Moskva

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.772
169
63
Rusija je itak tako velika, da je nacionalnih jedi ogromno. Sicer pa so precej mahnjeni na ribe. Imajo tudi dobre solate (une, za orenk najest se). Pa v vsako stvar ruknejo žlico nečesa podobnega majonezi. Sicer pa pirogi (ta veliki tortelini), ajdova kaša (men lih ne gre), pa palačinke (blini).
Jaz sem v glavnem jedel v menzi (srbski!
shocked-1.gif
), kadar pa sem šel ven, sem pač nekaj na blef usekal. V glavnem precej mastno zabelijo. Enkrat sem se konkretno zajebal in naročil kuhano žvarovno (piti). Užitnega sem noter našel en kormpir pa paradajz. Ob kosilu se običajno zdre še liter vodke ali konjaka.
Sicer je v Rusiji skoraj vsak teden kak praznik zato je treba merkat kdaj kaj urejaš.

Glede nočnih sprehodov. Mene so strašili, da ni varno, ampak nisem imel težav. Je pa neprijetno, ko na ulici vidiš grupo glasnih pijanih mladeničev. Ampak čim slišijo "Jugoslavija" si takoj tabolši prijatelj.

Spomnim se, da me je enkrat prodajalka v trgovini nadrla, češ kaj se norca delam in naj lepo govorim rusko. Ji ni blo za dopovedat, da pač nisem rus. Je mela njena hčerka več posluha za tujce :p

lp

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Dacho pravi:

To vesta, da je 12.6. Dan Rusije in bo dogajanja polno, mislim da bo zvecer celo Dima Bilan imel koncert (nisem ziher, a sem nekaj ujel na TV da celo na rdecem trgu?). Skratka cel kup praznovanj bo pa ogromno folka na ulicah, pa vecina folka ima potem se petek 13. frej
smile-1.gif

Tko da, uletita na kako pivo.
nahrung002.gif

Jaz priletim šele 16. tako da bom tale praznik zamudila.
Imam pa prost še cel torek (17.6.) tako, da če bomo kje v bližini, se kamot lahko zmenimo za
nahrung002.gif

Ti na PM javim v katerem hotelu bom.

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Ampak čim slišijo "Jugoslavija" si takoj tabolši prijatelj.

Pa še res je.
Jaz zadnjič nisem mogla verjeti svojim lastnim ušesom, ko je (na enem sestanku za eno veliko zadevo) rekel nek Moskovski bogataš: "Od tujcev delam samo s Srbi. Če si Srb te bom podpiral v VSAKI zadevi, pa če imaš prav ali pa ne!"

Kar malo grozljivo...

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
V Moskvo priletim šele 30.6, tako da žal s praznikom ne bo nič
smile-1.gif

Ti bom pa poslal ZS preden grem, če boš imel kake pol ure za pijačo.
LP

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Ja komot dvigujes za BA (Maestro) kartico povsod po Moskvi, pa tudi z MC (predvidevam da tut z BA, a je ne uporabljam za to) lahko povsod placujes (ok na ulici lih ne).
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Evo, sem nazaj v SLO...
Bilo je S U P E R (z eno besedo opisano - več časa trenutno nimam).

Pa zahvala @Dacho za karte in nasvete...smo se v Mu-Mu dobili na pivu
nahrung002.gif

Upam, da je tudi on že srečno v Sloveniji!

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Uf, slikce še sedaj nisem uspela pomanjšat in na internet zmetat.
Bilo pa je res VREDNO it tole pogledat.

Par nasvetov, ki so meni prišli prav:

1. Nabavi karto za METRO in karto MOSKVE. Brez teh dveh (sploh prve) si "mrtev". Metro je tako super zadeva, tako dobro imajo urejeno, da se enostavno ne moreš izgubit v Moskvi. Karta je poceni. Vozijo na vsako minuto čez dan, zvečer pa na vsake 3 do 4 minute.
Zanimiv podatek je tudi to, da Moskovski Metro na dan prepelje okoli 8 milijonov ljudi.

2. Nihče ne zna niti besede angleško. Niti receptorka v hotelu... Katastrofa-ampak tako je. Tako, da je dobro, da se par glavnih besed, zvez prej naučiš ti v njihovem jeziku. Drugače pač oni govorijo, ti poslušaš...in kar nekaj se jih da razumeti, če govorijo počasi. Znajti se pač moraš. Pa obvezno je vsaj laično branje cirilice. Z latinico ne boš prišel daleč.

3. Cene niso tako hude, kot so nas prej strašili. Pol litra piva v samem centru Moskve (Rdeči trg, stari Arbat,...) stane cca 3 EUR! Prav tako imaš polno kao samopostrežnih restavracij (kot recimo restavracije v Šparu). Tam se da zelo poceni in DOBRO jesti.
Glede hrane itak ni težav
cool-1.gif

Na vsakem vogalu, podhodu, Metroju,...imaš kioske, kjer prodajajo zadeve zavite v testo (pojma nimam kako se reče, ker imajo povsod drugačna imena). Okoli je testo, znotraj pa različni nadevi: klobasice, mleto meso, piščančji koščki s sirom, pikantno, nepikantno,... Je pa HUDO dobro - in nič narobe s hrano, ker to kupuje in je tako veliko ljudi, da imajo skozi sveže.

Jedla sem tudi v Mu-Mu samopostrežni restavraciji. Hrana poceni...a neke pretirane izbire res ni. Ni pa slaba hrana.
Imajo tudi McDonalds, če je kdo tako izbirčen (in blesav) da mu ni za sprobati njihove hrane.
Imaš pa tudi par njihovih izvedb Mc Donaldsa (imen žal ne vem več).

