Menjava AGM akumulatorja

tony

Guru
23. jul 2007
10.985
1.859
113
Tudi jaz sem do zdaj s CTEKom filal že več akumulatorjev v vozilu, vedno brez težav, ampak brez AGM opcije...

Hvala, torej tudi z AGM ni panike. :zmaga:

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
45.471
5.933
113
Panika je samo pri "Recondition" opciji....takrat pa daj accu ven....oz ga odklopi iz sistema....ker spušca takrat tud 15-16V +/- v accu....in posledično vvsistem....da ne bi kaj skurlo...

• Všeč mi je
Reactions: tony

jezek

Guru
24. jul 2008
5.948
2.677
113
Agm ni gel. Glede reconda jaz in Ctek (pred leti) praviva da na agm ni potreben. Zdaj nekateri delajo tudi na agm recond

tony

Guru
23. jul 2007
10.985
1.859
113
Akumulator se je nafilal, avto pa ne vžge več. Vergla ko blesav (če bi bil BMW bi napisal: kot bi imel strgano ketno :bonk:) z nekje 300 RPM motorja, in rumena lučka za ključ od avta v števcih se ob tem ne ugasne. Nekaj se je zbluzilo imobilizatorju in ne da napajanja bencin pumpi...

Z rezervnim ključem je stanje enako.

Dal sem navodila, da naj še enkrat zaklenejo avto in ga 5 ur pustijo pri miru, čeprav dvomim, da bi tole BMS uštimal.

Grem popoldne na lokacijo, sporočim kaj bom videl. Probal bom prebrati OBD kode in odklopiti akumulator. (Morda bi ga moral že prej :zardelalter:, ampak na daljavo je to težko delati...)

Hondi

Guru
18. avg 2007
3.794
597
113
to, da ne povedo od začetka, kaj se je dogajalo, je standard

Včerajšnji primer "t4 mi vžge in ugasne, sam pripeljal sem se, čez 30 min pa tako"
Seveda se mi je čudno zdelo, saj t4 TDI preživi skoraj nuklearno vojno
no, ko sem opazil, da motorni ECU ni "pokonci" in se ga ne da diagnosticirati, sem vprašal, kaj je počel, da je nekaj skuril 100%

Aja seveda, 13pol konektor zunanji del rinke polomljen, s prikolico naredil kratek stik, odbilo eno varovalko, ki je slučajno tudi za motorni ecu
Se pravi dec je "pozabil" povedat, da je vmes prikolico tovorno priklapljal, v dežju, s hin konektorjem priklopa :)

• Všeč mi je

jezek

Guru
24. jul 2008
5.948
2.677
113
Dobro zdaj, to ni nekaj kar bi pricakoval od povprecnega uporabnika da bo odgovoril na kaj je pocel prej. Verjetno tudi ne bo povedal ce si je pripel varnostni pas, pa ce je prizgal cik na vzigalnik

• Všeč mi je

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.451
4.862
113
Akumulator se je nafilal, avto pa ne vžge več. Vergla ko blesav (če bi bil BMW bi napisal: kot bi imel strgano ketno :bonk:) z nekje 300 RPM motorja, in rumena lučka za ključ od avta v števcih se ob tem ne ugasne. Nekaj se je zbluzilo imobilizatorju in ne da napajanja bencin pumpi...

Z rezervnim ključem je stanje enako.

Dal sem navodila, da naj še enkrat zaklenejo avto in ga 5 ur pustijo pri miru, čeprav dvomim, da bi tole BMS uštimal.

Grem popoldne na lokacijo, sporočim kaj bom videl. Probal bom prebrati OBD kode in odklopiti akumulator. (Morda bi ga moral že prej :zardelalter:, ampak na daljavo je to težko delati...)
Sem si lastil dva hyundai z enakimi simptomi. Če ne ugasne lučka za imobilizator je ponavadi to krivo da ne vžge, ker ne daje ukaza za vžig motorni računalnik (štarter je mehansko vezan na ključavnico tako da dela). Pri meni je bil vedno krivec "low voltage" (tudi napaka zaznana na OBD) in se računalnik-imobilizator nista hotela povezat zaradi prenizke napetosti slednjega ob kontaktu. Prvič je problem čudežno rešil nov akumulator.

Pri drugem je bila težava da je nekje bila povezava za napajanje imobilizatorja malo "v luftu" ... kje, noben ni ugotovil. Težava se je od začetka pojavljala ko je bila vlaga in samo občasno, potem je postala stalna.

Avtoelektričarji in uradni servisi bi menjal vse po vrsti, ni da ni samo da plačaš. Na koncu sem ugotovil da (stabilno) napetost linije prekinja glavni rele, ki pa se aktivira na ukaz glavnega ECUja, ki pa ukaza za preklop ni dal ker ni prejel potrditve z modula za imobilizacijo. Rele sem enostavno prebrikal (dal žico namesto njega) in je avto čudežno bil popravljen. Glavni rele ni več sluižil kot rele in je moral nekaj napajat sej zato je tam, ampak dve leti je tako delalo BP in potem sam se avta znebil, tako da očitno mu ni bilo hudega.

• Všeč mi je
Reactions: tony in Hondi

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
45.471
5.933
113
Pri Getzu od moje je immo sral po menjavi ključev....pac 1x je prebralo....drugič si sedel v avtu in on/off dokler ni zagrabil kode

Mehaniku 2x rekel naj prebrika immo pa ni hotel...ne vem zakaj? Etak ni bil avto vreden 300€.....ce bi ga kdo odpeljal z palčko od sladoleda bi mu še zaploskal :D

• Všeč mi je

tony

Guru
23. jul 2007
10.985
1.859
113
Utisevalec: na enem UK forumu sem našel več ljudi, ki so razdrli el. konektor za napajanje antene imobilizatorja direktno ob ključavnici za vžig in podrsali kontakte v el. konektorju z izvijačem (morda bi koristilo še malo kontakt spreja), morda je to to.

tony

Guru
23. jul 2007
10.985
1.859
113
to, da ne povedo od začetka, kaj se je dogajalo, je standard

Včerajšnji primer "t4 mi vžge in ugasne, sam pripeljal sem se, čez 30 min pa tako"
Seveda se mi je čudno zdelo, saj t4 TDI preživi skoraj nuklearno vojno
no, ko sem opazil, da motorni ECU ni "pokonci" in se ga ne da diagnosticirati, sem vprašal, kaj je počel, da je nekaj skuril 100%

Aja seveda, 13pol konektor zunanji del rinke polomljen, s prikolico naredil kratek stik, odbilo eno varovalko, ki je slučajno tudi za motorni ecu
Se pravi dec je "pozabil" povedat, da je vmes prikolico tovorno priklapljal, v dežju, s hin konektorjem priklopa :)
;)
Vse informacije še zbiram, ampak najprej je bil priklopljen CTEK v standardnem (14,4V načinu) direktno na kleme akumulatorja. Čez par minut pa je bil preklop na AGM mode in minus CTEKa preklopljen na debel vijak za maso nekje pri motorju. Nato se je tako filal do konca.

Napaka je tudi v tem, da se 220V napajanje CTEKa vmes ni prekinilo.

Še ena težava je, da je v Hyundaijevih navodilih za uporabo 2x napisano, da je polnjenje akumulatorja s polnilcem v avtu prepovedano...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.451
4.862
113
Utisevalec: na enem UK forumu sem našel več ljudi, ki so razdrli el. konektor za napajanje antene imobilizatorja direktno ob ključavnici za vžig in podrsali kontakte v el. konektorju z izvijačem (morda bi koristilo še malo kontakt spreja), morda je to to.
Sam sem imobilizator odmontiral in je bil po specsih, linija ob kontaktu se je pa tudi brez prikjučenega imobilizatorja sesedla pod 11V ... in to na + polu, torej je "napajanje" + nekje bilo zanič (in bil je potencial med akumulatrskim + in tem +, torej sam akumulator je deloval normalno). Zanič je bilo že v glavni škatli z varovalkami in releji, skratka komplet 12V sistem avta je pod kontaktom delal na 11V ali manj in posledično se imobilizator ni hotel zbudit oz. dat komande ECUju.

Tok ki je tekel po liniji pri teh 11V je bil minimalen, skratka v okviru specifikacij (ni bilo nekaj kar bi vleklo prevelik tok da bi lahko sesedlo napetost).

Glavni rele je prevezal to slabo linijo z lastno linijo (združitev +) in je delovalo čudežno vse normalno. Pod glavnimi varovalkami/releji je bila sicer neka plošča z vezjem kjer sumim da je bila težava, ampak je bilo tako super narejeno (zalito z gelom) da bi 3 dni rabil da bi prišel do vezja. Sej ko sem ugotovil kako nategnit avto, da dela na pravi napetosti se nisem več ukvarjal s tem.

Za tisti avto kjer je pomagala menjava akumulatorja je bila najbrž ista težava, se v to nisem spuščal. Je pa očitno akumulator imel eno celico toliko zanič da je napetost že pri kontaktu padla, zato tudi imobilizator ni delal, ampak štarter je pa obračalo (nek 1.3 mlinček ni ravno rabil veliko da premaga kompresijo).

• Všeč mi je

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.451
4.862
113
Aja še EDIT, pri hyundaju so malo nestriktni glede uporabe lučke za imobilizator. Tako da odvisno od modela do modela lahko lučka ugasne če je vse ok, lahko pa gori če je vse ok ... preden se gre v kakšno dramo naj se preveri navodila za konkreten model.

• Všeč mi je

tony

Guru
23. jul 2007
10.985
1.859
113
Tudi po ponovnem mirovanju avto sprva ni vzgal. OBD skener ni pokazal nobenih kod, branje je sicer potekalo čisto normalno.

Potem sem za pol ure odklopil minus klemo in avto je takoj hotel vzgati, skratka takoj je verglal čisto drugače (malo je bil zalit in mu je bilo treba le še pomagati s polnim gasom).

Avto sem nato pustil prizgan in šel še domov z njim, da vidim, če je vse OK. Ampak ni nobenih tezav, avto je zdaj b.p. :zmaga:

Kaj smo se danes naučili? Hyundai polnjenja akumulatorja v vozilu ne mara. Kar tudi lepo prepovejo v navodilih. Drugič bomo prej odklopili minus klemo in polnili direktno na polih akumulatorja.

Glede prvotnega navedka: "V navodilih sitnarijo, da je pomembno akumulator filati tako, da minus klemo polnilca priklopiš nekam na šasija (ne direktno na - pol akumulatorja)." tega v navodilih nisem mogel najti. Mozno je, da sem to pobral v navodilih kakšnega drugega familiarnega avta. Ne vem.

Še enkrat hvala vsem za pomoč! :cheer::nazdravje: