JLA je dejansko varovala mejo na sami meji, sedaj se varuje transportne poti precej v notranjosti. Ni neke resne nevarnosti, da bi migranti peš izven cest prehodili našo veliko državo. Ali pa se smatra, da so taki dovolj pridni, da se jih pusti in se išče tiste, ki si dobijo prevoz ali gredo po obljudenih cestah. Stvar je za obmejno prebivalstvo precej tečna. Ko sem bil otrok, sem živel blizu meje s Hrvaško (cca 10 km). Policista nisem videl nikoli. Ko sem začel hoditi v šolo, sem začel tudi redno hoditi k stricu s katerim smo si imeli v solastništvu traktor po to čudo tehnike. 2 km po cesti. Sedaj se noben kmet ne upa peljati z neregistriranim traktorjem na njivo čez cesto, ker nikoli ne veš, kdaj se bodo plavi pripeljali izza ovinka.
Ne vem sicer, kaj si naj mislim o politikih, ki se bojijo lastne vojske, hkrati pa so verjetno v kakem prejšnjem sklicu parlamenta dvignili šapco, da ta vojska lahko gred delat red na primer na Kosovo. V osnovi mi pride na misel, da je verjetno njihova vest daleč od čiste.