malo delo

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Finta je sicer tudi, da en mali kafič, ki glih za glih shaja, si nemore privoščit 3 redno zaposlenih.

Sicer pa glede odžiranja, kafiči bodo še vedno naistem, pač namesto 4 študentk ki sestavljajo osebje v nekem lokalu
jih bo pač 8 ali 9 in bo isto, razlika bo le da bo več različnih obrazov streglo,...
Pa misliš, da se bo folku dopadlo, ko jih bo vedno nekdo drug stregel? Sploh v malih kafičih... Po osnovni izobrazbi sem gostinec, pa vem, da je v manjših lokalih boljše, če so bolj ali manj iste kikle za šankom... Sploh, če ima nek lokal veliko stalnih gostov.

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
Citat:
Uporabnik grajbos pravi:
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Finta je sicer tudi, da en mali kafič, ki glih za glih shaja, si nemore privoščit 3 redno zaposlenih.

Sicer pa glede odžiranja, kafiči bodo še vedno naistem, pač namesto 4 študentk ki sestavljajo osebje v nekem lokalu
jih bo pač 8 ali 9 in bo isto, razlika bo le da bo več različnih obrazov streglo,...
Pa misliš, da se bo folku dopadlo, ko jih bo vedno nekdo drug stregel? Sploh v malih kafičih... Po osnovni izobrazbi sem gostinec, pa vem, da je v manjših lokalih boljše, če so bolj ali manj iste kikle za šankom... Sploh, če ima nek lokal veliko stalnih gostov.
Če bi prečitali zakon, bi vidli, da tudi tak nebo šlo. So omejitve, koliko jih lahko dela preko malega dela glede na število zaposlenih.
Citat:

(5) Pri delodajalcu lahko naenkrat opravlja malo delo toliko upravičencev, da njihovo število ne presega 30 % vseh redno zaposlenih pri tem delodajalcu. Pri delodajalcu, ki zaposluje vsaj enega, vendar manj kot pet delavcev, lahko malo delo opravlja le en upravičenec, pri delodajalcu, ki zaposluje od pet do vključno devet delavcev, lahko malo delo opravljata največ dva upravičenca.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.573
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Kdo pa bo potem delal v kafičih? Če imaš kafič v najemu, kar jih je ogromno, boš potem prisiljen delati cel dan, ker za redno zaposlene ne bo dovolj denarja, študentke pa ne boš smel imeti toliko ur, kolikor jih boš potreboval. Posledično pa bodo šli kafiči v k.urac, kdo bo pa gledal moškega za šankom!?
Pa da se ne bo oglasil kakšen pameten, ki bo ugotavljal, koliko keša se vrti v kafičih...

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Tako kot programerji, si bodo tud kelnarji sp-je odpiral.
wink-1.gif

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
V k'urac bodo šli tako kot so zaradi protikadilskega zakona? Pa tudi če bi tovrstno zakonodajo še bolj zaostrili, bi kafiči normalno laufali še naprej....
Tako da nič bat, ne bodo propadli...

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.987
17
38
Bled
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Citat:
Uporabnik grajbos pravi:

Tako da nič bat, ne bodo propadli...

Zdaj ko pridejo kase ki bodo neposredno vezane na omrežje se bo ziher našlo par manjših oz. manj polnih lokalov,...

Gostincem nasploh trda prede v prihodnjem letu,...

In kaj je to slabega? Tko al tko jih je daleč preveč. Pač ne bo lastnik zvečer prišel samo zaključit blagajne in stornirat 90% računov, ampak bo delal pol dneva za šankom, drugo polovico pa bo oddelala njegova žena/punca/itd.... Bi pa vsi potrebovali en preskok v glavah. Če pogledaš po kafanah, dnevno sedijo ene in iste face na kavicah in pirčkih. Bi blo treba tko kot v Skandinaviji nabit cene za 300% in bi folk nehal hodit po lokalih. In kar naenkrat bi imeli več denarja
cheer.gif

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj

Bo pa zaprl.

Marže majo itaq astronomske.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj
caR: Pa da se ne bo oglasil kakšen pameten, ki bo ugotavljal, koliko keša se vrti v kafičih...

