Mrzel radiator

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.392
253
83
Mojstri, rabi pomoč.
Imam litoželezni radiator, ki je v uporabi cca 20 let. Na njem je tudi termostatski ventil. Danes pa sem opazil, da je spodnja polovica radiatorja mrzla.
Kaj sedaj?

ivi

Pripravnik
19. avg 2007
466
17
18
V radiatorju se je nabral zrak, ki ga bo treba izpustit na svobodo

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.141
6.959
113
pri taščici
Ali pa imas spodnji ventil prevec priprt. Nekateri sedaj po forumu na veliko pisejo tudi o hidravlicnem uravnavanju radiatorjev, kar prakticno skoraj nihce nima.

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.392
253
83
Zraka ni, preverjeno.
Sem pa spod nji ventil imel odprtega do konca, sedaj sem ga pripl na1/2. Bomo videli če je kaj bolje. So morda smeti v radiatorju? Pred par leti sem ga že pucal in je bila voda črna in umazana s smetmi.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Mr_NO pravi:
Mojstri, rabi pomoč.
Imam litoželezni radiator, ki je v uporabi cca 20 let. Na njem je tudi termostatski ventil. Danes pa sem opazil, da je spodnja polovica radiatorja mrzla.
Kaj sedaj?
-prvo poglej če ni zapikala igla ventila
-drugo preveri radiatorski ventil če imaš pertok ventila odprt na polno
-tretje snami radiator in preveri če teče voda iz dovoda in povratka normalno
-četrto zapri vse radiatorje po hiši in preveri če bo radiator začel greti
-peto ko boš imel radiator snet poglej če ni ventil in zapiralo slučajno zamašeno

ena od teh variant je možna preveri in poročaj
stupid-1.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik jendomen pravi:
Lp
Ali pa je termostatski ventil samo za kratek čas odprl pretok vode, ko ga je zazeblo.

lako vsaj predvidevam da je imel term. glavo na maxsimum odprto,bo videl če bi glavo snel za nekaj časa
17758-icon_confused.gif

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.392
253
83
OK, sedaj je takole.
Ter. glava je bila na max. Sem jo premaknil na srednji položaj. Sedaj sicer greje spodnji del a ne preveč. Kako bi snel ter. glavo?

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
možno je, da je na dnu radijatorja se nabralo usedlin. Tudi sam sem imel takšen primer. Nekaj sem čistil s pritiskom ...malo boljše je bilo... dobro pa nikol. Sem dal lani v en prostor termostatski ventil...in nisem zadovoljen. Prej je bil prostor vroč, sedaj je pa hladen. Sem dal raje stenski termostat ...in to je to. Bom dal navadni ventil nazaj.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Mr_NO pravi:
OK, sedaj je takole.
Ter. glava je bila na max. Sem jo premaknil na srednji položaj. Sedaj sicer greje spodnji del a ne preveč. Kako bi snel ter. glavo?

ja ne vem kateri tip glave imaš ,vsak tip glave se drugače sname in pritrdi ,poslikaj !
sprasujem se.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
možno je, da je na dnu radijatorja se nabralo usedlin. Tudi sam sem imel takšen primer. Nekaj sem čistil s pritiskom ...malo boljše je bilo... dobro pa nikol. Sem dal lani v en prostor termostatski ventil...in nisem zadovoljen. Prej je bil prostor vroč, sedaj je pa hladen. Sem dal raje stenski termostat ...in to je to. Bom dal navadni ventil nazaj.

najbolje je da se po kurilni sezoni celotni sistem prečisti oz. spere,kar je pa zamudno delo vendar bi tako rešil problem. kar se pa glave tiče je pa pri tebi čudno da je postal prostor mrzel vzrokov je po moje več glava zanič ali pa prevelik odzivni čas glave glede na tem. ,in še bi lahko našteval če bi malo bolj podrobno opisal zadevo.
grims-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
ufff... da bi po vsaki sezini metal radijatorje dol in spiral. No sej pomagalo sigurno bi, sam.... velik dela je in potem so problemi še z tesnenjem. No, tak je vsaj pri meni blo.
Sej ni kaj bolj podrobno opisovat. V dnevni imam sobni termostat.... v eno sobo sem dal pa še termostatski ventil (ker je bilo prej dost vroče notri) Zdaj je pa efekt obraten. Soba je dosti hladnejša, tako da moram včasih prinesti sobni term. v sobo. (daljinski)
Mislim, da je narobe to (al se pa motim) , ker ko temperatura v prostoru jer je sob. term. pade, zalaufa črpalka, k požene toplo vodo po sistemu. Vsi radijatorji z navadnimi ventili se segrejejo max. sobni termostat pa pusti samo do določene temperature, ki je nstavljena na njemu. In prostori z navadnimi term. ventili se prej segrejejo in seveda črpalka ugasne. Ta soba pa ostane nedogreta. Poskusil sem še z nastavitvami na term. ventilu.... malo boljše je, ampak segreva se občutno počasneje.
Če bi skoz zamenjal navadne z termost. ventili, bi verjetno dosegel učinek enako povsod, vendar mislim, da bi potem črpalka dalj časa poganjala vodo po sistemu.
Al se mogoče motim???

