Mercator se prodaja

Kdo bo po vaše ponudil največ za Mercator

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
ne-ne-1.gif
tu se motiš to ni trik žal to bo on prodal ker je pivovarna dokaj zadolžena!! Je pa res da država ne sme to kupit! Ostalo pa je na podobni ravn kot sem tut jaz napisal in se s tabo strinjam.

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
.ksz.

Naj ga prodajo komur koli hočejo, samo NE državi. Itak je to samo trik, kako nategniti ceno delnice celo nad tržno ceno (ceno, ki bi jo ponudili zasebni lastniki) - in pobrati še ekstra denar (ne samo razliko med nabavno in trenutno tržno ceno). Nimam namena ponovno financirati ne vem katerega tajkuna, ki bo simpatičen ne vem kateri vladi, potem bomo pa spet nekaj poceni prodajali, pa spet drago kupovali,.... v imenu ne vem katerega nacionalnega interesa, ker mojega sigurno ne (preko davkov financiram to vrhunsko bedastočo.press).

Kaj je nacionalni interes, ste si vsi lahko lepo pogledali, pivo se vedno najde na tem svetu, SLO dobavitelji z obstoječim mercatorjem itak niso srečni, zaposleni bodo ostali v vsakem primeru, ker vsaka lokacija še vedno rabi ljudi, ne glede na napis, ki bo nad vrati.

Skratka, naj dela s tem, kar hoče, dokler to ne gre za moj denar spet v roke državi, posledično pa politikom in njihovi tajkunovski španoviji.

je razlika, če dobavitelji z mercatorjem niso srečni, ena stvar pa je če prenehajo dobavljati Mercatorju. [censored] bo en Tesco uletu in zjebal celotno linijo trgovske znamke, ko bo raje uturil verjetno cenejše lastne dobavitelje.
Tako da vsekakor bi moral bit razdelitev deležev 4x25%, samo je sedanja vlada zajebala, kako se bo pa ta situacija razrešila bomo pa vidli.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ne govorim o tem, da je trik to, da se prodaja. Ker je jasno, zakaj se prodaja.
(čeprav je še vedno vprašanje, če se bo dejansko prodalo).

Trik je "nacionalni interes, da se proda točno, le in samo državi".

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik OldSkul pravi:
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
.ksz.

Naj ga prodajo komur koli hočejo, samo NE državi. Itak je to samo trik, kako nategniti ceno delnice celo nad tržno ceno (ceno, ki bi jo ponudili zasebni lastniki) - in pobrati še ekstra denar (ne samo razliko med nabavno in trenutno tržno ceno). Nimam namena ponovno financirati ne vem katerega tajkuna, ki bo simpatičen ne vem kateri vladi, potem bomo pa spet nekaj poceni prodajali, pa spet drago kupovali,.... v imenu ne vem katerega nacionalnega interesa, ker mojega sigurno ne (preko davkov financiram to vrhunsko bedastočo.press).

Kaj je nacionalni interes, ste si vsi lahko lepo pogledali, pivo se vedno najde na tem svetu, SLO dobavitelji z obstoječim mercatorjem itak niso srečni, zaposleni bodo ostali v vsakem primeru, ker vsaka lokacija še vedno rabi ljudi, ne glede na napis, ki bo nad vrati.

Skratka, naj dela s tem, kar hoče, dokler to ne gre za moj denar spet v roke državi, posledično pa politikom in njihovi tajkunovski španoviji.

je razlika, če dobavitelji z mercatorjem niso srečni, ena stvar pa je če prenehajo dobavljati Mercatorju. [censored] bo en Tesco uletu in zjebal celotno linijo trgovske znamke, ko bo raje uturil verjetno cenejše lastne dobavitelje.
Tako da vsekakor bi moral bit razdelitev deležev 4x25%, samo je sedanja vlada zajebala, kako se bo pa ta situacija razrešila bomo pa vidli.