Njihova hrana, ki mi je bila ZELo dobra je še kremna juha iz pese in pa vse izvedbe teh "gostih" juh (v Srbiji temu rečejo ČORBE). Zelo dobro in priporočam za poskusit!!

4. Ruska mladina pije večina PIVO. Zanimivo, da ne Vodke
cool-1.gif

Sem malo raziskovala okoli tega, zakaj tako...pa sem ugotovila, da je to lahko edino cena vzrok. Pivo v kiosku stane cca 1,5 EUR, vodke v teh kioskih sploh ne dobiš. Vodka v gostilni pa stane okoli 3 EUR (0,5 deci točijo).
Še vedno pa vidiš možake, ki si zraven kosila naročijo po 2 ali 3 deci vodke. V kozarcih takšnih, kot si mi naročimo vodo!! Tako, da sprva niti ne veš, da je vodka v tistih kozarcih
evil.gif

5. Če rabiš prevoz (pa ti Metro ni dovolj) nikar ne kliči Taxijev. So dosti dragi in še čakati jih je treba.
Moskovčani imajo navado, da se kar postavijo na cesto, vzdignejo roko...in skoraj vedno ustavi prvi avto, ki pripelje mimo! Daš mu nekaj rubljev (VEDNO prej vprašaj vsepovsod in vsakega, koliko kaj stane - kajti nikjer ni cenikov, cene govorijo kar tako, kakor jim paše) in te pelje kamorkoli želiš.

6. Ljudje so zelo prijazni - jaz nisem imela niti enega problema, pa sem prehodila celo Moskvo podolgem in počez...od jutra pa do 1h ponoči (takrat neha voziti metro in smo šli do hotela). Če jih kaj vprašaš ti poskušajo pomagati, če jih ne razumeš, ti rišejo... hehe

7. Menjalni tečaj je od 36,3 do 36.8 (EUR - Rubel). Menjaj ali na letališču, hotelih ali menjalnicah. Kar tako na cesti raje ne.

8. Hoteli so tako- tako. Za naše razmere dokaj dragi: klasika od 150 do 200 eur na noč za dvoposteljno sobo. Vse kar je manj (okoli 100 ali pod 100eur na noč), moraš pričakovati sobo še iz Stalinovih časov, brez tople vode...skratka v groznem stanju.

9. NUJNO za pogledati si je:
- Rdeci trg z Leninovim mavzolejem (v njihovem jeziku: Krasnaja ploščad)
- Kremelj (Kremljin)
- Večni ogenj ob Kremlju (častna straža)
- Katedrala Vasilija Blaženega (stoji na koncu Rdečega trga). To je nekaj NAJLEPŠEGA, kar sem kdaj videla!!
- stari Arbat (Arbat)
- Moskovska podzemna železnica (Metro)

Potem pa so še lepe katedrale (moj okus):
- Katedrala Ivana Velikega
- Bolšoj teater

10. Dosti imajo tržnic, na katero je skoraj treba iti pogledati. Imajo dejansko vse, od živih kur, rib do gum za traktorje
evil.gif

Ko se še kaj spomnim, dodam...ali pa vprašaj
cool-1.gif

Nazadnje urejeno:

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Za Rusijo glede hrane priporočam verigo restavracij Jolki Palki.To imaš pri njih čisto povsod, to so restavracije z rusko hrano.Cene so normalne za naš standard, hrana odlična.Moskva je drugače najdražje emsto na svetu.

Z angleščino si lahko več pomagaš v Sankt Peterburgu, v Moskvi nič.Treba je nujno znati cirilico in vsaj za silo nekaj ruščine.

Puma, a si letela iz Brnika na Šeremetjevo?

Nazadnje urejeno:

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Kasius pravi:
Za Rusijo glede hrane priporočam verigo restavracij Jolki Palki.To imaš pri njih čisto povsod, to so restavracije z rusko hrano.Cene so normalne za naš standard, hrana odlična.Moskva je drugače najdražje emsto na svetu.

Z angleščino si lahko več pomagaš v Sankt Peterburgu, v Moskvi nič.Treba je nujno znati cirilico in vsaj za silo nekaj ruščine.

Puma, a si letela iz Brnika na Šeremetjevo?

Ne razumem besed: Moskva je najdražje mesto! Dosti dražji so zame Pariz, London, Lichtenstein,...
Sploh pa ne, da bi bilo to najdražje mesto na svetu!! To je čisti bla-bla.

Ja, tja sem letela Brnik-Šeremetjevo, nazaj pa Šeremetjevo-Zagreb
cool-1.gif

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Dve leti nazaj je sigurno bila:

Moskva najdražje mesto na svetu

Inflacija v Rusiji v prvih treh mesecih leta že 5-odstotna

Gospodarstvo, 28. junij 2006 13:30
London - MMC RTV SLO

Najnovejša svetovna raziskava 144 svetovnih mest je pokazala, da je Moskva Tokiu odvzela krono in postala najdražje mesto na svetu.

Podjetje Mercer, ki je raziskavo izpeljalo, je v vsakem mestu ocenjevalo cene prometa, hrane, tekstila in nepremičnin ter stroške za zabavo. Za Moskvo se med najdražja mesta uvrščajo Seul, Tokio, Hongkong in London, najcenejše mesto pa je Asenciun v Paragvaju. Moskva je najdražje mesto postala predvsem zaradi visokih cen nastanitve, rastoče cene pa so v Rusiji nasploh velik problem, kar je povzročilo visoko inflacijsko rast.

Raziskavo uporabljajo podjetja, ki svoje delavce pošiljajo v tujino.

Toliko o bla bla..

Nazadnje urejeno:

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Vama z Dachom sem nasul zvezdic, počakam pa še na kakšno Medakovo reportažo iz Mongolije oziroma iz kamorkoli že se je namenil.
smile-1.gif