Pri meni je naprimer bilo to, da sem kupil nekaj na obroke in pri naslednjem nakupu na obroke sem prebil limit za nekih 200 EUR, pa sem rekel dajte no... pa je rekel ok, vam spustim skoz, naj prodajalka še enkrat povleče kartico. Vi pa ne kupujte več na obroke, dokler ne poplačate obstoječih in je bilo zmenjeno. Skratka, customer friendly.
smile-1.gif

Kar se pa kreditov tiče pa mislim, da ne igra nobene vloge. Saj ti tudi nikjer ne komplicirajo, da si kreditno nesposoben, če uporabljaš kreditno kartico. Le poturit ti jo hočejo povsod, da dobiš kao nižjo obrestno mero.

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Hvala za izčrpne informacije.

Btw, zdaj sem videla, da Banka Koper omogoča gotovinske kredite do 10 let (druge banke največ 7,8 let)...ali ima kdo kakšne izkušnje s to banko?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Njihov odnos s strankami res lahko samo pohvalim.

Sem enkrat "prijavil" selitev v tujino za pol leta, da ne bi bilo kakšnih problemov glede frauda. Pa sva z modelom končala pri dvigu limita - še danes mi ni jasno kako, ker tega niti nisem spraševal. Se pravi lahko pokličeš in spremeniš limit, meni se je to zgodilo po dobrem mesecu lastništva DC.

Ali pa napačno vtipkaš PIN kodo na bankomatu in ti čez 10 sec zazvoni telefon: "halo, kličemo iz dinersa, ali ste ravnokar na baknomatu X v kraju Y napačno vnesli pin kodo?". Sicer je šlo za črno kartico, ampak vseeno.

Kul je tudi precejšnje število prodajaln, ki ponujajo obročno plačilo. Sam nisem nikoli izkoristil, ampak nikol ne veš kdaj pride prav.

V predvinjetnih časih si lahko šibal skozi ABC.

My favourite: Diners Business Lounge na letališčih. Sicer so jih v zadnjih letih nekaj zaprli, ampak na Brniku še vedno laufa.

Žal je njihov nagradni program postal katastrofa. Večina zadev je neuporabnih, jaz bi rekel celo sramotnih. Pač kuriš točke, ki jih zbiraš z nakupi (klasično 1€=1tč). Se pa še vedno najdejo uporabne stvari: npr. paket v toplicah za dva, plačaš za enega.

Nekje okvirno do danes so imeli tudi akcijo letov z Adrio v izbrana evropska mesta - spet po principu letita dva, plača eden (drugi plača samo takse). Vprašam za Copenhagen, imajo prosta mesta, za dva pride 485€. Wtf, redna cena za isti termin za 2 osebi, preverjena 10 minut za tem je 555€? Ok, je blo ceneje ampak daleč od oglaševanega (plus potovanja ni moč preklicat, menjat potnikov, spreminjat datumov...). Če se dobro spomnim je bila to moja edina slaba izkušnja z DC.

Aja, pa v UK z njim ne prideš daleč. V Sloveniji in na Hrvaškem pa je zelo razširjena.

Še ena anekdota: nedolgo tega sem hotel plačat bowling z DC. Ne gre, kartica ne prime. Poizkusimo še enkrat - nič. Ok, plačam z MC ampak kaj hudiča je narobe z DC? Pokličem naslednji dan in izvem: plačat sem hotel ob polnoči, ko vsako noč zalaufajo nevemkakšno obdelavo na njihovih sistemih in takrat je sistem za par minut "mrzel", avtorizacija ne pride skozi.
rolleyes-1.gif