MARŽA!

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik Dr_S pravi:
Jaz pa ne vem, a smo samo Slovenci taki al kako. Zakaj se gleda kako še bolj prišparati in še bolj životariti?

Kdaj se bo spremenilo mišljenje, da je treba imet toliko da se živi!
Da si kupiš priboljšek, da kupiš boljši kruh, meso, salamo, .....

Ne pa da se gleda, kako kupit čim cenejši izdelek pa še tega čim manj ....

Saj ne kupujem glih vsakega sranja.
Npr tistih kosmičov za zajtrk že ne (nekaj najslabšega, kar lahko vržeš vase - je pa drago in zato folk najbrž meni, da je tudi kvalitetno
rolleyes-1.gif
).

Kup izdelkov je globoko nekvalitetnih, imajo pa super-druper ceno...
Npr. jagode marca so že eno tako ultra sranje. Imajo pa ceno (in so najbrž zato kvalitetne).

Ko malo razpucaš to logiko, denarja sploh ne zapraviš veliko.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Sem kupil spomladi enkrat jagode in so bile naslednji dan že plesnive ker sem jih pozabil dati v hladilnik.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Meni pa nekaj drugega ni jasno-pred leti sem mislil nekaj kupit v ind. prodajalni B&D pa je bilo konkretno dražje kot v Merkurju, ki že tako velja za dragega.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
nimam pojma kako ji je ime! JE pa en zanimiv primer iz lani kolega ima trovino kjer prodaja razne stvari uvožene iz italije! Prodajal je torbice ženske po 10 evrov in jih imel v izložbi prodaja zelo boga, potwem jih je za en teden umaknil v skladišče in potem spet v izložbo ampak po ceni 25 in glej ga hudiča ženske so same ugotovile kok kvalitetne torbice ima in je vse prodaj v 5 dneh (kolk jih je imel ne vem)
bonk.gif
Kok je dal pri kitajcih za njih lahko sami veste kok to v trstu stane! Amapak folk je v resnici tak če je drago je dobro drugače pa je klump gre pa se za eno in isto stvar!
Glede hrane pa samo eno vprašanje kdo misli da je v tujih diskonterjih pri nas hrana slabša kot v mečkatorju? Ali so inšpekcije v tujini slabše kot pri nas in smo mi v rhu pri nadzoru hrane?

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
Sam sem prepričan, da je v hoferju bolj kvalitetna hrana (nemška) kot pa ta iz Trojčka , delana za južnobalkanske trge. Mater da mi je bedna ta balkanska milka !!!! fij

Oligarhija pa mi gre že a priroi na falus, zato tašne bedne poskuse bojkotiram. K sreči imamo izbiro!

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
se popolnoma strinjam s tabo! Je pa res da ogromno ljudi misli da je roba v mečkatorju veliko boljša kot tista pri kakem tujcu! Lep primer se je pajavil seda z melaminom pri nas so lepo povedali v javnosti da se to pri nas ne more zgodit ker .... mi imamo najboljšo kontrolo a avstriji so bili tiho in zbirali vzorce in glej ga zlomka a Grazu (zelo blizu nas) najdejo okuženo mleko
shocked-1.gif
Pa je to skupni trg sam drugje nadzor deluje pri nas pa ne!

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
To pa zato, ker glorificirajo slovenske dobavitelje. Za boga! Kako naj ti dobavitelji proizvajajo vrhuuuuunsko robo? Tehnološko so mnogi zelo zadaj. Organizacijsko tudi. Slabše obvladujejo stroške. Omejen so na domače kupce, ki jih stiskajo pri cenah (trgovci). Koliko jim ostane zaslužka? Malo. To tudi sami priznajo. In sedaj bodo meni trdili, da so kljub vsemu po kakovosti med najboljšimi na svetu.
Naj prodajajo te oslarije starim mamam. Jaz jim ne verjamem.