Dobavitelji so svoje povedali (da je Mercator k*** od kupca). Na tej osnovi je gospodič iz UVKja vstopil v Mercator - drugače ne bi mogel.

Torej je za njih itak fino, da uleti kdo drug, ki je na trgu bolj fer.

Država je imela priliko svoje naredit in tega nakljub vsem opozorilom (da slovenski passport nekega osebka še zdaleč ne pomeni, da bo ta deloval v skladu s "slovenskim interesom", saj ga zanima le njegova denarnica) ni naredila. Bomo drago kupovali pa poceni prodajali pa spet drago kupovali in spet poceni prodajali........ in čakali, da se nas politiki v nevem kateri iteraciji pa le usmilijo in naredijo tako strukturo? Naj dela to kdor koli hoče, le država ne (ne za moje pare.press)....

BTW Če je dobaviteljem tako zelo pri srcu ta mercator, pa naj skupaj zmečejo denar in ga sami kupijo...
grims-1.gif

Še to - Kolikor jaz vidim, tu zdaj t.i. "rdeči direktorji" vohajo priliko, da bi sami po "šrotovem receptu" prišli do pozicije, ki jo trenutno zaseda Šrotek.... v ta namen pa seveda najprej rabijo to, da Mercator pristane v lasti države.
Meni se to zdi izjemno daleč od nekega "nacionalnega interesa".

Nazadnje urejeno:

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Stvari se bodo počasi iz te umetno narejene situacija po privatizaciji začele realizirat. Nekateri bodo padli na realna tla in propadli, drugi bodo iz tega odšli kot zmagovalci (beri bogataši "čez noč")... Firme bojo počasi dobile "prave" lastnike in ti privatizacijski profiterji bodo pobral dobičke in se umaknil (jest € al karkol bojo že z njimi počel), ker ne bojo več kos situaciji... Zakoni se bojo počas spisal tako kot bi se moral že na začetku (ampak za to ni blo interesa) in v gospodarstvo se bo končno uvedu en red. Pač zaključek privatizacije.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.203
1.207
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
.ksz.

Naj ga prodajo komur koli hočejo, samo NE državi. Itak je to samo trik, kako dodatno nategniti ceno delnice celo nad tržno ceno (ceno, ki bi jo ponudili zasebni lastniki) - in pobrati še ekstra denar (ne samo razliko med nabavno in trenutno tržno ceno). Nimam namena ponovno financirati ne vem katerega tajkuna, ki bo simpatičen ne vem kateri vladi, potem bomo pa spet nekaj poceni prodajali, pa spet drago kupovali,.... v imenu ne vem katerega nacionalnega interesa, ker mojega sigurno ne (kot davkoplačevalec plačujem več davkov tudi zato, ker država tala svoje premoženje političnim prijateljčkom).

Kaj je nacionalni interes, ste si vsi lahko lepo pogledali, pivo se vedno najde na tem svetu, SLO dobavitelji z obstoječim mercatorjem itak niso srečni, torej good for them, da gre to nekomu x, zaposleni bodo ostali v vsakem primeru, ker vsaka lokacija še vedno rabi ljudi, ne glede na napis, ki bo nad vrati.

Skratka, naj Šrot dela s tem, kar hoče, dokler to ne gre spet v roke državi, posledično pa politikom in njihovi tajkunovski španoviji. Samo po izvajanju ljudi, ki čičajo v SLS je precej očitno, da si vsi na vse kriplje želijo, da ga kupi točno država. Zakaj že?
grims-1.gif
467716-post_slo.gif

Točno tako.
Za dobavitelje se mi pa j ... Če so tako dobri, kot pravijo (in jih je dslej pri razvoju le Merc oviral), bodo preživeli.
Če ne, pač ne bodo ...