Kje pa, oni so ogrožena vrsta hudiča. Dajmo jih pod UNICEF zaščito.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Posledično pa bodo šli kafiči v k.urac, kdo bo pa gledal moškega za šankom!?
Si že bil izven meja naše kokoške? Tam je več moških za šankom kot žensk, tako na jugu kot na severu. Pa vseeno hodijo v lokal. Že zaradi tega, ker tam delajo povečini kelnarji, ki se ne menjajo vsake dva meseca in si tudi normalno postrežen. Pri nam pa prideš v lokal, pa imaš že srečo, da se da oni 17 let stari smrklji obrnit, da bi te postregla. Pospravit flaše in pobrisat mizo je pa marsikateri že težko fizično delo. Če se tega losamo, sem takoj za.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj
Jaz ne, poznam pa dosti, ki imajo. Prav bogi niso.....1000€ prometa na dan na easy, od tega je čistega 500€ po malem, čistega=odbiti vsi stroški.

Če imaš še več prometa, pa toliko bolje. In na koncu še 80% goljufa z DDV.

caR: ne jih zagovarjat, prosim.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Jebiga, v kapitalizmu smo. Če ni dovolj denarja, zapri kafano. Jaz bi tudi rad odprl en biznis, pa sem izračunal, da bi cesar pobral preveč in se mi bolj splača delati pri kapitalistu.

Nevem zakaj gostinci / avtorpevozniki / you-name-it v Sloveniji mislijo, da jih mora država ujčkati medtem, ko jo (vsaj večina) nategujejo po dolgem in počez. Sorry, pravila igre so znana. Če nisi sposoben po pravilih zabiti žoge v gol, ne podkupuj sodnika in ne zahtevaj od zveze, da spremeni pravila, ker si pač slab igralec ali pa si precenil svoje zmožnosti.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.573
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Kje pa piše, da sem rekel, da jih država ujčka!? Rekel sem samo, da tisti, ki ima lokal v najemu, zelo, zelo in še enkrat zelo težko shaja. Tistih nekaj uspešnih lokalov, ki so seveda lastniški, ti pa povem, da je kar precej garanja in živcev , pa še kakšne bunke od gostov vmes. Da ne govorim o inšpektorjih, policiji, zlobnih sosedih, izsiljevalcih, pijančkih. Imel sem dva lokala, enega še v starih časih in povem ti, nikoli več!

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Se strinjam. Ampak to veš že prej in če nisi pripravljen tega sprejeti, pač ne greš v ta biznis. Vsaj če se zadeve lotiš resno (raziskava trga, poslovni načrt ...).

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
Se strinjam. Raznih kafičev in gostiln je preveč, kvaliteta pa vprašljiva. Če se jih 50% zapre, preostali pa bodo na nivoju, nismo ničesar izgubili, kvečjemu pridobili. Dandanes je tako, da lahko vsak burek, ki nima z gostinstvom nobene veze, odpre kafano. Potem vzame 2 študentki, prostor v najemu, državo obrača (računi, davki) in je že frajer in si polni žepe. Ko pa država želi malo zategniti pa jok in stok, ker ve, da po normalni poti ne bi mogel preživeti. Podobno je bilo pred časom z gradbinci.... vsak drugi podjetnik, ki je mel par jurjev viška se je spravljal gradit neka stanovanja, čeprav ni imel pojma o gradbeništvu. Sedaj pa polovica propada, ko so se razmere zaostrile in nimajo pravih poslovnih načrtov, niti izkušenj v tem poslu...
Čas je, da gostinstvo prevzamejo gostinci, torej naj jih bo manj, tako so lahko kvalitetnejši in bolje plačani. Predvsem za nas potrošnike bo to ok. Če ostane kak študent za pomoč pri delu, ni problema, ne more pa celoten posel temeljiti na raznih študentih. Spomnim se, da se je ena avstrijska pred časom čudila nad našim sistemom... češ, da pol že ne more biti ponudba ok, če lahko vsak študent (ne glede na stroko) dela v tem poslu. In res je tako.

Zorroslav

Zeroslav
5. jan 2008
1.441
0
36
36
V sloveniji itak ni kraja brez cerkve, gasilskega doma in gostilne.
Mesto iz katerega prihajam ma slabih 6000 prebivalcev,pa okrog 23 gostiln, pa vsake pol leta se nova odpre, propade pa ne nobena. Od tega so "kulturne" (take da gre človek komot na pijačo ne da te je sram da si not) morda 4. Če bi se število gostiln prepolovilo ne bi noben mel nič proti.