Mercator se prodaja

Kdo bo po vaše ponudil največ za Mercator

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.456
2.400
113
Pomurje
Sicer me boli k.... če se prodaja, ampak vsi ki živite v mestu vedite, da se bo sesulo okolje okrog vas.

Kmetijska panoge sadjarsvo, vinogradništvo, zelenjavarji itd. v večji meri zalagajo samo Merc pa Tuš.

Če bodo kmetje propadli, boste z njimi vred šli vi tudi v rit. Bo vam spet smrdelo po gnoju v Ljubljani.
Se boste vsaj spomnili, da z drekom kaj zraste.

Potem pa jejte "zdravo" LIdl in Hofer zelenjavo.

Lp

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
vsi slovnski kmetje v katerikoli kategoriji vezani na prehrano, ne morejo potešiti potreb merca.

edino ene stvari majo kmetje zadosti. drv in subvencij.

Shipman

Fizikalc
18. okt 2007
1.561
0
36
bom na pamet rekel, ampak kolkor zelenjavo in sadje v mercatorju gledam je povečini tko ko drugje: torej uvoz iz italije, nizozemske, španije,makedonije. poglej recmo etiketo na ledenki, k ni iz trnovga, ampak z italije, isto je z jabki, paradajz je pa nizozemski

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.203
1.207
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Mercator ima lastnike. Eden se je odločil, da se dezinvestira in z javnim razpisom poišče najboljšega ponudnika. Ima do tega pravico? Ima. Konec koncev je solastnik podjetja in lahko s svojim deležem prosto razpolaga. Konec debate.

Zagovorniki "nacionalnega interesa": zberite denar (kot znajo nemška podjetja in banke) ter odkupite ta paket delnic Mercatorja. Če ne želite, ne jamrati. Če ne morete, je vaš problem. Očitno niste kreditno sposobni.

Edini zadržek pri vsem je visok tržni delež Mercatorja, njegov vpliv na dobavitelje je zato previsok. Prekinitev naročil bi za mnoge pomenil stečajni postopek. Je to prav? Je in ni. Po eni strani razumem dobavitelje, da so raje prodajali slovenskemu kupcu - Mercatorju. En kupec, zagotovljen cash flow, velike količine (glede na njihovo proizvodnjo). Vsekakor dosti lažje, kot nastopati na širšem trgu. Po drugi strani pa bi bila kriza primerna za čiščenje med dobavitelji. Dobri bi se znašli, poiskali nove trge, slabi pa propadli. V tem ni nič slabega. Slabi so itak prej ali slej obsojeni na propad ali prevzem.

Ne strinjam se z načinom pridobitve delnic Mercatorja, a dejstvo je, da so bile prodane. Sedanji lastnik lahko z njimi razpolaga. Pa če nam je všeč ali ne.
Predvsem pa ne vidim razloga, da bi vsi davkoplačevalci financirali nakup tega deleža Mercatorja.
Točno tako. Če država že želi dobit Merc nazaj, pa naj enostavno odkupi delnice po enaki ceni, kot so bile prodane ... Če bo Šrot seveda na to pristal ...
hysterical-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik Shipman pravi:
bom na pamet rekel, ampak kolkor zelenjavo in sadje v mercatorju gledam je povečini tko ko drugje: torej uvoz iz italije, nizozemske, španije,makedonije. poglej recmo etiketo na ledenki, k ni iz trnovga, ampak z italije, isto je z jabki, paradajz je pa nizozemski

Natančno tako!
smile-1.gif

Primorski kmetje mleko že itak lifrajo v Ita, isto velja za oljčno olje,...
Skratka, kdor je dober, že danes prodaja tu in tam, pa nima nobenih problemov!
(Mi smo že nekaj let v EU, remember!).

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Pa veš, o čem je tu Greenspan govoril? O nadzoru nad bančnim, kapitalskim ... trgom, ne družbah, kot je merkator, GM, železarji in podobni. Šlo je za zgodbe o tveganih vlaganjih, omejevanju avanturizma pri raznih izvedenih finančnih instrumentih in podobno ...

Za razliko od tebe, vem. Govoril je o deregulaciji nasplosno in sposobnosti privat sektorja da se samoregulira. Ko je privat sektor vec ali manj vse skupaj zavozil je priznal svojo zmoto. Zgodba je univerzalna in nima veze z trgovino, bancnistvom ali stevilom mravlj v Afriki.

Ali malce bolj konkretno:
V BiH so po vojni iz obupa prepustili svoj trg tujcem, danes morajo domaci proizvajalci zbirati podpise prebivalcev da se prodajelec usmili in njihov izdelek postavi prodajno polico.

Kam to vodi pa verjetno ves?

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik Shipman pravi:
ahem, kriza je najprej usekala nepremičnine in finance od tuki naprej se šir v realni sektor, posledice tega pa jasno čutjo tut trgovci ker se zmanjša potrošnja. najbolj useka tiste z luksuznimi in trajnimi dobrinami, pol une z izdelki ki niso nujno potrebni za življenje, najmanj pa une z izdelki široke potrošnje in hrano, ampak useka pa jih! če ni dnara, tut kruha ni, žal. če ne bi blo tko, ne bi wal-mart že drekal z božičkom in novoletnimi darili, ker hočjo folku že zdej spult, kar jim je sploh še ostal.

Ampak denarja od FEDa pa vseeno ni dobil, kaj ne?

BTW Moji mački so tudi začeli žreti malo slabše konzerve, ker smo se doma odločili, da nam sicer hudo ni, ampak časi so taki, da zaradi te finančne godlje danes vsi racionalizirajo, pa zakaj ne bi tudi mi in to na rečeh, ki nas nič ne bolijo? (ker konzerv pač ne jem jaz, ampak drugi...
grin1.gif
)

Ker si že mnenja, da je treba pomagati vsem, ki jih je ta kriza prizadela, pa četudi morebiti le v 18.kolenu....

Bi morebiti tudi pri mojih mačkih kaj sofinanciral, ker so zaradi propada Lehmanovih bruderjev posredno nastradali?
grims-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Pa veš, o čem je tu Greenspan govoril? O nadzoru nad bančnim, kapitalskim ... trgom, ne družbah, kot je merkator, GM, železarji in podobni. Šlo je za zgodbe o tveganih vlaganjih, omejevanju avanturizma pri raznih izvedenih finančnih instrumentih in podobno ...

Za razliko od tebe, vem. Govoril je o deregulaciji nasplosno in sposobnosti privat sektorja da se samoregulira. Ko je privat sektor vec ali manj vse skupaj zavozil je priznal svojo zmoto. Zgodba je univerzalna in nima veze z trgovino, bancnistvom ali stevilom mravlj v Afriki.

Ali malce bolj konkretno:
V BiH so po vojni iz obupa prepustili svoj trg tujcem, danes morajo domaci proizvajalci zbirati podpise prebivalcev da se prodajelec usmili in njihov izdelek postavi prodajno polico.

Kam to vodi pa verjetno ves?

Potem je pa najbolje, da kar sprejmemo dekret in nacionaliziramo vse - tudi tvojo bajto, stanovanje,.... ne samo podjetij, kmetij, tovarn!
zmaga.gif

V končni fazi - privatni sektor je po tvojih trditvah totalno nesposoben sprejeti kakršno koli pametno odločitev in zaradi takih privatnih bebcev bodo nekega dne sigurno gorela cela mesta in vasi. Pa dajmo to čim prej porihtat, še preden bodo to dojeli grdi kapitalistični požeruhi!
zmaga.gif

(izi, dobrega pol stoletja si v zaostanku s temi "revolucionarnimi" idejami....).

Shipman

Fizikalc
18. okt 2007
1.561
0
36
repliciral sem na tole:
"Če se prav spomnim, je merkator trgovska družba, ki nima nobene veze z nepremičninskim balončkom ali bančnim sistemom."
point skratka je, da čeprav mercator in podobni ne prodajajo hiš, življenjskih zavarovanj, obveznic in dajejo kreditov, niso imuni na krizo, ki je nastala tam. zakaj si mi ostalo v usta položil, pa nimam pojma
confused-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Dobro vem, na kaj si repliciral.

Preberi si ponovno mojo utemeljitev, zakaj Mercator (n)ima veze s tem.
Oz. ima s finančnim sektorjem točno toliko veze kot moji mački, ki se zdaj zmrdujejo nad zanič hrano, ali ti, ali moja teta,......

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
Citat:
Uporabnik Shipman pravi:

logično, saj Mercator rabi ogromne količine, slo proizvajalci pa tu ne morejo konkurirari, da ne omenjam cene.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
bosanci so res 50 let zadi, sam dokler smo bili še mi, smo jedli zdravo, domačo hrano, danes pa jemo žvarovno, naše domače gre pa makaronarjem. mi si itak ne mormeo privoščiti.

v izičevih besedah je nekaj resnice. smao jo nasprotniki nekdanjega režima ne vidijo. mal odpret oči, pa prevert a se je 50 let nazaj kak otrok zastupil z igračo (skoši za zvezo potrošnikov, poglej koliko igrač za najmanjše je nevarnih, strupenih), a smo jedli kruh iz kointaminiranega žita, smo jedli solato II kalse, mandarine iz španije.

al je bila solata iz dalmacije, neretvanske mandarine, bosanske slive. dane spa jemo slivo, k je skor k lubenica.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik softi pravi:
bosanci so res 50 let zadi, sam dokler smo bili še mi, smo jedli zdravo, domačo hrano, danes pa jemo žvarovno, naše domače gre pa makaronarjem. mi si itak ne mormeo privoščiti.

v izičevih besedah je nekaj resnice. smao jo nasprotniki nekdanjega režima ne vidijo. mal odpret oči, pa prevert a se je 50 let nazaj kak otrok zastupil z igračo (skoši za zvezo potrošnikov, poglej koliko igrač za najmanjše je nevarnih, strupenih), a smo jedli kruh iz kointaminiranega žita, smo jedli solato II kalse, mandarine iz španije.

al je bila solata iz dalmacije, neretvanske mandarine, bosanske slive. dane spa jemo slivo, k je skor k lubenica.

In špilamo Gameboye, imamo internet, se sprehajamo po Second Lifeu in podobnih igračkah, ker za hrano porabimo v povprečju manj kot 20% dohodka...

Takrat smo pa vanjo zmetali vse.

Tudi danes imaš dobro hrano.
Nihče te ne sili, da lezeš k Mercatorju/Tušu/Šparu... in tam kupuješ strupena jabolka (če verjamemo poročilu Zveze potrošnikov).
Je pa res, da je treba za dobro hrano odšteti malo več penezev...
To pa ti več ne bi, kaj ne?
smile-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
internet takrat ni bil razširjen, gsm tudi ne.

govoriš kot da prej tega nisi imela ker ni bilo keša. keša je bilo več kot danes. manj je šlo za hrano, manj za stanovanja. sam ne moreš met neki, če to neki še niso naredili, dali v prodajo.

pa sme te že imel za resnega sogovornika.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.456
2.400
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Citat:
Uporabnik Shipman pravi:

Natančno tako!
smile-1.gif

Le žerte to sranje, pa makar narejeno v EU.

Saj tudi mene ne boli, če bo kdo propadel, ampak v pekel nas bodo zraven vlekli.
Delajo to avtoprevozniki in delajo to tudi kmetje.
Pa potem ne pizdite, ko vam bo smrdelo po LJ in boste imeli zaprte ceste.

Zatem se začne krast, ker narod lačen ne bo.
Le poglejte kako se zaklepate po mestih.

Ne gledat samo nase in nekemu "privoščit" propada. Razumem ekonomsko logiko, ampak ko je kriza te vrag ne vpraša če lahko kaj vzame. Ostane še samo divji zahod, kdor prej potegne preživi
evil.gif

Nasploh je kriza v podjetništvu in kmalu bo kriza tudi drugod.
Hudičeve banke pa itak vsi skup rešujemo. Zakaj pa ne pustite bank propast.

Lp

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Vprašaj stare starše (tiste, ki so dali skozi vojno in povojno obdobje), kaj je bilo takrat, koliko se je delalo, koliko je bilo denarja in kakšno hrano se je jedlo.

Potem pa govori.

Ker blebečeš nekaj popolnoma na pamet.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Citat:
Uporabnik Shipman pravi:

Natančno tako!
smile-1.gif

Le žerte to sranje, pa makar narejeno v EU.

Saj tudi mene ne boli, če bo kdo propadel, ampak v pekel nas bodo zraven vlekli.
Delajo to avtoprevozniki in delajo to tudi kmetje.
Pa potem ne pizdite, ko vam bo smrdelo po LJ in boste imeli zaprte ceste.

Zatem se začne krast, ker narod lačen ne bo.
Le poglejte kako se zaklepate po mestih.

Ne gledat samo nase in nekemu "privoščit" propada. Razumem ekonomsko logiko, ampak ko je kriza te vrag ne vpraša če lahko kaj vzame. Ostane še samo divji zahod, kdor prej potegne preživi
evil.gif

Nasploh je kriza v podjetništvu in kmalu bo kriza tudi drugod.
Hudičeve banke pa itak vsi skup rešujemo. Zakaj pa ne pustite bank propast.

Lp

Nimam pojma, zakaj si to molitev nalepil meni, ampak važno je, da ti veš.
tongue-1.gif

BTW Nihče ti ne preprečuje, da se verniki zberete v svoji cerkvi (ali pod Kidričevim spomenikom
tongue-1.gif

PS: Živim na vasi.
tongue-1.gif

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Se najbolj bo da vprasa na Japonskem, po moznosti okoli tocke "ground zero". Po vojni nikjer ni bilo bogatije, cisto tako btw. Mislis da je imela vojna kaj pri tem?

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.456
2.400
113
Pomurje
Če moje dnar mečejo v bančništvo in rešujejo propadle špekulante, se strinjam, da se v primeru najslabšega scenarija prodaje Mer. rešujejo tudi kmetje.

Mater je lahko bit pameten s polno ritjo, kaj!
bonk.gif

Probaj enkrat s prazno ritjo srat.

Lp

Shipman

Fizikalc
18. okt 2007
1.561
0
36
ja ja, res, njemu kredite daje lokalna z.o.o., k ji pa vire pomen prodaja grozdja in berivke
pejt še mal k mačkom pogledat, no
rolleyes-1.gif