PS. je jogurt LJ Mlekarn res vreden več kot 1EUR???????????? Muuuuuu?
Ok, ne vem, kaj bi porekle krave. Jaz trdim, da ni 2,5x boljši od LIdlovega ali SPAR jogurta s trgovsko znamko.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Jaz pa iz izkušenj povem da ma Lec...... še, za moje pojme, še najbolj pošteno politiko od vseh velikih (potem je Spa..... - ostali so pa poden) trgovcev. Zakaj ?? Ker so - enako kot drugi vzeli naš produkt - si dogovorili 90 dnevni rok plačila (Mer.. in Tu...sta ga zahtevala - Spa... pa je popustil na 65 dni) potem nam sporočil da ga bo dal v akcijo (prispevati smo morali 150€ za prostor v katalogu - enako ravnajo drugi) in da bo spustil našo priporočeno ceno za 10%. Ko je prodal vso nabavljeno robo je poklical in naročil še 1x toliko pod enakimi pogoji - plačilo je prišlo na dogovorjeni dan. Mer.. ponvadi pošlje obvestilo da bi plačal prej če mu priznamo extra rabat v višini od 0,1 - 1,2% za vsak dan predčasnega plačila . Tu... pa je bolj škrt in priznava max 0,8 % extra rabata če plača takoj kar pa v zadnjem času ni pogosto. Spa... pa je korekten praviloma ne spušča priporočenih cen plačuje na rok in jemlje enormne količine blaga (kar je opredeljeno v pogodbi kot dodaten rabat ki se obračuna na koncu leta. Marža pa je pri vseh trgovcih odvisna od robe - v našem primeru se giblje od 30 - 75 % + extra rabat (do 15 %) + stroški za oglaševanje v letaku (odvisno od artiklov 25 - 300€ na letak in artikel) + letna akcija reklamiranja(kakšne nagradne igre ali pa kupiš 2 dobiš 3 - stroške tretjega moraš sofinancirat ) + postavitev na končne police, na sredino (od 2-15%, ....... ). Sedaj pa sami izračunajte kako trgovske hiše služijo - nezanemarljiv vir pa so oddaje lokalov (od 15 - za to ceno sedaj ne dobiš nič - pa do 80 € za m2 + tekoči stroški + skupne akcije (ti samo sporočijo kdaj bodo in koliko bodo stale - Božiček Dedek Mraz Valentinovo ..... ) + obvezno oglaševanje v letaku najmanj 1x letno lahko pa tudi 15x letno. Tako mislim da sem naštel glavne vire dohodkov trgovskih hiš vi pa sami izračunajte koliko bi bilo kakšen artikel ceneje,če bi ne bilo toliko akcij reklam in novih trgovskih centrov. En Švicar ki zastopa podjetje, ki odpira centre pri nas, mi je rekel ,da se mora center (kredit) izplačat v 5 letih potem pa je vse dobiček. Pa veliko užitka pri zagotavljanju boljšega življenja lastnikom trgovin in centrov.
lp
r

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Super in konkretno napisano.
Potem pa se predstavnica trgovinske zbornice izgovarja na nekaj % dobička v panogi. Trgovci so tisti element prodajne verige, ki z najmanj dela in vložka zasluži največji kos maloprodajne cene. Da lahko to sploh počnejo morajo biti tako veliki, da lahko izsiljujejo dobavitelje. V Sloveniji je uspelo, saj imajo veliki trije skoraj dve tretjini celotnega trga.
Pa ne mi zdaj trgovcev primerjati z drugimi dejavnostmi, ki niso življenjsko nujne. Trgovine v tem svetu pač rabimo, ker drugje težko pridemo do živil in ostale robe.

Osebno bom najbolj srečen, če bo kriza stisnila poslovne knjige Mercatorja, TUŠa in SPARa. Itak pa se ne sekirajo, saj verjetno z dobički iz Slovenije (ki jih podpiramo kupci) vlagajo na Balkanu, kjer upajo na ponovitev slovenskega zgodbe o (njihovem) uspehu.
Slovenskim dobaviteljem pa tudi privoščim, da slabi pocrkajo ali jih prevzamejo drugi, poslovno bolj iznajdljivi. Če se ali bodo res dobri, bodo lahko prodajali še komu drugemu kot SPARu, Tušu in Mercatorju.
Po moje se en Wrigley zelo sekira za mnenje Tuša. Ravno obratno kot kakšne Celjske mesnine.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.203
1.207
113
www.adriamedia.si
Pa zakaj hudiča mislite, da imajo lastniki te firme? Da bodo životarile z 1 štacuno? Normalno, da se vlaga naprej (in ja, to so povsem upravičeni stroški), drugače te konkurenca povozi ... A mislite, da v drugih panogah ni zgodb s plačilnimi roki, ekstra rabati, bonusi pri plačilih in na koncu leta? Da v drugih panogah ne stikajo dobaviteljev?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.827
6.789
113
pri taščici
Tudi ti imaš prav, samo nekako so se v slo razpasli baje nekakšni Tajkuni in takega "poslovanja" ne podpiram (dokler ima delavec ob tajkunu okoli 400 evrov plače) on pa maha s povprečno plačo v podjetju x000evrov. Seveda ko pa jo ima on toliko kot 100 njegovih zaposelnih skupaj.....

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Trgovci nabijajo visoke marže, ker so neučinkoviti. Njihovo notranje delovanje je potratno, ogromno denarja zapravijo za napačne stvari. In to svojo neučinkovitost prevalijo na kupca. Poznam jih od znotraj, zato vem kaj govorim. Stanje je porazno.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
sklepam da jim notranji aparat požira denar! Je krediti stanejo, administracija stane palčujemo pa to končni potrošniki! Verjetno si kak nabavni še kaj zraven polni in to je potem to. Sam ne poznam nobene od trgovin od znotraj sam je pa lepo videt aldija al pa hoferja v D i A ker je roba ista in na istih koncih!

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.217
1.387
113
Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
Trgovci nabijajo visoke marže, ker so neučinkoviti. Njihovo notranje delovanje je potratno, ogromno denarja zapravijo za napačne stvari. In to svojo neučinkovitost prevalijo na kupca. Poznam jih od znotraj, zato vem kaj govorim. Stanje je porazno.

Pri Mercatorju vem da je porazno. Smrekica se je že od začetka znašla.

Primer: Mercator je v večini lastnik stavb v katerih ima trgovine. Torej vse stroške z vzdrževanjem itd... vse to morajo dobit pri potrošniku not. Medtem ko Smrekica ni lastnik stavb v katerih ima trgovine. Ampak plačuje najemnino. S katero pa nima izgub ampak profit. Torej nimajo teh stroškov in posledično imajo tudi cene nižje... Hofer in Lidl pa sta diskonta in kot taka jih tu zraven naj nebi mešal. Čeprav je dandanes že vse premešano...

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.217
1.387
113
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Hm.

Torej to pomeni, da lastnik stavbe (npr. BTC) oddaja svoje prostore z izgubo?

Zakaj ?

Smrekica najame (primer): 600 kvadratnih metrov prostora pri lastniku stavbe. 300 jih porabi zase. Ostalih 300 pa da dalje v najem manjšim trgovinam/barom... Pri vseh teh majhnih dobi not več kot pa mora sam plačat za 600kvadratnih metrov. Razumeš zdaj ?

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Pa zakaj hudiča mislite, da imajo lastniki te firme? Da bodo životarile z 1 štacuno? Normalno, da se vlaga naprej (in ja, to so povsem upravičeni stroški), drugače te konkurenca povozi ... A mislite, da v drugih panogah ni zgodb s plačilnimi roki, ekstra rabati, bonusi pri plačilih in na koncu leta? Da v drugih panogah ne stikajo dobaviteljev?

Lastniki ???!!!!!! kdo pa so lastniki a so tisti ki so prišli v Laško pred 15 leti v službo posedovali pa so 1 stanovanje (jaz sem pred 15 leti mel več kot ta osebek, pa imam sedaj samo 3x toliko kot takrat - pa so mi rekli da se znajdem)
Ej al mi lahko poveš katere druge panoge si imel v mislih - jaz poznam trgovsko , zavarovalniško in prometno branžo pa ne poznam izsiljevanja nikjer kot v trgovini - ker če je tako posreduj podatke Soršku al pa men jih bom jaz namoču.
lp
r

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Hm.

Torej to pomeni, da lastnik stavbe (npr. BTC) oddaja svoje prostore z izgubo?