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Zadnji čas je, da Šrotu porežemo krila...ker to kar pa on dela zadnje leto, leto pa pol je pa čista svinjarija. Nimam nič proti, če se podjetja fer prodajajo & kupujejo, ampak v takih razmerah in zaradi razlogov, pod katerimi zdaj prodaja Šrot je pa ...da ne rečem kaj.
stupid-1.gif

Kar se pa nacionalnega interesa tiče...ni mi ravno fajn, da se naši gospodarski konji prodajajo tujcem, je pa res, da je dober strateški investitor (pa naj bo SLO ali tujec) boljše kot stagnacija ali propadanje podjetja. Itak je globalizacija prisotna že povsod in ne moremo pričakovat, konkurenca je globalna , kupci pa tut. Kot sem pa že rekla, me pa moti, način kot se zdaj prodaja Mercator. Sicer pa se je okrog Mercatorja v zadnjih letih nabralo ene svinjarije...
bonk.gif

Sicer pa, če se ne motim, se v prevzemni pogodbi lahko napišejo pogoji, s katerimi se lahko vsaj v določeni meri zavarujejo slovenska delovna mesta in dobavitelji. Vsaj pri nas v službi sem videla, ko smo imeli primer prevzema (pa ni bil nobeden od slovenskih "odmevnih", heh), da so mogli prevzemniki zavezat, da ne bodo kar odpuščali, menjali uprave, ipd. Če se ne motim, mora biti plan prevzemnika opisan celo v prospektu? No, dejstvo je, da verjetno ne more nekdo nekaj kupit brez pripravljene vnaprejšnje strategije in kar kenslat in odpuščat vsega po vrsti...po moje bi zakon mogel poskrbet za to...Lahko pa da se motim...
sprasujem se.gif
a015.gif

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
če kaj drugega ne ne pa boško včeraj na odmevih povedal moje
evil.gif
večkrat napisano mnenje glede pridelovalcev, da se nimajo kaj bati, če so tako dobri zakaj potem ne prodajajo v avstrijo zakaj tam ni njihove robe? Očitno me boško spremlja na alterju!

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
356
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik pikapoka pravi:
Sicer pa, če se ne motim, se v prevzemni pogodbi lahko napišejo pogoji, s katerimi se lahko vsaj v določeni meri zavarujejo slovenska delovna mesta in dobavitelji. Vsaj pri nas v službi sem videla, ko smo imeli primer prevzema (pa ni bil nobeden od slovenskih "odmevnih", heh), da so mogli prevzemniki zavezat, da ne bodo kar odpuščali, menjali uprave, ipd. Če se ne motim, mora biti plan prevzemnika opisan celo v prospektu? No, dejstvo je, da verjetno ne more nekdo nekaj kupit brez pripravljene vnaprejšnje strategije in kar kenslat in odpuščat vsega po vrsti...po moje bi zakon mogel poskrbet za to...Lahko pa da se motim...
sprasujem se.gif
a015.gif
V čem je potem fora, da prodaš podjetje tujcu? Namreč ne pustiš mu nobene možnosti, da ''optimizira'' podjetje. Tako da, tudi cena, katero se doseže je bistveno nižja, saj je vse to vkalkulirano noter.

Itak se pa ponavadi taki pogoji vpišejo za omejeno časovno obdobje. Recimo T-Mobil na Hrvaškem je bil zelo tipičen primer. Vse naprej od tukaj govorim po spominu, tako da so številke lahko napačne, vendar razmerje je nekje pravilno. Ko ga je kupil Deutsche Telekom so eno leto mirovali (zaradi pogojev v nakupni pogodbi), potem se je pa začelo. Mislim, da sedaj 30% prejšnjih zaposlenih ustvari x-krat več prometa. Pač, prikrita brezposelnost, dokler vse visi na ''državnih'' jaslih. Isto je bilo z večino podjetij ob osamosvojitvi. Ta boljša so se prilagodila, ta slabša so pač zaključila zgodbo. Ne pa, da visijo na državnih jaslih.
Isto je tudi z dobavitelji. Če so tako dobri, ne bo problema. Je pa res, da je tukaj precej ljudi na prepihu, tako da je morda vseeno v državnem interesu, da poskrbi za ''mehak'' prehod. Čeprav, kot vidimo se to že dogaja (Istrabenz razprodaja vse po vrsti).

