Menjava crknjene ksenonke

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
446
12
18
Sej te zastopim, samo a vozilo, ki je narejeno za vožnjo po 4 gumah in ene nima je tehnično brezhibno?

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
::1/128
Mislite, da so te žarnice original?

Cena je ugodna, na uradnem servisu drugače cca. 200EUR komad (x2=400EUR, morem še preveri točno), po spletnih trgovinah pri nas cca. 100EUR po kamadu, na amazonu pa je par s poštnino cca. 70EUR. Če je to to, bi z veseljem vzel za tako ceno.

Nekaj mi nagaja sprednja desna, zjutraj je pisalo, da je hin, potem spet malo dela malo ne. Vrjetno je sicer kaj drugega krivo, drugače ne bi nazaj "oživela", samo če že prčkam to in sta za to ceno original žarnici, bi zamenjal obe.

Edit: Na eBayu je še nekaj ponudb za podobno ceno, tiste iz kitajske še za polovico manj, so mi že preveč sumljive. Alternativa so še Philips D3S iz Kufateca za cca. 100EUR par s poštnino. Izgleda pa, da imajo drugačno temperature (Philips - 4300k, Osram - 4150K).

Je kakšna razlika v praksi med Philips in Osram D3S?

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

To je seveda res precej omejeno. Če policit odloči, da ogroža promet, povzroča škodo, ne ustreza prometnim predpisom (recimo: v snegu nima zimskih gum/verig) ipd jih zlahka izločijo. Kolikor vem, jim tega da bi se resno spravili na to zalego, ne dovolijo, ker bi kao šlo za diskriminacijo.

Ni diskriminacija - gre za dunajsko konvencijo. Vsa taka dejanja so mamreč lahko v osnovi nezakonita.

Dunajska konvenicija je pač je takšna kot je, tudi s svojimi slabostmi. Vendar njeno načelo je ohranjanje mednarodnega toka cestnega prometa in preprečevanje lokalnih izmišljevanj in šerifovanj.

To, da smo si mi izmilsili potrebo po zimskih gumah, je naš problem, ne njihov. Mi lahko imamo vidik, da je človek z letnimi gumami oviral promet, oni pa, da je naš palicaj oviral mednarodni promet in s tem izvajanje dunajske konvencije, ker je vozilo izločil iz prometa na podlagi nelegalne podlage - odsotnosti zimskih gum na vozilu. Kake gume ima lahko vozilo gor je po konvenciji jurisdikcija države izdajateljice prometnega dovoljenja. Edina izjema je tukaj, da če v zimskih razmerah tudi država izdajateljica prometnega dovoljenja predpisuje uporabo zimskih gum. Če ne, je palicaj out of luck in ga potem čez pol leta udari dodatno pisanje papirologije, ko pride regresijski zahtevek iz tujine.

Recimo zaradi dunajske konvencije so iz Slovenije letele utripajoče rumene luči na semaforjih. V dunajski konvenciji jih ni in vse kar se je sklicevalo na to, je bilo nezakonito. Skratka, pravo je precej več kot to, kar si lokalci mislijo, da je in da si kar izmislijo predpise in zakone, kot se jim zahoče.