Zakaj ?

Smrekica najame (primer): 600 kvadratnih metrov prostora pri lastniku stavbe. 300 jih porabi zase. Ostalih 300 pa da dalje v najem manjšim trgovinam/barom... Pri vseh teh majhnih dobi not več kot pa mora sam plačat za 600kvadratnih metrov. Razumeš zdaj ?

Tole razlago že razumem.

Šit je samo v tem, da resnica žal ni taka: City park je investicija Špara - isto kot M v Šiški (Špar oddaja prostor, ki ga ima v lasti), v Hali A pa najema Špar samo točno toliko kvadratov, kolikor jih pokuri za svojo štacuno. Skratka logika "najamem prostor pri BTCju, potem pa naprej oddajam po dvakrat višji ceni" nekak ni v skladu z resničnostjo (tudi ne more biti, ker nihče ne bi najemal prostora po teh pogojih).

Zato npr. imaš v bilanci stanja Spara (Spar Slovenija d.o.o.) slabih 70% vseh sredstev v obliki zgradb in zemljišč.
Če bi držala tvoja logika (da zadevo najema in potem naprej oddaja), bi bila v omenjenih postavkah napisana vrednost........ NIČ!

Pa še za zabavo iz Sparovega letnega poročila: "V letu 2007 je družba kupila zemljišča v Ormožu, Vrhniki, Litiji,.... Opravljeni so bili tudi nakupi zgradb v Celju, Mariboru, Ptuju......" (seznam je konkretno skrajšan, ker se mi res ne da pretipkovat).

BTW - Upam, da si pri iskanju citatov iz CNNa, kjer se govori, da "za finančno krizo ne bo nihče odgovarjal", kaj bolj uspešen, kot pri temle Šparovskem brcanju v temo...
evil.gif
).

Nazadnje urejeno:

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Imajo jih zato, da skušajo čim bolj zaslužiti. Kapitalizem in s tem nimam težav. Težavo pa vidim v tem, da javnost flancajo o "nizkih cenah, nizkih maržah, zelo skromnih zaslužkih". Težavo vidim tudi v tem, da so SLO dobavitelji v njihovem primežu. Morajo jim dobavljati, ko skušajo kupce svojih izdelkov razširiti še npr na Lidl pa so žrtve morebitne prekinitve naročil enemu izmed treh velikih.
Osebno menim, da bi lahko Soršak marsikaj našel pri poslovanju treh velikih, le proste roke bi moral imeti. Brez Pirčeve in brez vpletanja politike.
V nasprotnem primeru pa je edina rešitev, da Slovenijo čim prej okupirajo Lidl, Hofer in ostali.
Rešitev je tudi gospodarska kriza, ki bo 3 velike trgovce krepko stisnila za vrat, saj se gredo od prvega do zadnjega premium trgovine, nimajo pa prave nizkocenovne diskontne ponudbe.
Še enkrat: lažje se je iti premium kot nizkocenovno ponudbo. Pri tej zadnji šteje vsak cent prihranka, učinkovitost poslovnih procesov pa mora biti nekaj stopenj boljša, da sploh prideš skozi z dobičkom.
Res pa je, da že zaradi obsega poslovanja Tuš ali Merc ne bosta morala nikoli konkurirati kakšnemu Lidlu, že zaradi nabavnih količin in posledičnega vpliva na nabavne cene. Ekonomija obsega....
V času gospodarske rasti so naši veseli trgovci cveteli, sedaj bo pa nastal problem.

PS. klinc pa premium ponudba, kjer ti prodajajo zanikrne vzhodnoevropske izdelke "svetovnih" blagovnih znamk. Raje kupim v Lidlu, kjer so večinoma izdelki za nemški trg. Še en primer "premium ponudbe". Greš v SPAR in če imaš srečo odkriješ, da od imena vrednih premorejo le Lindt čokolado (ki sama po sebi ni prav nič posebnega). Vse ostalo je šrot.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
To vse je popolnoma res. Upam, da jih tale kriza strezni, drugače Merc propade s svojo "premium" ponudbo. Je pa velik in okoren, da bi se lahko hitro prilagodil. Težka prihodnost ga čaka...