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.564
470
83
Ni druge.
Imam črpalke na timerju in na vseh radiatorjih termostatske glave. Nekaj je mehanskih večina digitalnih. Topla voda je na razpolago in vsak prostor ima tako svoj temperaturni režim.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
če te prav razumem, imaš za vsak prostor posebno vejo in na vsaki veji črpalko??

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
ufff... da bi po vsaki sezini metal radijatorje dol in spiral. No sej pomagalo sigurno bi, sam.... velik dela je in potem so problemi še z tesnenjem. No, tak je vsaj pri meni blo.
Sej ni kaj bolj podrobno opisovat. V dnevni imam sobni termostat.... v eno sobo sem dal pa še termostatski ventil (ker je bilo prej dost vroče notri) Zdaj je pa efekt obraten. Soba je dosti hladnejša, tako da moram včasih prinesti sobni term. v sobo. (daljinski)
Mislim, da je narobe to (al se pa motim) , ker ko temperatura v prostoru jer je sob. term. pade, zalaufa črpalka, k požene toplo vodo po sistemu. Vsi radijatorji z navadnimi ventili se segrejejo max. sobni termostat pa pusti samo do določene temperature, ki je nstavljena na njemu. In prostori z navadnimi term. ventili se prej segrejejo in seveda črpalka ugasne. Ta soba pa ostane nedogreta. Poskusil sem še z nastavitvami na term. ventilu.... malo boljše je, ampak segreva se občutno počasneje.
Če bi skoz zamenjal navadne z termost. ventili, bi verjetno dosegel učinek enako povsod, vendar mislim, da bi potem črpalka dalj časa poganjala vodo po sistemu.
Al se mogoče motim???

prvo ne vem kako imaš regulacijo
verjetno preko mešalnega ventila -imaš mešalnega samo off-on ali trotočkovnega
na kaj imaš vezano črpalko
pomen je v regulaciji
kjer imaš sobni termostat ne rabiš term. glave drugot pa je zelo priporočljivo
sistem če imaš problem spereš ; ne pabiš pa ga prati vsako leto saj ni priporočljivo
pral še ga nisem nikoli pa še imam vse črne cevi razen kurilnice
zmaga.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Mr_NO pravi:
Mojstri, rabi pomoč.
Kaj sedaj?

Eno (butasto) vprašanje: ali je v prostoru hladno? Ker, če temperatura prostora (oz. v okolici termostatske glave) dosega temperaturo, ki je nastavljena na termostatski glavi, potem ta zapre ventil in posledično zmanjša pretov - del radiatorja je hladen

Nazadnje urejeno:

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
ni mešalnega ventila. Črpalka vezana na sobni termostat.

ja na kaj pa pol kuriš ??
verjetno na drva peč stara ,drva pa iz lastnega gozda???!!
regulacija kolko tolko zadovoljiva se prišpara cca.15 % kurjave
17758-icon_confused.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik Mr_NO pravi:
Mojstri, rabi pomoč.
Kaj sedaj?

Eno (butasto) vprašanje: ali je v prostoru hladno? Ker, če temperatura prostora (oz. v okolici termostatske glave) dosega temperaturo, ki je nastavljena na termostatski glavi, potem ta zapre ventil in posledično zmanjša pretov - del radiatorja je hladen

ma prostor se zagreje na toliko stopinj na kolko imaš nastavljeno glavo seveda če je glava v redu.
ventil zapre do konca ,če je glava kvalitetna jo odpre takoj ko tem. pade za kako stopinjo ali malo prej .
občutek hladnoče ker je pač radiator samo mlačen
d055.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
ni mešalnega ventila. Črpalka vezana na sobni termostat.

aja, še to če kuriš na olje si čimprej (pred drugo kurilno sezono ) nabavi mešalni ventil ,trotočkovni motor in sobni termostat z možnostjo tedenskega programiranja pa to priklopi pa se večje ugodje bo v dnevni ker ti temperatura ne bo nihala.Pri peči pa bo tolko boljše da ti peč ne dobi po povratku šokov mrzle vode ko se ti vlklopi črpalka in peč ne kondezita ker se pri povratku 45 stopinj zapre mešalni . pa si zmagal
zmaga.gif