Menjava crknjene ksenonke

kacajdr

Pripravnik
2. okt 2007
158
0
16
Kranj
Po 4.5 leta mi je na golfu začela rdečet leva ksenonka (tovarniška vgradnja, l. 2010). Na uradnem servisu sem pred časom videl ceno cca 400 eur, kar se mi zdi rop.
Kje na gorenjskem mi to uredijo za normalno ceno? S kvalitetno novo ksenonko, seveda.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Kje bi ti jo ugodno zamenjali ne vem, žarnice pa za dobro ceno dila forumaš AvtoFun. Jaz sem na Golfu MK6 sicer menjal sam, sem pa moral sneti odbijač in odstraniti luči, ker drugače ne prideš zraven.
rolleyes-1.gif

cat

Fizikalc
3. sep 2007
910
63
28
Če je odbijač že enkrat dol - razmisli o menjavi obeh hkrati. Da ne boš v roku enega leta vaje ponavljal

matej_

Guru
25. okt 2007
2.123
655
113
men so na touranu na škoda servisu menjali eno xenonko mislim, da je bila cena žarnice 91€ + delom, vse skupaj je prišlo okoli 110€ (na servisu sem menjal izključno zaradi tega ker se mi luči premikajo v ovinkih in nočem sam pokvarit
smile-1.gif
)

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
meni se enako snop v ovinku premika, sam snamem luč, menjam ksenon in nazaj privijem, strošek ksenona 45€ in 5 min dela.

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
Seat Leon letnik 2/2008. Prva menjava obeh xenon žarnic (zaradi 1 pregorele) 9/2013 pri 145.000 KM.

Po mojem je to bolj odvisno od prevoženih KM oz od ur delovanja, kot pa od starosti.

Žarnici sem pa zamenjal povsem sam (no z YT navodili) - pa sem bolj amater pri mehaniki
smile-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik Generik pravi:
5.5 let, 186k km. Prve ksenonke. Nic ne kaze da bi crknile.
Tok, tok...

Ne, saj mogoče se boš še vozil kakšno leto ali dve ampak pozabljaš da si izgubil vsaj 50% svetilnosti če ne več. Sploh brezveze da imaš potem xenon
smile-1.gif
Sicer pa ja, če kdo rabi nove originalne xenonke z garancijo ali pa xenonske balaste se lahko name obrne, bomo ugodno uredili!

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik matej_ pravi:
men so na touranu na škoda servisu menjali eno xenonko mislim, da je bila cena žarnice 91€ + delom, vse skupaj je prišlo okoli 110€ (na servisu sem menjal izključno zaradi tega ker se mi luči premikajo v ovinkih in nočem sam pokvarit
smile-1.gif
)

Čestitam, lepo so te obrali
cheer.gif

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Citat:
Uporabnik Bastard pravi:
Aja menjate ksenonke večkrat? Sem mislu da se to menja 1x na 10-15let

Menjam tam na tri leta, letno pa naredim cca 45k do 50k km, dnevno po 15 vžigov, tak da se mi zdi normalno., v prevoženih 190k sem menjal 2 krat.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.123
655
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik matej_ pravi:
smile-1.gif
)

Čestitam, lepo so te obrali
cheer.gif

Vem ja. Bom drugič sam kupil žarnico pa naj jo samo menjajo.
Ker sem pač zelo nagnjen k temu, da pokvarim večino stvari kar mi pride pod roko
bonk.gif

aja eno sem menjal mislim da pri 165kkm, tadruga še pa vedno gori pri trenutno 187kkm starost avta glih kar 5let. se pa obrnem na tebe ko bom rabil žarnico
cool-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Brez problema, pa če ni zadeva zakomplicirana (če ni potrebno sneti odbijača ali drugih delov in se pride zraven kar je pri Škodi velika možnost) ti lahko tudi zamenjam ti pa boš povabil na pir in je to to
zmaga.gif

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Bastard pravi:
Aja menjate ksenonke večkrat? Sem mislu da se to menja 1x na 10-15let
Meni je ena zdržala 12 let, druga pa 13.
Bolje bi bilo, da bi že prvič obe menjal, če kupiš dve skupaj, pride na komad ceneje, pa še poštnina je ena, bi prišel ene 15eur ceneje skoz. . Kupil na ebayu.
Menjal sem pa sam.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Hja, to je bilo včasih da so xenonke držale 10+ let, tega danes ni več iz več razlogov. Prvi izmed glavnih razlogov je ta, da včasih ni bilo zakona za luči po dnevi in tako so se xenonke praktično uporabljale ponoči (to se bo morda sedaj popravilo ko morajo vsi avtomobili od mislim da letnika 2013 dalje imeti dnevne luči), druga zadeva pa je ta, da xenonske niso več tako vzdržljive kot nekoč. Konec koncev marajo tudi oni nekaj prodati
smile-1.gif
Prav tako niso več xenonski balasti to kar so bili nekoč, se kar lepo dogaja da crkujejo že 3-4 leta stari. Prav tako so slednji montirani na takšnem mestu da če pride voda ali vlaga v luč da ga takoj zalije. Je pa dejstvo da je 5+ let (pa ne govorim za tiste ki delajo 2000km na leto temveč cca. 20.000km letno) stara xenonka neuporabna ker izbubi večino svoje svetilnosti tako da nič ne pomaga če se nekdo pohvali da mu je zdržala 15 let. To pomeni zgolj da je že verjetno na pol slep in ne opazi upada svetilnosti. Razlika po menjavi mora biti v takšnem primeru kot dan in noč.

Nazadnje urejeno:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Hja niti ne opazimo kajti ti ko kupiš npr. nov avtomobil in dobiš v novem fokusu nove žarnice je OK, to pomeni 100% možno svetilnost. Tekom let pa tebi dejansko vsak dan pada svetilnost in ti dejansko nisi sposoben opaziti padca svetilnosti. Enako kot da če bi ti vsak dan shujšal za 20g in bi se vsak dan družil z enakimi ljudmi pač slednji ne bi opazili da hujšaš, če pa bi te nekdo videl danes in čez 6 mesecev ali 1 leto pa bi to opazil. No saj da to razumeš ne rabiš bit posebej pameten. Skratka da se vrnem na xenon, večina ljudi se pač lepega dne zave da dejansko zelo zelo slabo vidi pa čeprav ima xenon. To se zgodi tudi zelo pogosto če se pelješ s kom drugim ki ima identičen avtomobil kot ga imaš ti in mu luči bistveno bolje svetijo. Zelo pogosto tudi slišim zgodbe v smislu "žena je kupila nov avtomobil ki ima halogenke, jaz imam xenonke pa vidim pri vožnji z ženinim ponoči bolje. Me pa en drek briga kaj ti osebno misliš ter kakšne marketinške fore so to za tebe. Če ne verjameš, enako velja tudi za onega mojstra pod tabo, si dajta zmerit svetilnost žarometov pri novih žarnicah in svetilnost pri identičnih žarnicah ko bodo imele 100.000km za seboj. Ampak verjetno je tudi tisto goljufija oz. marketinška fora kajne?
smile-1.gif

Nazadnje urejeno: