Mazda bencin brez sveck

tony

Guru
23. jul 2007
9.664
1.482
113
Teli Mazdini razvojniki so po eni strani pravi frajerji
zmaga.gif

Btw., v članku nič ne pišejo o sajah, so te pri takem motorju prisotne ali ne
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Najbrž bo tudi cena šob in črpalke za nadzorovano klenkanje podobna oz. višja dizelskim. Tako da na koncu se vprašaš ali ima smisel!
grin1.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Teli Mazdini razvojniki so po eni strani pravi frajerji
zmaga.gif

Btw., v članku nič ne pišejo o sajah, so te pri takem motorju prisotne ali ne
smile-1.gif
V osebnih vozil bo elektrika zares že kmalu, v delovnih strojih in tovornjakih pa še nekaj časa ne. Ker je Diesel motor vedno bolj nepriljubljen bi ga v tem segmentu lahko nadomestil bencinski, če bo seveda približno enak Dieslovem (velik navor pri nizkih obratih, varčen, enostaven za vzdrževanje....) in hkrati brez pomanjkljivosti Dieslovega (težave pri nizkih temperaturah, saje...).

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Kako to misliš, da je diesel motor nepriljubljen in bi ga v segmentu delovnih in tovornih vozil nadomestil bencin? Diesel je v tem segmentu itak edina racinalna izbira ta trenutek, zato druge izbire sploh nimaš ...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.619
113
še v SLO - ampak komaj
Zaenkrat.

Zdaj si pa zamisli, da gonja proti dizlu še zaostri, obenem pa osebni promet "rešiš" z elektriko, pa se bencin za "tovor in težke stroje" sam ponudi.

Nazadnje urejeno:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.405
5.684
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Kako to misliš, da je diesel motor nepriljubljen in bi ga v segmentu delovnih in tovornih vozil nadomestil bencin?

vedno več mest prepoveduje dizle. Vedno več se uporablja metana itd v mestih.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Najbrž bo tudi cena šob in črpalke za nadzorovano klenkanje podobna oz. višja dizelskim. Tako da na koncu se vprašaš ali ima smisel!
grin1.gif

se pravi kupiš bencinarja z dizelskim težavam in tako podreš alter teorijo, da se dizla ne splača kupit, ker gre itak lahko vse narobe in ni računice
grin1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.264
1.894
113
Eh no...v tovornih vozilih ni alternative dizlu! Ta ostaja. Za filtracijo se uporabi filtre. Gasa dalje.

Pri osebnih je isto..glej kak dizel je ven dal Mercedes...edini primerljiv bencinec je ta, ki je ugasnjen. Vse ostalo je za v prešo ( recimo uporaba benzena za dvig oktanov, ki preverjeno povzroča raka in zastruplja podtalnico). Da o dizlih sploh ne govorimo ( ki niso za v prešo, so a za ponucat
evil.gif
).

Nekaj se pozablja...nafte je še kar za nekaj desetletij innn...lobiji ne bojo dopustili, da se je ne porabi do konca!! Preveč miljard je še v zemlji. Zato je tal elektrifikacija bolj po sistemu:
Jebe lud zbunjenog.
(Situacija, ko oseba z agresivnim ali norim pristopom prisili ali izkoristi pri prepričevanju druge nepripravljene ali zmedene osebe v njemu nezaželena dejanja zaradi pridobitve kontrole, prednosti ali koristi.
hysterical-1.gif
).

Dans si v avtobilizmu najbolj kul če si eko. Hebeš konje, cilindre, en tavžent opreme...ti si kul ker tvoj vagen je eko!
evil.gif
(skor že tolk kot TEŠ 6).

Drgač pa...imamo službeno zdaj eko.ta..renojev Zoe...mesešni najem baterije je 120 eur, dodatno te prisioijo še v zavarovanje baterije ( cca. 20 eur mesečno), dometa imaš realno 80 km po mestu. Seveda ga morš še nafilat. Kolk bo to na polnilnicah se bo še videlo..definitivno ne poceni.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.685
3.286
113
Okrog te najemnine sem tudi sam že napisal nekaj krepkih Renaultu. Po mojih izračunih me tak avto stane v življenjski dobi precej več, kot pa če tankam dizla. Pa sploh nisem upošteval cene elektrike, sedaj pa pišeš še, da računajo še zavarovanje baterije. Mesečno torej 140 EUR. To sta dva polna tanka dizla z dosegom 1100 KM/tank. Torej je najemnina na leto za 26400 km prevoženih z dizlom.

Letno torej plačaš Renaultu 1680 EUR za najem baterije. Kolikšna je že življenjska doba le te in nakupna cena?

Drag je ta eko hec...

Če sem kje kaj narobe izračunal me pa kar popravite.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.213
1.384
113
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
Okrog te najemnine sem tudi sam že napisal nekaj krepkih Renaultu. Po mojih izračunih me tak avto stane v življenjski dobi precej več, kot pa če tankam dizla. Pa sploh nisem upošteval cene elektrike, sedaj pa pišeš še, da računajo še zavarovanje baterije. Mesečno torej 140 EUR. To sta dva polna tanka dizla z dosegom 1100 KM/tank. Torej je najemnina na leto za 26400 km prevoženih z dizlom.

Letno torej plačaš Renaultu 1680 EUR za najem baterije. Kolikšna je že življenjska doba le te in nakupna cena?

Drag je ta eko hec...

Če sem kje kaj narobe izračunal me pa kar popravite.

Kolikor vem je mesečni najem odvisen od prevoženih kilometrov na leto.
V angliji prodavajo baterijo za cca 7000€ +ddv , tako da ne rabiš najemnine.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
To je 8500eur za baterijo, kar pomeni 7000 litrov nafte = 175.000 brezskrbnih kilometrov. Takšno kilometrino električar zelo težko naredi v 5 letih upoštevajoč, da za 1 uro vožnje rabiš 8 ur polnjenja na domači vtičnici. Vse druge oblike polnjenja pa niso več poceni špas.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Pa pristej se vsakič tisti kabel vtikat....
Zaenkrat je kabel pri meni se precej moteč faktor. Še hišni sesalec za 100 e rov se zna sam zapeljati na polnilno postajo , tukaj pa tega ne znajo narediti pri avtu za 20k. Še bolj Zanimivo, niti pri Teslii za 100.

Nazadnje urejeno:

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.685
3.286
113
Mene bolj moti, da v 5 letih plačaš za najem baterije toliko, kot, da bi kupil novo baterijo. Lahko oni ponujajo menjavo baterije, ko pade kapaciteta pod določene procente, če si jim vmes že plačal za eno dodatno baterijo. Če ti ne pade kapaciteta, pa še toliko bolje za njih, ker dejansko plačuješ najemnino za avto, ki si ga kupil. WIN - WIN situacija.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.619
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Zaenkrat.

Zdaj si pa zamisli, da gonja proti dizlu še zaostri, obenem pa osebni promet "rešiš" z elektriko, pa se bencin za "tovor in težke stroje" sam ponudi.

Ali pa vodik ...

Faza II
grin1.gif

Je IMHO še preveč stvari glede pridobivanja, ustrezne hrambe in distribucije odprtega.

Upam, da bomo kmalu našli dovolj veliko nahajališče dilitijuma. Bi rešilo marsikateri energijski problem.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
In zakaj Zoe? Po moznosti se s ta majhno baterijo? In najemom baterije?

Pa ko je toliko alternativ na voljo, npr Kia Soul EV.