Če bi to bilo res, potem iste zavorne ploščice pri Adelu ne bi bile 30% cenejše kot v avtoservisni delavnici. Pa ni bilo nobenega popusta na računu. Te priporočene prodajne cene so že zdavnaj fikcija od kar obstaja konkurenca. Priporočene prodajne cene so v uporabi samo pri monopolistih, ki javnemu sektorju prodaja.
Zdaj zadnjič pišem in potem neham, ker nima smisla, ker eni dejansko res verjamete v to, da mehanik čaka samo na vas, da vas lahko nategne.
Glej mehanik naroči del, njega ne zanima kje je cenejši ampak kje ga prej dobi. Mehanik nima časa celi dan kot ti guglat, kje dobit najceneje. Že tak se ful preveč časa zgubi na telefonu, ko okoli klličeš in iščeš kaki čudn del. Pokliče tiste 2-3 dobavitelje in ti pove kako ceno so mu rekli, kdaj je dobava in to je to. Če se strinjaš se strinjaš če ne pa pridi po avto in pelji drugam. On je tam, da šraufa. Avto je v delavnici, stranka pritiska, da rabi avto že včeraj zutraj pa še takrat bi blo za 2 uri prepozno in seznam kaj se rabi je napisan. Stvari se naročajo do 11 ure dopoldan (če kaj ni na zalogi v lokalni trgovini), naroči se vse možne varjante, da bo 100% pravi del prišo. Ob enih je roba zložena na pultu in perajt za vgradnjo. Če je kaka redka zadeva dobi del naslednji dan ob 7 zjutraj.
Ko se nardi na koncu račun mehanik pogleda ident, ga kucne v računalnik al pa pokliče trgovino. Tako kot piše tam cena tako napiše na račun. In pri 95% folka in večini mehanikov deluje to tako brez problemov. Če kdo prinese svoje tudi ni nobene jeze. Dokler so deli pravi vgradiš in gremo dalje. Pač tistih 6x1l plastenke od olja mu vrneš prazne nazaj in je to to.
Če pa kaj ne paše je pa veselica in potem mehanik rešuje dele. Ker valda, ko si na šihtu, avto je na servisu na dvigalu raztavlen ti pa nimaš časa okoli laufat in nosit nazaj delov.
Problem nastane, ko pride v enačbo alteraš nadrkan vseh cen na autodocu in celi ebay na pamet. On ve, da bi lahko dobil hladilnik za 25€ ceneje. (samo pač ne zna v enačbo vklakulirat te razlike med del dobit čez nekaj dni ali pa čez eno uro, tudi zapletov z garancijo, ki se rešijo takoj ali pa več dneh ali tednih mu ne pomeni nič) Točno tudi ve kako se vse skupaj menja in kaj je treba narest. Praviloma šminker ali kak hipster, roke so bile najbolj umazane takrat ko je toner mamici na printerju menjaval.
Ja krucefiks če vse veš zrihtaj sam, kje je problem? Ja ne... veš mam gužvo rabim avto nujno že včeraj in nimam časa čakat zaj 3 dni. Pa nimam doma placa da bi to nardil. Fajn bi blo če mi ti daš isto ceno kot je na autodoc pa šele ob 17:30 lahko pridem po avtu. Pa vem, da ni več kot ena ura dela tak da 20€ plačam za delo max... hladilnik mi pa daš po nabavni. Pokliči ko bo fertik. Aja pa fajn bi blo če mi še avto opereš ker se mi pol mudi pa nimam časa še za v pralnico.
Še to. Fantje ne rabite se sekirat za mehanike če bote šli drugam al pa šraufali doma. Teh par vsevednih alterašev se nobenemu ne pozna na biznisu. Je dovolj normalnih ljudi na tem svetu, dela dovolj za vse. Ne pa pozabit, da mehaniki so tudi prijatelji med sabo in se o takih strankah takoj razve v bližnji okolici če je kdo preveč moder. Potem pride kaki taki, ko mu teče voda v grlo pa naenkrat noben mehanik nima časa.
Me pa res zanima nekaj drugega, tak ko jamrate kak vas nategujejo pri cenah materjala in delovnih ur. Zakaj sploh vozite na servis? Vsi polni nekih slabih izkušenj, da so deli 30% dražji kot v trgovinah in te finte. Torej kje je potem razlog. da se pustite nategnit?