Dante

Pripravnik
3. sep 2007
544
0
16
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Verjeno šrot rabi denar po moje mu ga primankuje ne vem sklepam!

vem iz insajderskih informacij , da so v pivovarni Union pod nujno ustavili vse investicije.
...na njihov argument da jih terorizira urad za varstvo konkurence samo
hysterical-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
merc bo vzela država, kasneje ga poceni kupil en z leve veje.

desna je poskušala pokrast, akr se je dal v tem mandatu, kradli so prehitro in gospodarska kriza jih je izdala. denar bodo sicer dobil, ne bodo pa alstniki.

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Pa saj to se ne dogaja samo v Pivovarni Laško. To je trenutna realnost po vsem svetu. Denarja ni niti za kulije, kaj šele za kaj drugega.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Najvecji kapitalisti na svetu so priznali da so se zmotili, Titovi pionircki pa se kr nakladajo o prostem trgu....
crazy1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Če se prav spomnim, je merkator trgovska družba, ki nima nobene veze z nepremičninskim balončkom ali bančnim sistemom.
Tako, da nimam pojma, odakle ti ideja, da se je glede njega kakšen kapitalist motil.

Ja, naj titovega pionirčka rešuje prosti trg. Ne pa moja denarnica.

Lahko pa odpreš firmo in pozoveš dobaviteljčke in zaposlene, da vsak prispeva par 100 evričev, pa se s svojim denarčkom igrajte Titovo Jugoslavijo in nacionalni interes.
zmaga.gif

Zakaj že tega nočete?

Nazadnje urejeno:

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Ne nakladaj...

"Yes, I found a flaw,'' Greenspan said in response to grilling from the House Committee on Oversight and Government Reform. ``That is precisely the reason I was shocked because I'd been going for 40 years or more with very considerable evidence that it was working exceptionally well.''
...
The admission that free markets have their faults was a shift for the former Fed chairman who declared in a May 2005 speech that ``private regulation generally has proved far better at constraining excessive risk-taking than has government regulation.''

Today Committee Chairman Henry Waxman, a California Democrat, said Greenspan had ``the authority to prevent irresponsible lending practices that led to the subprime mortgage crisis.''

``You were advised to do so by many others,'' he told Greenspan. ``And now our whole economy is paying the price.''

Waxman and other lawmakers repeatedly interrupted Greenspan as he answered their questions, in contrast to deference to his testimony while he was Fed chairman.

Upam ti bo uspelo povezati zadeve.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Sorry, ker ne trzam na srednješolsko "gostilniško" nabacivanje naključno napaberkovanih in c/p internetnih "argumentov", ki to sploh niso.
(smo prevod tega tvojega "nasekanega" teksta - "regulacija" se ne tiče trgovskih podjetij, ta niso bila regulirana ne pred Titom, ne med Titom in tudi po Titu ne bodo, zato lahko mirno nehaš z Greenspanom, ker ta čičo trgovskega sektorja tudi od daleč ne regulira, ni nikoli reguliral in ga nikoli tudi ne bo reguliral, še manj pa ga bo kupoval FED ali kakšen drug podoben državni organ v US of A.).

Če te nacionalni interes skrbi, dokaži to skrb s svojim denarjem. Če se ti v ta namen zdi škoda svojega denarja in meniš, da naj to dela država, ti naj pa razložim, da denar že dolgo ne štancajo na Topčideru, da ta pride iz (tudi) mojega žepa in da meni pa nikakor ni všeč, da se v mojem imenu nekaj kupuje (in potem zapravlja s prodajo političnim prijateljem). Ker mi ni težko kupit AUT mleka (sploh ker je veliko bolj kontrolirano, kot to dela naš VURS) in se odsprehajat do Špara ali Tuša. Tako da jaz niti najmanj ne bom lačna tudi če Mercator jutri neha poslovat.
(dobavitelji pa tudi pravijo, da so poceni in nadvse kvalitetni, tako da ne dvomim, da bodo z lahkoto prodajali izdelke obema oz. tudi v tujino in to po veliko boljših pogojih, kot jih baje nudi Mercator).

Če pa ti ta Mercator nujno rabiš, go for it! Zdaj je pravi čas, ker se spet prodaja!
zmaga.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.419
3.807
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik pikapoka pravi:
Zadnji čas je, da Šrotu porežemo krila...ker to kar pa on dela zadnje leto, leto pa pol je pa čista svinjarija. Nimam nič proti, če se podjetja fer prodajajo & kupujejo, ampak v takih razmerah in zaradi razlogov, pod katerimi zdaj prodaja Šrot je pa ...da ne rečem kaj.
stupid-1.gif

Kaj pa je on kriv, če je kupil delnice pod ceno, zdaj pa jih ima možnost prodati z dobičkom?
crazy1.gif

Lajaj na tiste, ki so prodali delnice raje...aja, za njih si volila letos.
evil.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.203
1.207
113
www.adriamedia.si
Pa veš, o čem je tu Greenspan govoril? O nadzoru nad bančnim, kapitalskim ... trgom, ne družbah, kot je merkator, GM, železarji in podobni. Šlo je za zgodbe o tveganih vlaganjih, omejevanju avanturizma pri raznih izvedenih finančnih instrumentih in podobno ...

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Mercator ima lastnike. Eden se je odločil, da se dezinvestira in z javnim razpisom poišče najboljšega ponudnika. Ima do tega pravico? Ima. Konec koncev je solastnik podjetja in lahko s svojim deležem prosto razpolaga. Konec debate.

Zagovorniki "nacionalnega interesa": zberite denar (kot znajo nemška podjetja in banke) ter odkupite ta paket delnic Mercatorja. Če ne želite, ne jamrati. Če ne morete, je vaš problem. Očitno niste kreditno sposobni.

Edini zadržek pri vsem je visok tržni delež Mercatorja, njegov vpliv na dobavitelje je zato previsok. Prekinitev naročil bi za mnoge pomenil stečajni postopek. Je to prav? Je in ni. Po eni strani razumem dobavitelje, da so raje prodajali slovenskemu kupcu - Mercatorju. En kupec, zagotovljen cash flow, velike količine (glede na njihovo proizvodnjo). Vsekakor dosti lažje, kot nastopati na širšem trgu. Po drugi strani pa bi bila kriza primerna za čiščenje med dobavitelji. Dobri bi se znašli, poiskali nove trge, slabi pa propadli. V tem ni nič slabega. Slabi so itak prej ali slej obsojeni na propad ali prevzem.

Ne strinjam se z načinom pridobitve delnic Mercatorja, a dejstvo je, da so bile prodane. Sedanji lastnik lahko z njimi razpolaga. Pa če nam je všeč ali ne.
Predvsem pa ne vidim razloga, da bi vsi davkoplačevalci financirali nakup tega deleža Mercatorja.

Shipman

Fizikalc
18. okt 2007
1.561
0
36
ahem, kriza je najprej usekala nepremičnine in finance od tuki naprej se šir v realni sektor, posledice tega pa jasno čutjo tut trgovci ker se zmanjša potrošnja. najbolj useka tiste z luksuznimi in trajnimi dobrinami, pol une z izdelki ki niso nujno potrebni za življenje, najmanj pa une z izdelki široke potrošnje in hrano, ampak useka pa jih! če ni dnara, tut kruha ni, žal. če ne bi blo tko, ne bi wal-mart že drekal z božičkom in novoletnimi darili, ker hočjo folku že zdej spult, kar jim je sploh še ostal.