Tu se seveda motiš. Eno je tehnična izpravnost vozila in obvezna oprema (tu veljajo pravila države, v kateri je avto registriran), drugo pa oprema, ki jo zahtevajo trenutne prometne razmere - recimo verige, luči ponoči ... Tu veljajo pravila države, v kateri se avto nahaja.
Podobo kot je recimo pri odsevnih jopičih: nihče ne more zahtevat, da ga imaš v avtu, če si iz države, kjer ta ni del obvezne opreme, zlahka pa zahtevajo, da ga imaš oblečenaga, ko si izven avta na AC. Enako velja za verige: ne smejo zahtevat, da jih imaš v avtu, lahko pa zahtevajo, da jih na določenem odseku ceste, če to razmere zahtevajo, uporabiš - in ti prepovedo tam peljat, če jih ne uporabljaš.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Težko je po sliki soditi ali je original ali ne, tudi če ne bi bila original zagotovo ne bi gor lepili slike "neoriginala". Pa pri žarnicah se tudi vedno ne gre za to ali je original ali ne, vprašljivo je tudi kaj se je s to žarnico dogajalo. Npr. sploh Osram je imel težave s temi ekološkimi D3S žarnicami (serijske napake) in to med leti 2008-2011. Tako da morda gre za slednje žarnice ki sicer delujejo po montaži, ne vzdržijo pa svoje predvidene življenjske dobe... Razlika med Osramom in Philipsom je takšna kot si jo ugotovil, 4150 in 4300K, dejansko vseeno kaj od tega vzameš.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
::1/128
Vzel Philips pri AvtoFun-u. Sedaj vidim, da so bili že prvotno Philipske not. Ravnokar zaključil z menjavo, zaenkrat vse dela BP
cool-1.gif

dTi

Fizikalc
5. avg 2007
340
31
28
Vzel Osram pri AvtoFun-u. Sedaj vidim, da so bili že prvotno Osrami not. Ravnokar zaključil z menjavo, zaenkrat vse dela BP
cool-1.gif

Avto letnik 2008, razlika v svetilnosti je konkretna in se definitivno splača.

Staedtler

Zelenc'
24. maj 2013
18
0
1
Pozdravljeni.

Bom kar tukaj vprašal, ker nisem našel direktne teme o avtomatski regulaciji višine snopa, je pa zadeva povezana s xenonkami.

Zadeva je sledeča:

Na avtomobilu Mazda 3, letnik 2005 so mi na servisu zamenjali xenonske žarnice. Vse lepo in prav.
Vendar pa se mi je višina snopa pred menjavo žarnic nastavila ob prižigu luči (če sem parkiral pred kako steno pa tudi sicer v temi, ko sem prižgal luči se je lepo videlo kako se višina snopa nastavlja.
Sedaj po menjavi žarnic pa se mi višina snopa nastavi že ob prižigu avtomobila, ne glede na to, če so luči vklopljene ali ne. Najprej sem celo mislil, da mi regulacija ne deluje več, saj se je med tem časom, ko sem prižgal avto in še nato luči že nastavila sam pa tega potem nisem videl.

Ve mogoče kdo v čem je zdaj fora, da se je prej nastavljalo ob prižigu luči sedaj pa ob prižigu avtomobila.
So kaj narobe priklopili?

Zadeva sicer zdaj deluje vendar me skrbi da se zaradi tega, ker se zdaj vedno znova nastavlja višina snopa ob prižigu avtomobila ne bi prehitro obrabili motorčki za regulacijo (dnevne luči imam LED tako da bi število regulacij ob prižigu xenonk bilo manjše).
Plus tega sem prikrajšan za "futuristični efekt" v temi, ko prižgem luči in se je videlo kako se višina snopa spušča in dviga ob nastavitvi. Kot da bi te avto pozdravil
smile-1.gif

Lp.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.760
15.811
113
Citat:
Uporabnik Staedtler pravi:
Ve mogoče kdo v čem je zdaj fora, da se je prej nastavljalo ob prižigu luči sedaj pa ob prižigu avtomobila.
So kaj narobe priklopili?

A je možno, da si imel prej luči na off in si jih ročno vklapljal vsakič posebej, zdaj jih imaš pa na avtomatski vklop?

Staedtler

Zelenc'
24. maj 2013
18
0
1
Vedno jih ročno vklapljam vsakič posebej, tak da bo verjetno kaj drugega vzrok. Res mi je čudno zakaj se je to zdaj zmešalo.
Pa tudi ob avtomatskem vklopu se luči prižgejo ko dam kontakt, višina snopa se pa nastavi šele ob prižigu avtomobila.