Mehčalec

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Rada bi naredila mehčalec. Imam recept. Piše da rabim beli kis. Zdej pa nikjer na netu ne najdem a je beli kis isto kot alkoholni aromatiziran kis za vlaganje ali alkoholni kis? Misilm po štacunah majo samo tega. B?
 

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.629
722
113
navadni alkoholni kis

marsikdo ga uporablja samostojno, kot alternativo mehčalcu

PS: Če imaš sušilni stroj, ne rabiš mehčalca
 

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.069
128
63
Kupi nearomatiziranega. Včasih moraš malo bolj pogledat po policah.
Ga imaš tudi od npr. S-Budgeta.
 

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Jah točno tega imam. Ok potlej je to to? Zakaj se imenuje beli?
Nimam sušilnega stroja. Samo manj kemikalij želim uporabljati, če se le da bi jih nadomestila z bolj naravnimi sredstvi, ki recimo tudi ne škodijo mašineriji od pralnega stroja.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Aromatiziran je samo marketinška fora, kjer kisu dodajo arome za pripravo solate.
Beli kis je navaden alkoholni kis, običajno v 9% conc. Včasih smo lahko dobili tudi 11% conc. kar je nekako maksimum - več namreč bakterije ne prenesejo
tongue-1.gif
.
Imamo pa še "vinski" ali "jabolčni" ali še iz marsičesa drugega narejen kis, ki pa običajno ni več prozoren in ima svojo specifično aromo. Torej ni "beli kis".

Industrijsko se zadeva prideluje tako, da imaš kaskado bukovih oblancev, tako kot stopnišče, preko katere se preliva voda. Na tej kaskadi lesnih oblancev so naseljene bakterije ocetnega kisanja (naredijo se iz običajnih kvasovk - naslednja stopnja) in vsaka kaskada v procesu dvigne % ocetne kisline v raztopini. Nekako po 12% conc. bakterije pocrkajo - biološko naprej ne gre
tongue-1.gif
.
Če v kaskadah uporabiš namesto bukovih oblancev npr. vinske tropine, dobiš vinski kis. ........

To je v prehrambene namene. Za resno industrijo pa vzameš acetaldehid ...
smirk-1.gif
 

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Ej hvala za razlago, to sem hotla vedet.
zmaga.gif


A si kdaj sam delu mehčalec? Misim, če ima še kdo kakšen kul nasvet....dobrodošel
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.257
7.048
113
Jaz sem sicer delal pralni prah, ampak na koncu sem ugotovil, da se nima smisla zajebavat s tem
wink-1.gif
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Hej čbelca, kakšen recept imaš to? Pri nas uporabljamo samo alkoholni kis, ampak bi si želel močnejšega kot 9%.
 
19. jul 2007
2.894
1.609
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Citat:
Uporabnik johan_blond pravi:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:

To je v prehrambene namene. Za resno industrijo pa vzameš acetaldehid ...
smirk-1.gif
confused-1.gif

confused-1.gif
Kaj ti ne štima?

Ocetna kislina (pravilneje etanojska kislina, formula CH3COOH) je organska kislina. Je pomembna sestavina navadnega kisa, vsebuje je okoli 5–15 %. Njene soli se imenujejo acetati. Brezvodna ocetna kislina se imenuje tudi ledocet, saj že pri temperaturi pod 16,7 °C tvori ledu podobne kristale.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Ocetna_kislina

Etanal (tudi acetaldehid) je organska kemijska spojina s formulo CH3CHO ali MeCHO. To je eden od najpomembnejših aldehidov, ki se pojavljajo pogosto v naravi in se proizvajajo v velikem obsegu industrijsko. Acetaldehid se pojavlja naravno v kavi, kruhu, in zrelem sadju ter drugih delih rastlin, kot normalni del njihovega metabolizma.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Etanal
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja, in ?? Vikipedijo znam tudi jaz odpreti, čeprav običajno pozabim nanjo. Kaj ti ne štima?
 

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik CebelicaMaja pravi:Samo manj kemikalij želim uporabljati, če se le da bi jih nadomestila z bolj naravnimi sredstvi, ...

Enkrat ko boš prala lase jih na koncu operi še z kisom namesto z "Subrino" ali kakšnim drugim mehčalom za lase
wink-1.gif

Ko sem malo več gradil in imel vsak dan lase od prahu, cementa,... je bila pod tušem kar plastenka domačega jabolčnega kisa
grin1.gif


Za mašinerijo pralnega stroja pa ne skrbi - edino apnenec in vsedline pralnega praška ti bo počistilo - Bio Calgon
wink-1.gif
 
19. jul 2007
2.894
1.609
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ja, in ?? Vikipedijo znam tudi jaz odpreti, čeprav običajno pozabim nanjo. Kaj ti ne štima?

...To je v prehrambene namene. Za resno industrijo pa vzameš acetaldehid ...
smirk-1.gif
...
Še vedno mi ne gre skupaj kis (ocetna kislina) in acetaldehid. Ne vem, kaj naj bi profesionalci delali z acetaldehidom.
Tako da sem hotel da preveriš in da če si se zmotil, da popraviš (da ne bo kdo res iskal acetaldehid) ali pa razložiš, kaj je pravzaprav z acetaldehidom?

PS: Ocetna kislina 80% 1 L - 3,10 € (kar je isto kot 9 L 9 % kisa ali pa isto kot 16 L 5 % kisa)
http://www.agronet.si/izdelek/490131/ocetna-kislina-80-1-l
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Največ ocetne kisline so pred časom pridobili z oksidacijo acetaldehida. Dandanes jo pa v glavnem pridobivajo s katalitsko karbonilacijo metanola.
 
Citat:
Uporabnik CebelicaMaja pravi:
Jah točno tega imam. Ok potlej je to to? Zakaj se imenuje beli?
Nimam sušilnega stroja. Samo manj kemikalij želim uporabljati, če se le da bi jih nadomestila z bolj naravnimi sredstvi, ki recimo tudi ne škodijo mašineriji od pralnega stroja.

barva, le-ta pa je posledica ali vina ali tropin iz katerih je kis narejen (če je vinski kis)
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Aha - sori, sem bil še malce na šihtu vmes...

Postopek gre v smeri alkohol - aldehid - organska kislina, preko oksidacij.

Probajmo malce bolj po domače ( zopet opozarjam, da je moja kemija stara precej let, je pa vsekakor osnovna in po moji pameti je to še največ vredno
tongue-1.gif
)

Torej: vzameš kamen apnenec (v Slo ga je dovolj), ter koks ( še en postopek s premogom, najbolje črnim - torej suha destilacija premoga in dobiš koks). Torej apnenec in koks daš v električno peč z grafitnimi elektrodami in vse skupaj priključiš na elektrarno. V peči se med elektrodami naredi več kot 2000 C temp in apnenec se pretvori v kalcijev karbid.

Sedaj imaš kalcijev karbid CaC2 in ga daš v vodo - reakcija je močna in proizvaja se acetilen, CH2 = CH2.

Sedaj acetilen z vodo oksidiraš v acetaldehid in potem s kisikom naprej v ocetno kislino. Pri tem potrebuješ povišane tlake in temperature, ter katalizatorje. Izplen je najmanj 90% ocetna kislina.

Dolgovezim itak
rolleyes-1.gif
( npr. HCl )
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Sedaj vidim, da si prilepil še 80% ocetno. Kje se to kupi?

Citat:
Uporabnik johan_blond pravi:
PS: Ocetna kislina 80% 1 L - 3,10 € (kar je isto kot 9 L 9 % kisa ali pa isto kot 16 L 5 % kisa)
http://www.agronet.si/izdelek/490131/ocetna-kislina-80-1-l

Ta kislina je skrajno jedka in nevarna, zato je treba pravilno delati z njo. Je pa super uporabna zadeva; ko jo razredčiš, si popraviš marsikaj, npr. parni likalnik, piskre, pipe in nasploh armature po stanovanju, ... to je vsestransko razkužilo, ki mu noben dr. znanosti ne more negirati učinkovitosti, saj je ocetna kislina popolnoma naravna in običajna v našem življenju. (le da pri nižjih koncentracijah
rolleyes-1.gif
)

Za kemtraile in orgonske topove pa ni, vsaj po mojem srednjeveškem znanju ne
smile-1.gif
.
 

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Ok, najprej bi me mogli vprašat če sem še živa stari. Ta hudič od kisa ful ampak ful močno reagira s sodo bikarbono skor mi je plastenko razneslo. Fak.
d055.gif
No recept je pa naslednji:
1 lonček sode bikarbone (uporabila sem jogurtov lonček)
7 lončkov vode
6 lončkov belega kisa
4 ml eteričnega olja
V čisto steklenico (uporabila sem 2 l plastenko od mehčalca, recikliram) stresi sodo in dodaj pol vode, zapri, pretresi, zj pa pazi ful ful ful počasi dodajaj kis ta hudič se peni, nato dodaj preostanek vode in eterično olje, pretresi.
Dons sem prvič prala s tem mehčalcem in je vse ok. Cune so oprane in dišijo. Ko mi zmanjka praška bom naredila še tega.

V glavnem sem preživela.
evil.gif
 
Citat:
Uporabnik CebelicaMaja pravi:
Ok, najprej bi me mogli vprašat če sem še živa stari. Ta hudič od kisa ful ampak ful močno reagira s sodo bikarbono skor mi je plastenko razneslo. Fak.
d055.gif
No recept je pa naslednji:

soda je baza, kis pa kislina to dvoje skup zna biti burno. ..
smile-1.gif
To je v bistvu nevtralizacijska zadeva, nastaneta ti sol, ter voda. je p apo mojem mnenju sida zravn zaradi natrija.