V Franciji sem nekaj let nazaj v nekem "turističnem kraju" v Alpah videl patruljo treh oboroženih vojakov z avtomatskim orožjem. Precej nenavadno za nas, tudi za čase SFRJ glede na opremo, ki so jo imeli. Hotel sem jih fotografirati, pa sem najprej pomignil, če lahko in dobil odgovor, da ne. "Turistični kraj" zato, ker jaz tam nisem videl drugih turistov kot naš bus. Verjetno pa je bilo to tisto leto po terorističnih napadih.Paranoja pred vojsko je samo pr nas. Predvidevam, da je to posledica prejšnjega režima in JNA. Eni majo slabe izkušnje, drugi jo pa pogrešajo in jih moti SV.
Na alterju smo dobili pojasnilo, da se vojski na meji nasprotuje zato, ker bi potem lahko del policije prestavili v notranjost, kjer bi bil boljši nadzor. Smo pač čisti balkanci. Želimo si zakomplicirane in ostre zakonodaje, vendar ne sme biti nadzora. Ker je zakonodaja za one druge, mi pa jo lahko malo kršimo.
Osebno zagovarjam preprostejšo zakonodajo, nižje kazni in ogromno nadzora. Predvsem s tehničnimi avtomatskimi sistemi, ki ne poznajo vez in poznanstev. Tako se nas lahko "vzgoji". Zagovarjam tudi, da se schengen čimprej premakne na Hrvaško. Ne verjamem, da nam EU dovolj plača za to drago varovanje zunanje meje.